Twitter kararı için ilk kez konuştu

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Twitter kararı için ilk kez konuştu

Başbakanın Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin Twıtter kararına ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Kılıç, "Yargı kararları insanları olumlu ve olumsuz yönde etkileyen kararlardır. Olumlu yönde etkilenenler yargıyı alkışlar. Olumsuz yönde etkilenenler de yargı kararını eleştirir. İfade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici, bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. Mahkeme bir karar vermiştir. Bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz. AYM'nin verdiği karar için, 'Kanun yolları tüketilmeden verilmiş bir karar' demek yanlış olur. AYM'nin verdiği karar, benim başkanlığımda toplanan bütün üyelerin oy birliği ile vermiş olduğu bir karardır. Bu gibi yanlış kanaatlere meydan verilmemeli" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusundaki iddialara yanıt veren Kılıç şöyle konuştu: "Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunun altını çizerek ifade etmek isterim, basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi başkanıyım." 

ANAYASA MAHKEMESİ'NE YAPILAN YEREL SEÇİM İTİRAZLARI 
Yerel seçim sonuçlarına ilişkin AYM'ye yapılacak olan başvurular konusunda Kılıç, "YSK'nın ne karar vereceğini bilmiyoruz. Böyle bir karar çıkarsa, başvuru olursa arkadaşlarımız oturur karar verir. Ben bugünden şöyle bir karar verilir böyle bir karar verilir diye değerlendirme yapmam doğru da değil mümkün de değil. Başvuru olduğunda bunu mahkememiz değerlendirecektir" dedi. 

GÖKÇEK'İN AYM'Yİ ZİYARETİ

Cumartesi günü mazbatasını alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in AYM'yi ziyaretine ilişkin Kılıç, "Sayın Gökçek mahkemenin yakınından geçtiğini bildirdi, biz de buyurun dedik geldi. Sayın başkan ile çok eski bir tanışıklığımız, hukukumuz var. Zaman zaman uygun zamanlarda bu ziyaretler olur, gelir. Herhangi bir mahsur görmüyorum" açıklamasında bulundu. 

"CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY İDDİALARI HABERİM OLMADAN YAPILAN DEĞERLENDİRMELERDİR"
Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusundaki iddialara yanıt veren Kılıç şöyle konuştu: "Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunun altını çizerek ifade etmek isterim, basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi başkanıyım." 

"AYM'NİN TWİTTER KARARI MEMNUN ETTİ" 

AYM'nin Twitter kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıç, "Bir hukuk devletinde mahkeme kararlarının ki bu anayasada da yargı kurumlarının kuruluş yasasında da mahkeme kararlarının derhal uygulanması hükümleri var. Bu hukuk devletinin bir gereğidir. Ben şunu ifade etmek isterim. AYM'nin Twitter ile ilgili verdiği karardan sonra, idareden bunu derhal yerine getirmiş olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili hatırlarsanız 2004'te anayasa da bir değişiklik oldu. 90'ncı madde, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda eğer bizim ulusal yasalarımızla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde bir çatışma olursa, uluslararası anlaşmaların esas alınması gerektiğini söyler. Evrensel hukuku uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir. Şüphesiz ki bu görüşleri öne sürenler ifade özgürlüklerini kurmuşlardır. Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Şu anda çeşitli itirazlar yanlışlar olabilir. Ama görünen o ki sistem çalışıyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor. Bu çalıştığı sürece ben herhangi bir endişe duymuyorum" ifadelerine yer verdi. 

25 ARALIK'TAKİ YETKİ TARTIŞMALARI 
25 Aralık'taki yolsuzluk operasyonlarında görev alan savcı, polis yetki tartışmaları konusunda Kılıç, "Ben bu konuların ayrıntısına girmek istemem doğrusu. İçinde bulunduğumuz şartlar, AYM Başkanı olarak bunların ayaküstü değil, detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Yorumlar