Türklerden oturum için hâlâ yüksek işlem ücreti alınıyor

Almanya Federal İdare Mahkemesi’nin Türk vatandaşlarından alınan oturum belgesi harcına geçen yıl getirdiği 28,80 Euro sınırlamasına rağmen bazı eyaletlerin eski tarifeyi değiştirmediği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Türklerden oturum için hâlâ yüksek işlem ücreti alınıyor

Almanya Federal İdare Mahkemesi’nin Türk vatandaşlarından alınan oturum belgesi harcına geçen yıl getirdiği 28,80 Euro sınırlamasına rağmen bazı eyaletlerin eski tarifeyi değiştirmediği ortaya çıktı. Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran, Münih’te olduğu gibi yüksek ücret ödemek zorunda kalan vatandaşlara ücret iade formu doldurmalarını önerdi.

Türk vatandaşları, Federal İdare Mahkemesi’nin geçen yılki kararına rağmen, bazı eyaletlerde hala yüksek miktarda oturum belgesi ücreti ödüyor. Mahkeme, 19 Mart 2013 tarihinde aldığı ‘BVerwG 1 C 12.12’ dosya numaralı kararında, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan Ankara Antlaşması gereğince Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşlarından oturum işlemleri için alınacak ücretin AB vatandaşlarından alınacak ücretten daha fazla olmayacağını açıklamıştı.

Buna rağmen AB vatandaşları ve onların aile fertlerinden alınan oturum ücreti 28,80 Euro ile sınırlandırılırken, Türk vatandaşlarından süresiz oturum için 135 Euro’ya kadar para alınabiliyor.

Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran, Münihli bir vatandaşın Münih Yabancılar Dairesinin verdiği oturum izni karşılığında kendisinden yüksek miktarda ücret aldığı yönünde şikâyette bulunduğunu söyledi.

Bunun üzerine Münih Yabancılar Dairesi ile Türk vatandaşlarından alınan ücretin düşürülmesi için irtibata geçen Kıvran, mahkeme kararının üzerinden aylar geçmesine rağmen hala bir yasal düzenleme yapılmadığı için Türk vatandaşlarından oturum izni için yüksek ücret alındığı bilgisine ulaştı.

Yabancılar dairesinin açıklamasında, mahkeme kararının sadece davayı açan vatandaş için geçerli olduğu, diğer vatandaşları da kapsaması için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu, fakat bunun hala yapılmadığı belirtildi.

Münih Yabancılar Dairesi'nden bir yetkili, mahkeme kararında farklı oturum izinleri durumunda nasıl davranılması gerektiğinin de belirtilmediğini ileri sürdü. Yetkili, bu konuda İçişleri Bakanlığının mutlaka karar alması gerektiğini, bu da henüz olmadığı için Bavyera İçişleri Bakanlığı ile görüştükten sonra Türk vatandaşlarına verilen oturum izni ücretinde indirim yapmadıklarını açıkladı.

Oturum evrakları ücreti konusunda Bavyera eyaletinin, yeni yasa çıkana kadar eski fiyat tarifesini uygulayacağı, diğer eyaletlerin de benzer ya da farklı kararlar almış olabileceği öğrenildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA GÖRE ÜCRET İNDİRİMİ SÖZ KONUSU

Federal İçişleri Bakanlığı ise, mahkeme kararının bir yasa değişikliği gerektirdiğini doğruladı ve bu konuda eyaletlerle yasa çıkana kadar nasıl hareket edileceği konusunda görüşüldüğünü bildirdi. Açıklamada, birçok eyaletin Türk vatandaşları için oturum izni ücretinde indirim yapacağı sözünü verdiğini ve bakanlığın 28,80 Euro’luk ücret alınması teklifinin kabul gördüğünü bildirdi.

Bakanlık, mahkeme kararından sonra Türk vatandaşları için bir yasa tasarısı hazırlamış ve tasarı bakanlığın yetkili dairesi, uyum yetkilileri ve eyaletler tarafından kabul edilmişti. Tasarının Federal Bakanlar Kurulu’na, daha sonra da Federal Konsey’e gönderileceği ve karar alınana kadar biraz daha zamana ihtiyaç olduğu kaydedildi. Bakanlık, mahkeme kararından Türk işçilerin ve aile fertlerinin faydalandığını duyurdu.

ÜCRET İADE FORMU DOLDURUN

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet eden Nükhet Kıvran, yabancılar dairesinde yüksek ücret karşılığı oturum alan vatandaşlara yüksek ücret ödediklerini belgeleyen ve ücretin fazla kısmının geri ödenmesini talep eden başvuru formunu (Antrag auf Rückzahlung der Gebühr) yetkililerden mutlaka almalarını istedi. Bu formu doldurup oradaki yetkililere teslim etmelerini tavsiye eden Kıvran, aksi takdirde ödedikleri fazla parayı geri alma haklarını kaybedebilecekleri uyarısında bulundu. Bu konuda talepleri olan Münihli vatandaşlara yardım etmeye hazır olduğunu söyleyen Kıvran, vatandaşların Münih Yabancılar Meclisi ile irtibata geçmelerini önerdi. CİHAN

Yorumlar