TUTDER: Sahura kadar uyumak en sağlıklı yol

Tüm Uyku Teknologları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Okay Erözgün, Ramazan’da oruç tutacak olanlara sağlık uyarıları yaptı. Erözgün, sahura kadar uyumanın en sağlıklı yol olduğunu belirterek, "İnsanların sahura kadar uyumamaları doğru...

Google Haberlere Abone ol
TUTDER: Sahura kadar uyumak en sağlıklı yol

Tüm Uyku Teknologları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Okay Erözgün, Ramazan’da oruç tutacak olanlara sağlık uyarıları yaptı. Erözgün, sahura kadar uyumanın en sağlıklı yol olduğunu belirterek, "İnsanların sahura kadar uyumamaları doğru bir şey değil, mutlaka uyumalarını istiyoruz hatta uyku sürelerini öne çekmelerini istiyoruz." dedi.

Erözgün, yaptığı açıklamada, Ramazan’ın yaz ayı sıcaklarına denk gelmesinden dolayı uyku sürelerinde kısalma olacağını ve uyku-uyanıklık düzeninde de değişikliğe yol açtığını belirterek, "Ramazanda oruç tutanların sahura kalkmaları nedeniyle uyku düzenlerinde birtakım bozukluklar olacak, yeme alışkanlıkları değişecek. Bunlar da insanların günlük uyku düzenini doğal olarak etkiliyor. İftarda tıka basa yememek gerekiyor. İftar sonrasında aşırı miktarda çay ve sigara tüketimi de uykuya dalmayı engelliyor. Bu bağlamda egzersiz yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

30 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT

Erözgün, 30 yaş üzerindekilerin günde en az 6, yaşlıların ise 8 saat uyuması gerektiğini belirterek, uyunacak mekanların da önemli olduğunu kaydetti. Yatmadan önce ılık duş alınması, serin ve karanlık ortamların tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erözgün, şunları dile getirdi:

"Tüm bunlar uyku düzenini etkilemektedir. Sahurda yemekten sonra aşırı derecede çay tüketimi engellenmeli, bunun yerine meyve suyu çeşitleri tercih edilmelidir. Sahuru yapan her bireyin daha sonra uyumalarını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda hızlı yemekten kaçınılmalı, yeterli miktarda su tüketilmeli, şişkinlik ve gaz yapıcı gıdalardan kaçınılmalı. Hafif gıdalar tüketilmelidir. Vatandaşlar bu tür tedbirleri alırsa güzel bir Ramazan geçireceklerdir."

BOL SU TÜKETİN

Vatandaşlara öğle vakti uyumalarını tavsiye eden Erözgün, bunun sıkça uygulanması gerektiğini anlattı. "İnsanların sahura kadar uyumamaları doğru bir şey değil, mutlaka uyumalarını istiyoruz. Hatta uyku sürelerini öne çekmelerini istiyoruz" diyen Erözgün, sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazan'da uykusuzluk yaşamamak için uyku süresini Ramazan öncesi gibi tutmaya çalışmalıyız. 24.00'te uyuyan vatandaşlarımızın bunu 22.00'ye çekmelerini istiyoruz. Bunları yaptıkları zaman en azından kendilerini daha dinlenmiş hissedecekler. Sahurun başlarında değil de ortalarına doğru kalktıkları zaman dengeyi sağlamış olacaklar. Yatak odasında televizyon bulunması, televizyonun karşısında ve gece yemekten sonra hemen uyunması, sabah yorgun kalkılmasını ya da gün içinde yapılacak işleri etkiliyor.”

CİHAN

Yorumlar