Tütünle mücadelede Halk Sağlığı Müdürlüğüne ödül

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ankara’da düzenlenen ‘Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği’ toplantısında Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nü de ödüle layık gördü.Ankara Ticaret Odası Congresium Toplantı ve Konferans...

Google Haberlere Abone ol
Tütünle mücadelede Halk Sağlığı Müdürlüğüne ödül

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ankara’da düzenlenen ‘Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği’ toplantısında Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nü de ödüle layık gördü.

Ankara Ticaret Odası Congresium Toplantı ve Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda 'Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı 2014-2018’ tanıtım toplantısı ve başarılı tütün kontrol çalışmalarıyla öne çıkan illerdeki kurum ve kuruluşlara ödül verildi. Tütünle mücadele konusunda sürecin en başından beri başarılı çalışmalarıyla Türkiye’de öne çıkan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü de ödüle layık görülen iller arasında yerini aldı. Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, ödülü kurum başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan’ın elinden aldı.

8 EKİP KRİTERLERİN ÜZERİNE ÇIKTI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre illerde bulunan tütün denetim ekiplerden 8 tanesinin kriterleri sağlamış olduğu öğrenildi. Başarılı ekipleri temsilen Sağlık Bakanlığının belirlediği Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi 4 nolu ekibinden çevre sağlığı teknisyeni Cevdet Yazıcı, polis memuru Nihat Taştan ve zabıta memuru Nurettin Arık başarı belgesiyle ödüllendirildi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenen her çalışmada Bursa’nın görevini tam anlamıyla yerine getirdiğini hatırlattı. İnsan odaklı her çalışmanın önemli olduğunu vurgulayan Özbek, “15 yaş üstü sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 27’lere geriledi. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımız sigara kullanırken bu rakam bugün 15 milyonun altına indi. Bizim gayretimiz Bursa’da daha çok çalışarak Bursalılara tütün ve zararlarını daha çok anlatarak bu oranın daha da gerilemesine katkı koymaktır.” dedi.

4 MİLYON 861 BİN 449 TL CEZA UYGULANDI

Dr. Özbek, şunları dile getirdi: “Sağlık Bakanlığımız tütün ve tütün ürünlerine karşı savaş başlatmıştır. Bizde il müdürlüğü olarak bütün arkadaşlarımızla beraber insanımızın sağlığını korumak adına sürekli çalışıyoruz. 4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ un uygulanması ile ilgili, Vali Yardımcısı başkanlığında İl Halk Sağlık Müdürlüğümüzün sekretaryasını üstlendiği İl Tütün Kontrol Kurulu çalışmaları kapsamlı şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda 2013 yılında toplam 88 bin 036 denetim yapılarak 4 milyon 861 bin 449 TL ceza uygulanmış 13 işletmeye ise kapatma kararı uygulanmıştır. 2014 yılı ilk 4 ayında ise 38 bin 482 denetim yapılmış 1 milyon 086 bin 935 TL para cezası, 50 işletmeye de kapatma cezası uygulanmıştır. Sigara ve benzeri ürün dediğimiz nargile gibi zararlı alışkanlıklarla mücadelemiz her geçen gün artan bir ivme ile devam edecek. Bütün bu çalışmaların yanında önem verdiğimiz bir başka konu ise sigara dumanına maruz kalan pasif içicileri korumak. Bakanlığımızın bu konu ile mücadele anlamında öngördüğü bütün yaptırımları tam kararlılık ile Bursa’da uyguluyoruz. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi korumaya devam edeceğiz.”

Özbek, başarı nedeniyle çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar