Üç kıtanın kıyıları bir günde temizleniyor

Kıyıları üç kıtaya yayılan Akdeniz etrafındaki 22 ülkede örgütlenen 'Haydi yapalım' grubu üyeleri, bugün saat 10.00 ‘da 22 ülkede hem kıyı, hem dip temizliği yapıyor.Uluslararası çevre hareketi, 10 Mayıs 2014 günü 22 ülkede kıyıları...

Google Haberlere Abone ol
Üç kıtanın kıyıları bir günde temizleniyor

Kıyıları üç kıtaya yayılan Akdeniz etrafındaki 22 ülkede örgütlenen 'Haydi yapalım' grubu üyeleri, bugün saat 10.00 ‘da 22 ülkede hem kıyı, hem dip temizliği yapıyor.

Uluslararası çevre hareketi, 10 Mayıs 2014 günü 22 ülkede kıyıları bulunan üç kıtanın, Türkiye'de de Edirne'den Hatay'a kadar 10 ilde deniz temizliği çalışması başlatıldı. Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Atakent mahallesindeki yapraklı koyunda temizliğin bir ayağı yapılıyor. Yaklaşık 30 gönüllü dalgıcın su altında, 25 gönüllünün ise karada temizlik yapmasıyla dip ve kıyı temizliği çalışmasına başlandığını belirten Türkiye Sualtı Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Yalçın Polatkan, Akdeniz'in temizliği için bütün tarafların sorumluluk alması gerektiğine inandıklarını söyledi. Polatkan, kıyısı olan 22 ülkeden katılımla Akdeniz'i bir günde temizlemek üzere harekete geçen Let's Do It Akdeniz'in Türkiye'de Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde faaliyet gösterdiğini ve bu illerdeki her yaştan kişinin gönüllü olduğunu kaydetti.

Polatkan konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün burada farkındalık adı altında bir etkinlik yapıyoruz. Yıllardır dünyada Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde, 22 ülkede yapılan bir faaliyet. Bu sene Türkiye’yi de içine aldılar ve bundan sonra da her sene Türkiye de bu organizasyona katılacak. Şuanda 22 ülkede aynı saatte yapılıyor. Amacı çevreye duyarlı olmak, plastiğin, camın tenekenin, kaç yılda yok olabildiğini anlatmak. İnsanları bilinçlendireceğiz, Hem Türkiye’mizi hem Akdeniz’imizi korumaya çalışacağız” dedi.

Let's Do It Akdeniz Mersin Sorumlusu Atilla Demir, 22 tane Akdeniz ülkesiyle eş zamanlı olarak su altında ve kıyıda su altı temizliği yapacağız. Türkiye’de 12 il saat 10’da su altı temizliği başladı. Amacımız su altından çöpleri çıkaralım, su altını pırıl pırıl yapalım değil. İnsanlara attıkları çöplerin yok olmadığını, su altında onların biriktiğini gösterebilmek. Şöyle bir şey var illa insanların suya çöp atmaları gerekmiyor suyu kirletmek için. Karada attıkları çöpler de su yoluyla, rüzgar yoluyla yine denizle buluşuyor. Yani o çöp yine denize gidiyor. Yine denizi kirletiyor. Tabi, atılan denizdeki çöpler hemen çözülmüyor, yok olmuyorlar. Mesela cam şişeler bin yıl, teneke kutular 400-500 yıl, sigara izmariti 10 yıl boyunca suda kalıyor. Kalmasının dışında örneğin attığınız bir çöp poşeti çok küçük parçacıklara bölünüyor. Mikro düzeydeki plastik parçacıkları bu sefer deniz canlıları tarafından yeniliyor. Onları yiyen insanlara bu sefer plastikler dönüş sağlıyor. Onun dışında önemli olan şey çocuklarımıza küçükten itibaren çöp kutusu kullanma alışkanlığı kazandırmak” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar