Tutuklu polislerin Avukatı Ayanoğlu:Dosyada olmayan konularda iftiralar atılıyor

Adana’da hafta içinde tutuklanan 6 polisten ikisinin avukatlığını yapan İsa Ayanoğlu, bazı medya organlarınca müvekkillerine dosyada yer almayan pek çok konuda iftira atıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Tutuklu polislerin Avukatı Ayanoğlu:Dosyada olmayan konularda iftiralar atılıyor

Adana’da hafta içinde tutuklanan 6 polisten ikisinin avukatlığını yapan İsa Ayanoğlu, bazı medya organlarınca müvekkillerine dosyada yer almayan pek çok konuda iftira atıldığını söyledi.

    Adana’da geçtiğimiz hafta içinde yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 6’sı tutuklanan polislerden ikisinin avukatı yazılı bir açıklama yaptı. Adana’da Emniyet Müdürlüleri İsmail B. ve Ertuğrul Y.’nin avukatı İsa Ayanoğlu yazılı bir açıklama yaptı. Adana Cumhuriyet Başasavcılığı’nın 2014/20181 soruşturma numaralı dosyasında Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi eski müdürleri İsmail B. ve Ertuğrul Y.’nin resmi belgede sahtecilik, suç uydurma ve iftira suçlamalarıyla nöbetçi mahkemece tutuklandığını hatırlattı. Ayanoğlu, “Müvekkillerimin gözaltına alınması ile birlikte yazılı ve görsel medyada ‘Paralel yapıya operasyon’, ‘01 Adana’dan paralel yapı avına başlandı’, ‘Paralel yapıya Adana ve Ankara’dan operasyonlara başlandı.’ gibi başlıklar asılsız, mesnetsiz ve suçlayıcı biçimde haberlere yer verildi.” dedi. Müvekkilleri hakkındaki suçlamalarda herhangi bir örgütle ilgisinin bulunmadığını, bir örgüt suçlamasının yöneltilmediğini vurgulayan İsa Ayanoğlu, bu yönüyle medyada yer alan yakıştırmaların çirkin ve suçlayıcı olduğunu, dosyanın hukuki zeminden çıkarılıp siyasi bir tartışmanın içine çekilmek istendiğini ifade etti.

    "TERÖR SUÇLAMASI YOK"

    Tüm uyarı ve açıklamalarına rağmen siyasi hiçbir yönü bulunmayan, görev suçu iddiasına ilişkin soruşturmanın sanki bir örgüt suçlaması varmış da, bu kapsamda yürütülüyormuş gibi anlatıldığını dile getiren avukat Ayanoğlu, tutuklamanın siyasi olduğunu ve hükümet talimatları doğrultusunda yapıldığını ifade eden yayınların da gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ayanoğlu,    tutuklama kararını veren hakim İbrahim Sağır’ın Facebook sayfasındaki iletilerden hükümet yanlısı olduğu ve bu nedenle maksatlı olarak tutuklama kararı verdiği ifadelerine de katılmadığını vurguladı. Ayanoğlu, “Hakimin bu paylaşımlarının dosyayla ilgisinin bulunmadığını, bizi ilgilendirmeyen başka etik tartışmaların konusu olabileceğini düşünmekteyiz.” görüşlerini dile getirdi.

    "HAKİM HİSSİ DAVRANDI"

    Bugün dahi yazılı ve görsel medyada müvekkillerinin tutuklanmasının paralel yapı operasyonu olarak servis edildiğini, bir kısım medyada ise gerçekte yasa gereği imha edilen kayıtların harddisklere kopyalanıp ABD ye kaçırıldığı yönünde iftiralar atıldığına işaret eden avukat İsa Ayanoğlu, şunları anlattı: “Bir an önce aslı astarı olmayan bu yayınların durdurulmasını talep ediyoruz. Esasen hiçbir terör suçlaması veya örgüt suçlaması olmadığı halde yalnızca görev suçlarına ilişkin olarak yürütülen soruşturmada ilk ifadenin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde alınması talimatını veren Başsavcılığın bu algıya kısmen neden olduğunu da üzüntüyle belirtmek isterim. Tüm bunlarla birlikte usulsüz olarak dinlendikleri iddia olunan kişilerden bir kısmının Adana Adliyesi’nde hakim ve savcı olarak görev yapıyor olmaları nedeniyle soruşturmayı yürüten başsavcının ve tutuklama kararını veren hakimin konuya siyasi değil, hissi yaklaştıkları kanaatindeyiz. Esasen tarafımca da hakim ve savcıların yasadışı olarak dinlendikleri iddiası infialle karşılanmıştır. Ancak herkesin kanun önünde eşit olduğu, adli işlemlerin mağdurun kimliğine göre değil suçun nev’ine ve kanundaki karşılığına göre yürütülmesi gerektiği unutulmamalıdır.”

    "BUGÜNE KADAR BU SUÇLARDAN TUTUKLANAN OLMADI"

    Tutuklama kararına dayanak suçlamalardan birisinin resmi belgede sahtecilik olduğunu, tüm hukuk çevrelerince bilindiği üzere resmi belgede sahtecilik suçu göreve ilişkin bir suç olması nedeniyle 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a göre yetkili makamdan izin alındıktan sonra bu suçlamanın soruşturması yapılabileceğini hatırlatan Ayanoğlu, “Diğer suçlamalar ise iftira ve suç uydurmadır. Bize göre suçun oluşmadığını belirtmekle bu güne kadar bu suçlardan tutuklanan birinin bulunmadığını belirtmek isterim. Zira birinin alt sınırı 1 ay, diğerinin alt sınırı 1 yıldır. Kaçma şüphelisinin bulunduğunu ve adli kontrolün yetersiz kalacağını ne ile açıklayabiliriz bu soruşturmada.” dedi.

    Öte yandan aynı dosya kapsamında 9. kişi olarak görev yaptığı Trabzon’da gözaltına alınan Aytaç Akyol adlı polisin de Adana Adliyesi'nde nöbetçi mahkemeye çıkarıldığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi. CİHAN

Yorumlar