Üç yaş altı çocuklar için eğitim imkânlarından daha fazla faydalanılıyor

Almanya’da Erken Çocukluk Döneminde Eğitim 2014 Raporu, üç yaşın altındaki çocukların aile dışında verilen eğitim ve bakım hizmetlerinden giderek daha fazla istifade ettiğini ortaya koydu. Eğitim seviyesi düşük ailelerin ve göçmen...

Google Haberlere Abone ol
Üç yaş altı çocuklar için eğitim imkânlarından daha fazla faydalanılıyor

Almanya’da Erken Çocukluk Döneminde Eğitim 2014 Raporu, üç yaşın altındaki çocukların aile dışında verilen eğitim ve bakım hizmetlerinden giderek daha fazla istifade ettiğini ortaya koydu. Eğitim seviyesi düşük ailelerin ve göçmen ailelerin çocuklarının katılımında artış kaydedilse de, henüz beklenen sonuca ulaşılamadı. Bu yıl beşincisi yayınlanan Almanya’da Erken Çocukluk Döneminde Eğitim 2014 Raporu, göre üç yaşın altındaki çocukların eğitime katılımında artış olduğunu ortaya koydu. Buna göre anaokulu ve çocuk bakımı ile ilgili imkanlardan yararlanan bu yaş grubundaki çocukların oranı batı eyaletlerinde yüzde 25, doğu eyaletlerinde ise yüzde 50 oranında arttı. Bir yaşın altındaki bebeklerin çoğuna ise evde bakılıyor. Aile Parası istatistikleri de ilk yıldaki bakımın annenin sorumluluğunda yürüdüğünü gösteriyor.

Üç yaşın altında olup tüm gün eğitim alan çocukların oranı 2006 yılından bu yana Batı Almanya’da yüzde 33’ten yüzde 43’e, Doğu Almanya’da ise yüzde 62’den yüzde 75’e yükselmiş. Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç da bu yaş grubundaki öğrencilerin giderek daha homojen gruplarda yetiştiriliyor olması. Bu sonuçlar, ülkedeki eğitim ve iş piyasasına da yansımış. Araştırmaya göre anaokullarındaki pedagojik personel varlığı 2006 yılından bu yana yüzde 40 oranında artış sağlayarak 444 bin 200’e ulaşmış. Eğitmen yetiştirme konusunda da birkaç eyalet hariç ülkenin doğu ve batı eyaletlerinde diploma notlarında bir kötüleşme kaydedilmemiş. Bariz iyileşmeler ise günlük bakım hizmeti veren personellerde gözlemleniyor. Geçen yıl bu personelin sadece yüzde 6’sı 160 saatlik kalite kurslarından sonra asgari standartları ortaya koymuş.

Üç yaşın altındaki çocukların eğitime tabi tutulmasındaki artış Alman ailelerin çocuklarında olduğu kadar göçmen ailelerin çocuklarında gözleniyor. Ne var ki aradaki mesafe hala büyük. Buna göre göçmen ailelere mensup üç yaşın altındaki çocukların eğitime dahil olması diğer çocuklara göre yüzde 18 oranında gerilerde. Diğer bir sonuca göre de, ailesi fazla eğitim görmemiş çocuklarla göçmen aileye mensup küçük çocuklar sunulan eğitim hizmetlerinden çok daha az faydalanıyor. Buna göre beş yaşındaki çocukların eğitim geçmişine bakıldığında şu sonuç ortaya çıkıyor: Ailesi eğitimli olan çocuklar daha erken ve daha sık olarak günlük bakım sunulan kuruluşlara gidiyor, oyun gruplarına katılıyor, spor derneklerine, müzik okullarına yazılıyor veya büyükanne-büyükbabası tarafından bakılıyor.

Buna karşılık eğitimli olmayan ailelerden gelen çocukların yüzde 84’ü ve göçmen ailelere mensup çocukların yüzde 76’sı için anaokulu ev dışında eğitim gördükleri ilk yer oluyor. Eğitimli ailelerde ise bu oran yüzde 54’e kadar düşüyor. Çocukların dil konusundaki yetkinliği ile ilgili araştırma ise yine Almanca konuşulmayan evlerde yetişen çocuklarla eğitim seviyesi yüksek olmayan ailelerden gelen çocuklarda teşvik ihtiyacının daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

İki yılda bir yayınlanan rapor Eğitim Bakanları Konferansı ve Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın talebi üzerine bağımsız bilim adamlarından oluşan bir grup tarafından gerçekleştiriliyor. Grubun yöneticiliğini ise Uluslararası Alman Pedagojik Araştırmalar Enstitüsü ile Alman Gençlik Enstitüsü yürütüyor. CİHAN

Yorumlar