UAÜ'de akademisyenlere Horizon 2020 eğitimi verildi

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde(UAÜ) Avrupa Birliği Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü başlıklı eğitim programı gerçekleştirildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)...

Google Haberlere Abone ol
UAÜ'de akademisyenlere Horizon 2020 eğitimi verildi

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde(UAÜ) Avrupa Birliği Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü başlıklı eğitim programı gerçekleştirildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte akademisyenler, Türkiye’de daha çok bilimsel araştırmaların olması için bu tür destek ve teşviklerin önemli olduğunu vurguladı.

Uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön verme amacıyla oluşturulan program kapsamında TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Birimi Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri (NMP) Ulusal İrtibat Noktası konuları hakkında Uzman Ahmet Atılgan, katılımcılara bilgi verdi. Atılgan, AB 7. Çerçeve Programı’nın devamı olarak bu yıl başlayan ve 71 Milyar Euro bütçesi ile 2014 – 2020 yılları arasında yürürlükte olacak Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Horizon 2020 (H2020) ve İkili–Çok Taraflı İşbirliği fırsatları hakkında açıklamalar yaptı.

Buna göre Horizon 2020 Programı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın devamı olarak 2014 - 2020 yılları arasında yürütülecek. Bu Program, 71 Milyar Euro’luk bütçesi ile Avrupa çapında araştırmacılar ve araştırma kuruluşları arasında işbirliğini desteklemeyi hedefliyor. Program uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön verme amacıyla oluşturuldu. 7. Çerçeve Programı gibi, Horizon 2020 Programı da Avrupa Komisyonu tarafından yürütülüyor. Avrupa Komisyonu, belli aralıklar ile proje çağrılarına çıkarak başarılı projelere parasal destek sağlayacak. Horizon 2020 Programı kapsamında desteklenen projelerde yer almanın, Türk KOBİ’lerine ve araştırmacılara yeni ufuklar açacağı, onların en yeni ve ileri teknolojiye erişimini kolaylaştıracağı ifade ediliyor.

Programın 2014 - 2015 dönemi ilk çağrıları 11 Aralık 2013 tarihinde açıldı. Çağrılara bilim insanları, KOBİ’ler, sanayi kuruluşları, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, bireysel olarak araştırmacılar başvuruda bulunabiliyor. 2014 - 2015 dönemi çağrıları ile Avrupa Komisyonu toplam 15 Milyar Euro’luk bir fonu kabul edilen projelere tahsis edecek.

Horizon 2020 Programı kapsamında araştırmacı ve kuruluşların başvuruda bulunabileceği alanlar şöyle: bilgi iletişim teknolojileri, nanoteknoloji, biyoteknoloji, ileri üretim teknolojileri, robot ve uzay teknolojileri, sağlık, tarım ve gıda, denizcilik ve biyo-ekonomi, enerji, ulaştırma, iklim, çevre, kaynak verimliliği ve hammadde, sosyal bilimler ve güvenlik alanlarında Avrupalı ortaklar ile bir araya gelerek proje başvurularında bulunabilecek.

CİHAN

Yorumlar