TUSKON’un Doğu Afrika Ticaret Köprüsü başladı, bir sonraki köprü Afrika’da

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen köprü projesi Gaziantep’te başladı.

Google Haberlere Abone ol
TUSKON’un Doğu Afrika Ticaret Köprüsü başladı, bir sonraki köprü Afrika’da

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen köprü projesi Gaziantep’te başladı. 11 ülkeden 150’ye yakın işadamının katıldığı köprüde firmalar ikili iş görüşmelerine başladı. TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, konuk büyükelçilerin bu köprülerin Afrika’da kurulması yönündeki taleplerini de kabul ettiklerini belirterek “Bundan sonraki köprüyü Doğu Afrika’da kuracağız.” dedi.

    Türkiye-Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’nün açılışı Teymur Continental Otel’de gerçekleştirildi. Türk ve Afrikalı işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği programda ilk olarak TUSKON’un tanıtım filmi izletildi. Ticaret Köprüsü ile ilgili değerlendirmede bulunan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, “Bugün Doğu Afrika’dan 11 ülkeden 132 işadamını Türkiye’de ağırlıyoruz. Herkesin tahmin ettiği gibi İstanbul’da değil, bu sefer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sanayi merkezi Gaziantep’te ağırlıyoruz. Burada şuanda ikili iş görüşmeleri ve stant ziyaretleri devam ediyor. Burada Cizre’den, Nusaybin’den, Kilis’ten, Şanlıurfa’dan, Gaziantep’ten, Güneydoğu Anadolu’nun dört bir tarafından sanayiciler ürünlerini getirmişler ve Afrikalılara satmak için heyecanla onları teşhir ediyorlar. Yoğun bir talep olduğunu gördük. İkili görüşmeler bütün hararetiyle devam ediyor. Bu Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne verilmiş en büyük somut destek. Dünyadan 130 alıcıyı onların masalarına, stantlarına getirdik. Ürünlerini gösterip, siparişlerini yazıyorlar. TUSKON olarak bizim bu bölgeye verdiğimiz önemin en somut göstergesi bu. İnşallah bereketli olur.” diye konuştu.

    Doğu Afrika’nın 350 milyon nüfusunun olduğuna ve 350 milyar dolarlık bir milli gelirlerinin bulunduğuna dikkat çeken Meral, “Bu, yabana atılacak bir mebla değil. Biz burada bu insanları ağırlayarak Türkiye’nin Afrika’ya son 8 yılda TUSKON programlarıyla 4,5 kat artan ihracatını 10 kata çıkarmak için bu programları yapıyoruz. Biz şunu söylüyoruz. Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil. Evet, Marmara Bölgesi önemli bölgedir ama biz hizmeti de müşteriyi de Anadolu’nun en ücra noktalarındaki sanayicilerin, tüccarların masasına, kapılarına götüreceğiz. Buraya da getirdik. Konuk büyükelçiler bu köprülerin Afrika’da da kurulmasını talep ettiler. Bizleri davet ettiler. Biz de onların davetlerini kabul ettik. Bundan sonraki köprüyü Doğu Afrika’da kuracağız. Güneydoğu’dan sanayicilerimizi bizzat bir tanıtım fuarına, ikili iş görüşmelerinde oraya taşıyacağız. Bu taleplerini de kabul ettik memnuniyetle. Bundan sonra dünyayı Anadolu’ya taşıyacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

    Konuk ülkelerin büyükelçileri de konuşmalarında ticaret köprüsünden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Cibuti Büyükelçisi Aden Housssein, organizasyonun önemine dikkat çekerek, aynı şekilde Doğu Afrika’da da gerçekleştirilebileceğini vurguladı. Houssein, fabrikaların da Afrika’ya taşınması gerektiğini ifade etti. Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Doğu Afrika’daki iş fırsatlarına değinerek, alt yapı gelişiminin kendileri için çok önemli olduğunu aktardı. Kenyalı Büyükelçi Lindsay Kiptiness ise Batı ile iş yapmayı tek yönlü trafiğe benzetti ve şimdi Türkiye’de odaklandıklarının altını çizdi. Bu ortaklığın sadece Türkiye’nin faydasına olmaması gerektiğini dile getiren Kiptiness, yapılan işlerin Afrika’ya getirilmesini teşvik etmelerinin doğru olacağını savundu.

    Ugandalı Büyükelçi Kasujja Moses Kalule Kagoda da güvenlik açısından hiçbir sıkıntılarının olmadığını aktararak, “Yatırımcıları korumada çok iyiyiz.” ifadelerini kullandı. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan ise TUSKON’nun gayretleriyle Anadolu’nun dünyaya açılması, dünyanın da Anadolu’yla tanışmasını sağlayan bu programlar kapsamında Afrikalıları ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

    Plaket töreninin ardından, 30 standın yer aldığı ticaret köprüsünün açılışı gerçekleştirildi. Stantları gezen Meral ve büyükelçiler yatırımcılardan bilgi aldı. Afrikalı ve Türk işadamları arasında başlayan ikili iş görüşmeleri devam ediyor. CİHAN

Yorumlar