TZOB Başkanı Bayraktar: Ramazan'da et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan boyunca et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep olduğunu düşünmediğini belirtti. Bayraktar ayrıca, ithalat lobisinin üreticide büyük tedirginlik yaşattığını...

Google Haberlere Abone ol
TZOB Başkanı Bayraktar: Ramazan'da et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan boyunca et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep olduğunu düşünmediğini belirtti. Bayraktar ayrıca, ithalat lobisinin üreticide büyük tedirginlik yaşattığını söyledi.

Şemsi Bayraktar, Ramazan fırsatçılığına karşı TZOB genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Ramazan ayında gıda ihtiyacının spekülasyona açık olduğunu belirten Bayraktar, "Bazı ürünlerde yaşadığımız arz eksikliği de fiyat artışlarına neden olacaktır. Ancak vefakar, cefakar çiftçimizin alın teriyle ürettiği rızkını, gelirin hiçbir aracın cebine haksız kazanç olarak da bırakmasını arzu etmeyiz.’’ dedi.

Genel Başkan, Ramazan ayında, son yirmi günü değerlendirdiklerinde et fiyatlarının Ramazan boyunca yükselmesi için bir sebep olmadığını ifade ederek, ’’Piyasada yeterli hayvan vardır. Karkas etinde, kuzu etinde, tavuk etinde çok önemli bir artış yoktur. Hatta son bir yılı değerlendirdiğimizde tavuk eti fiyatları geriye gitmiştir. Ramazan boyunca tüketicimiz dana etini, kuzu etini, tavuk etini tüketebilir, biz bir artış beklemiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Fiyatı artan ürünlerin hangi nedenle yükseldiğinin bilgisini de veren Bayraktar ‘’Sivri biber, kabak, salatalık gibi ürünlerde örtü alma yetiştiriciliğinin sonuna gelinmesi ve tarla ürünlerine daha geçilmemesi nedeniyle fiyatlarda bir miktar artış olmuştur. Bazı meyve fiyatları da doğal afetler nedeniyle bir artış olmuştur. Mesele fındık gibi, kayısı gibi, kiraz gibi ürünlerimiz doğal afetlerden zarar görmüştür. Fiyatların artması buna bağlıdır. Ancak önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçiyoruz. Bununla birlikte domates, taze fasulye, patlıcan, biber, kabak, patates, kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacaktır. Fiyatlar da makul bir seviyeye oturacaktır. Kuru gıdalarda artış beklemiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Bayraktar et fiyatlarıyla ilgili de ‘’Tavuk eti, dana etinde üretim yeterli ve fiyatlarda ciddi bir artış beklemiyoruz. Eğer fiyatlarda bir artış gerçekleşmesi halinde bu artışın spekülasyona bağlı bir artış olduğu kanaati bizde hasıl olacak. Özellikle bu ürünlerde fiyatları Ramazan boyunca takip edeceğiz.’’ bilgisini paylaştı.

‘İTHALAT LOBİLERİ ÜRETİCİLERİMİZDE BÜYÜK TEDİRGİNLİK YAŞATMAKTADIR’

Bayraktar ithalat lobileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, ‘’Et fiyatlarında görülen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik yaşatmaktadır. Bu yıl yaşanan doğal afetleri dikkate aldığımızda, hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerin arzında yavaşlama vardır. Bu da üreticimizin maliyetini artıracaktır.’’ dedi.

Yanlış bir kararla yapılacak olan hayvan ithalatının ne tüketiciye ne de üreticiye faydası olduğunu söyleyen Bayraktar ‘’Burada yapılması gereken ithalat değildir. Bu işin kolay yoludur. Önemli olan üretim artışıdır. Yani 77 milyonluk Türkiye’de ve hayvancılık potansiyeli olan ülkede bizim et ithalatından bahsetmemiz ayıptır. Önemli olan mevcut potansiyelimizi değerlendirmektir.’’ bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar