Tütünün alternatifi çilek her geçen yıl daha çok kazandırıyor

Batman Valisi Yılmaz Arslan, Sason’da Tarım İl Müdürlüğü tarafında yürütülen tarımsal projeleri yerinde inceledi. Burada çilek üreticileri ile bir araya gelen Vali Arslan, üreticilerin sorunlarını dinledi. Arslan, çileğin bölgeye yıllık...

Google Haberlere Abone ol
Tütünün alternatifi çilek her geçen yıl daha çok kazandırıyor

Batman Valisi Yılmaz Arslan, Sason’da Tarım İl Müdürlüğü tarafında yürütülen tarımsal projeleri yerinde inceledi. Burada çilek üreticileri ile bir araya gelen Vali Arslan, üreticilerin sorunlarını dinledi. Arslan, çileğin bölgeye yıllık katkısının yaklaşık 7 milyon TL olduğunu, her geçen yıl bunun artacağını kaydetti.

Bölgede daha önce sadece tütün üretiminin yapıldığını vurgulayan Vali Arslan, son dönemde yapılan tarımsal desteklemelerle alternatif ürün olarak çilek üretimi yapılmaya başlandığını, şimdilik bin dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını kaydetti. Arslan, bu alanın artırılması için çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti. İl Özel İdaresi desteği ile 2008 yılında çilek üretimine başlandığının altını çizen Vali Arslan, “Şu anda Sason’da bin dekarlık alanda çilek üretimi yapılıyor. Her dekardan 3 ton ürün alınıyor. Burada verimi artırmak için her yıl Türkiye’nin değişik illerinde uygulanan değişik teknikleri de takip edip buralarda uygulamaya çalışıyoruz.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda yüzde 70 desteği olduğunu hatırlatan Vali Arslan, bakanlık dışında tarım müdürlüğünün hazırladığı projeler doğrultusunda da bu alana destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Çileğin bölgeye yıllık katkısının yaklaşık 7 milyon TL olduğunu ileri süren Vali Arslan, şunları söyledi: “Potansiyelin daha yüksek olduğunu biliyoruz. Çünkü burada sulama imkanı var. Daha önce burada tütün yetiştiriciliği yaygındı. Ama bugün itibariyle tütüne alternatif olarak çilek yerini aldı. Pazar sorunumuz olmadığı için biz üretebildiğimiz kadar üretip çiftçimizin kazanmasına aracılık edeceğiz. Tanıtım amacıyla önümüzdeki yıl belki Kaymakamlık ve Belediye birlikte bir festival de yapabilir. Bunun geçmişi çok eski değil. 6 yıllık bir maziden söz ediyoruz. Önümüzdeki 3 -4 yıl içinde bölgenin çilek merkezi olacağına inanıyorum.”

Vali Arslan’a incelemeler sırasında Vali Yardımcıları Şener çağlar ve Mustafa Adil Tekeli, Sason Kaymakamı Cihat Arık, Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Tercan eşlik etti. CİHAN

Yorumlar