Tütünden vazgeçen çiftçinin yüzünü çilek güldürdü

Tütüne alternatif olarak Hatay'ın Yayladağı ilçesinde tarlalarda çilek ekimi hızlandırıldı. Bölgede 2010 yılında başlatılan ve ardından her yıl arttırılan çilek tarlalarından üreticiler 2014 yılında 20 bin TL civarında para kazandı....

Google Haberlere Abone ol
Tütünden vazgeçen çiftçinin yüzünü çilek güldürdü

Tütüne alternatif olarak Hatay'ın Yayladağı ilçesinde tarlalarda çilek ekimi hızlandırıldı. Bölgede 2010 yılında başlatılan ve ardından her yıl arttırılan çilek tarlalarından üreticiler 2014 yılında 20 bin TL civarında para kazandı. Rehasıyla ve dayanıklılığıyla diğer illerde yetişen çileklerden farklılık gösteren Yayladağı çileği bu yıl tarlasında alıcı buldu. Üreticiler susuzluğa rağmen rekolteden memnun. Bölgede oluşturulacak organik pazarlama ile yöre çileğinin dış pazara açılabilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi Şakşak Mahallesi’nde çilek hasat şenliği düzenlendi. Çilek üreticisi Duran Yılmaz, 3 sene önce tütüne alternatif olarak üretmeye başladıkları çilekten şu ana kadar 20 bin TL kazandıklarını aktardı. Çilek üretimine başladığı yıldan itibaren basamak basamak yükseldiklerini anlatan Yılmaz, üretimden memnun olduklarını kaydetti. 1.5 aydır hasadın devam ettiğini söyleyen Yılmaz, şuana kadar 20 bin TL kazanç sağladığını bundan sonraki süreçte de kazancının katlanacağını söyledi. Çilek üretimini çiftçilere öneren Yılmaz, pazarlamada sorun yaşamadıklarını ürünlerini tarlada sattıklarını ifade etti.

Organik pazar kurulma fikri ile Yayladağı çileğinin dış pazara açabileceklerini aktaran ekleyen Yılmaz, Mersin çileğinden farklı olarak Yayladağı çileğinin aroma (reha) ve daha uzun ömürlü olduğunu söyledi.

Yıllarca ürettiği tütüne konulan kotanın ardından Gıda Tarım İl Müdürlüğü’nün teşviki ile çilek üretimine yönelen Hanifi Yılmaz ise tütünden yıllarca belli bir oranın üzerinde gelir elde edemediklerini anlattı. Çilek üretiminde önemli bir mesafe aldıklarına dile getiren Yılmaz, 2010 yılında başladıkları üretimde fazla kar sağlayamadıklarını ancak bu yıl 6 dekar alandan 18-20 bin TL arasında kazanç sağladıklarını kaydetti. Bölgede yeterli su imkanlarının sağlanması ile birlikte bir çok köylünün çileğe yöneleceğini anlatan Yılmaz, çilek üretiminin yaygınlaşması ile dış pazara açılabileceklerini de sözlerine ekledi.

Çilek hasadına katılan Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ise Hatay Tarım Kırsal Kalkınma Strateji Planı kapsamında bölgede istenilen hedefe doğru ilerlediklerini söyledi. Yayladağı ilçesinde daha önce daha çok tütüncülük yapıldığını hatırlatan Lekesiz, şimdi tamamen ihracata dayalı çilek üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Lekesiz "Kalitesi, kokusu, rengi, rayihası, lezzeti ortada. Eskiden bir dönümden vatandaşımız ortalama masrafları çıktıktan sonra ortalama 250 TL para kazanırken şimdi masrafını çıktıktan sonra 1 dönüm yerden vatandaşımız 10 bin TL kazanmaya başladı. Gelirin somut bir şekilde elde edilmesiyle bölgede çilek ekimi üretimi yayılmaya başladı. Önümüzdeki dönemde Yayladağı ilçemizin önemli bir çilek üretim merkezi olacağını tahmin ve temenni ediyorum" dedi.

Bol miktarda A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineral maddeler içeren çilek üretiminde bu yıl Hatay genelinde çilek rekoltesinin 500 tonu geçmesi bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar