Tutukluluk Kul Hakkıdır

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Masum insanın sonunda beraat edeceği davadan tutuklanması kul hakkı ihlalidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Tutukluluk Kul Hakkıdır

30 Mart yerel seçimleri öncesi Sivas'ın Divriği ilçesi AK Parti ilçe seçim bürosu açılışını yapmak üzere Malatya'dan karayolu ile Sivas'ın Divriği ilçesine geçti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ilk olarak Divriği kalesi ve Ulu Cami'yi ziyaret ederek kamulaştırma çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra AK Parti ilçe seçim bürosunu açan Bakan Yılmaz buarada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliyesiyle ilgili olarak, şunları söyledi:

"Öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Ola ki bir suç isnadı varsa pekala Genelkurmay Başkanı tutuklanmadan tututuksuz yargılanabilir. Ancak bir şekilde bizim bu taleplerimiz, bizim bu hukukun nezaket içerisinde yürütülmesi süreci gerçekleştirilmeli. Adeta bir yıpratma süreciyle girişildi. Sonuçta milletimizi rahatsız eden bir görüntü ortaya çıktı. Dolaysıyla İlker Başbuğ'un serbet bırakılmış olmasını milletinin vicdanında br rahatlamaya, bir huzura yol açtığını düşünüyorum. Türkiyede bir ara suç şüphesi ile aranmadan herkes tutuklanma yoluna gidiliyordu, bu da doğru birşey değildir. Hukuk devletinde kişilerin özgürlükleri kısıtlanamaz, istisnai durumlar hariçtir, bunun için de denilmiştir masumiyet karinesi vardır. Suç şüphesi kesin olan insanlar muhtemelen yüzde 99 yargılama sonunda kesinleşeceğinden onun tutuklanmasını kimse yadırgamaz ama masum insanın sonunda beraat edeceği bir davada baştan tutuklanması da kul hakkının ihlalidir, temel hak ve özgürlüklerin ihlalidir, dolayısı ile istina yolunu genelleştirilmemesi gerekir."

Tahliyelerin devam edip etmeyeceği konusunda ise siyasilerin karar veremeyeceğini, buna mahkemelerin karar vereceğini söyledi.

ÇİN VE ABD ÖRNEĞİ

Başbakan Erdoğan'ın bir televizyon programında söylediği sosyal paylaşım sitelerinin kapatılabileceği konusundaki bir soru üzerine Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz özgürlüklerden yanayız. Biz her zaman hep özgürlükleri artırdık, ancak hiçbir hakkın kullanılmasının bir suistimale varmaması lazım, hakkın suistimalinin olduğu yerde etki tepki sonucunu doğuruyor, inşallah bir makul dönemin bulması lazım. Bakın ister Youtube ister Facebook bu sosyal medya olanlar hiçbir tane Çin'in istemediği bir şeyi yapamazlar, çünkü 1 milyarın üzerinde bir nüfusa sahip dünyanın en büyük ekonomisi. Bunların ana vatanı Amerika. Amerika hükümetinin istemediği hiçibir şeyi yapamazlar. Biz bu sosyal medyanınn sahiplerine kurucularına diyoruz ki iki yüzlü davranmayın. Amerikan hükümetine nasıl davranıyorsanız, Çin hükümetine nasıl davranıyorsanız Türkiye hükümetine de öyle öyle davranın istiyoruz. Biz güçlendikçe inşallah onlar da bizim istediğimiz noktaya gelecektir diye düşünüyorum."

BBP'nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile ilgili dolaşan söylentilere de değinen Bakan Yılmaz, AK Parti'nin kaybetmesi için çeşitli sahte iddiaların ve kasetlerin ortaya atıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Mushin bey sayın başbakanımızın kardeşidir, araya kimsenin girmesi doğru değildir. 28 Şubat'taki duruşu ortadadır. Dolayısıyla Muhsin bey bizden gitmiştir. Başkasının kaybı değildir. BBP'nin bile kaybı değildir. Bizim kaybımızdır, Sivas'ın kaybıdır."

Bu arada Bakan Yılmaz Divriği İlçesi'ndeki programı sırasında MHP'nin seçim bürosunu da ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Bakan Yılmaz daha sonra raybüs ile ilçe Sivas kent merkezine hareket etti.

Yorumlar