Türkmenistan'da 20 yıldan sonra doğalgaza zam

Doğalgaz zengini Türkmenistan'da halka bedava kullanması için belirlenen limit aşımına zam yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan'da 20 yıldan sonra doğalgaza zam

Doğalgaz zengini Türkmenistan'da halka bedava kullanması için belirlenen limit aşımına zam yapıldı. Ülkede 20 yıl aradan sonra doğalgaz fiyatına yüzde 10 oranında zam yapıldı.
Türkmenistan’da, daha önce konutlarda aylık kişi başına 50 metreküp doğalgaz tüketiminin aşılması durumunda 1.000 metreküp doğalgaz için 2 manat (70 cent) ödenirken, bugünden itibaren bu fiyat 20 manata (7 dolar) çıkarıldı.
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bununla ilgili kararı imzaladı. Kararın, halk tarafından doğalgazın tasarruflu kullanımı ve kullanım miktarının hesaplanması için alındığı ifade ediliyor.
Türkmenistan’da devlet tarafından 1993 yılında halkın kullandığı doğalgaz, su ve elektrik bedava ilan edilmişti . İlk başta 10 yıl olan bedava süresi daha sonra 2030 yılına çıkartıldı. 2008 yılında araç sahiplerine belirli bir miktarda benzin de bedava oldu.
Türkmenistan’da kişi başına 50 metreküp doğalgaz, 35 kilovaat saat elektrik, günlük 250 litre su bedava veriliyor.
Son yıllarda Türkmenistan’da her yıl 60-70 milyar metreküpten fazla doğalgaz üretiliyor. Bunun 25 milyarı ülke içinde kullanılırken, 5 milyar metreküp doğalgaz halka bedava dağıtılıyor.
CİHAN

Yorumlar