Türkmenler: Türkiye bize bir battaniye veremiyorsa gidip Suriye’de ölelim

Suriye'nin sınır kasabası Telabyat’ın El Kaide’nin eline geçmesi ile sürgün edilen Türkmenler, Şanlıurfa’ya sığındı.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenler: Türkiye bize bir battaniye veremiyorsa gidip Suriye’de ölelim

Suriye'nin sınır kasabası Telabyat’ın El Kaide’nin eline geçmesi ile sürgün edilen Türkmenler, Şanlıurfa’ya sığındı. Bir battaniye bulmakta zorlandığını belirten Telabyat’ın Tükmen Belediye Başkanı Ekrem Dede, “Türkiye bize bir battaniye veremeyecekse gidip ülkemizde ölümü bekleyelim” diyerek sitemlerini bildirdi.

El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti'nin(IŞİD) Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine komşu olan Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telabyat’ı ele geçirmesi üzerine birçok Telabyat’lı Türkiye’ye sığındı. Binlerce sığınmacının biranda Türkiye’ye sığınması ile mülteci kampları doldu. Birçok sığınmacı açıkta kaldı. El Kaide’ye karşı çatışan Telabyatlı Türkmenler de yuvalarını terk edip Şanlıurfa’ya sığındı. Telabyat'ı terk edenler arasında ilçe belediye Başkanı Ekrem Dede de var. Bazı Türkmenler Viranşehir Mülteci Kampı'na yerleştirilirken bazıları, Akçakale’de, bazıları da Şanlıurfa merkeze sığındı. Ancak birçok Türkmen mülteci battaniye bulmakta zorlandı. Türkiye’ye sitem eden Telabyat Belediye Başkanı Ekrem Dede, uzanacak yardım eli beklediklerini söyledi.

Yaklaşık 200 Türkmen çadır kente yerleşti. Bunların içinde çoğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Battaniye bulamıyoruz. Çocuklar rahatsız. Bize yardım etmeleri için Arap mı olmamız lazım. Arap olursak battaniye verirler mi?” diyerek sert tepki gösterdi.

Evlerinin El Kaide mensupları tarafından bombalandığını aktaran Dede, “Bugün evlerimizi patlattılar. Mallarımızı aldılar. Türkiye bize yardım edemez mi? Türkiye küçüktür belki bize yardım edemez ama bir battaniye de mi veremez. Eğer bize bir battaniye vermeseler biz Telabyat’a geri döner ve orada ölürüz.” diye konuştu.

Türkiye’ye olan sevgisini anlatan Dede, “Biz namaza dururken bile önce Türkiye’ye bakıyor sonra Kıbleye dönüp namaza dururuz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar