Türkler oy kullanabilmek için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmalı

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları Almanya’da ilk turu 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde sandık başına gidecek. Oy kullanımı için 7 merkez belirlendi.Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları...

Google Haberlere Abone ol
Türkler oy kullanabilmek için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmalı

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları Almanya’da ilk turu 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde sandık başına gidecek. Oy kullanımı için 7 merkez belirlendi.

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’de ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez 7 şehirde kurulacak seçim merkezlerinde Almanya’da ilk turu 31 Temmuz ila 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak seçimde oy kullanabilecekler. Seçimim ikinci tura kalması halinde vatandaşlar yine aynı 7 seçim merkezinde 17-20 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanabilecekler. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, Almanya’da oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 1,5 milyon seçmen bulunuyor. Seçmenlerin büyük bir çoğunluğu Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) ikamet ediyor. Başkent Berlin’de bulunan seçmen sayısı ise 140 bin kişi olarak belirlendi.

Vatandaşlar şu şehirlerde bulunan şu seçim merkezlerinde oy kullanabilecekler: Berlin Başkonsolosluğu’nun görev bölgesindeki seçmenler için Berlin Olimpiyat Stadyumu; Hamburg ve Hannover Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Hannover Fuar Merkezi; Düsseldorf ve Köln Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Düsseldorf ISS Dome Salonu; Essen ve Münster Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Essen Fuar Merkezi; Frankfurt ve Mainz Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Frankfurt Fraport Arena Spor Salonu; Münih ve Nürnberg Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Münih Fuar Merkezi ve Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler için Karlsruhe Fuar Merkezi.

Vatandaşların oy kullanabilmeleri için Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeleri, kaydı bulunmayanların ise bağlı bulunan Başkonsolosluklara adres kaydı için başvurmaları gerekiyor. Oy kullanabilmek için ayrıca T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportların yetkililere gösterilmesi şartı da aranıyor. Vatandaşların ilgili seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın www.ysk.gov.tr isimli internet sitesinden kontrol etmeleri gerekiyor. Yurtdışı Seçmen Kütüğü'nde kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın 9 Temmuz 2014 tarihine kadar (Türkiye saati ile 17.00’ye kadar) bağlı bulundukları Başkonsolosluklara başvurarak Almanya adres beyanında bulunmaları gerekiyor. İlgili başvuruların şahsen yapılması şartı aranıyor.

OY KULLANABİLMEK İÇİN RANDEVU DA ALMAK GEREKİYOR

Yurtdışı Seçmen Kütüğü'nde kaydı bulunan vatandaşlarımızın cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilmeleri için ayrıca randevu almaları da şart. Berlin Basın Müşavirliği’nin mevcut konudaki açıklaması şöyle: “Oy verme günleri iki zaman dilimine bölünmüş olup (08.00-12.30; 12.30-17.00), “SEÇİM Oy Verme Günü Belirleme Sistemi”nden (internet üzerinden) istenilen gün ve saat dilimini seçmek mümkündür. Söz konusu işlem 21 Temmuz 2014 (Türkiye saati ile 08.00’de başlayacak) ile 25 Temmuz 2014 (Türkiye saatiyle 17.00’de sona erecektir) tarihleri arasında yapılabilecektir.” 31 Temmuz ila 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanamayan seçmenler sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını verebilecekler. Gümrük kapılarında ise şu tarihlerde oy kullanmak mümkün: (Birinci tur oy verme işlemi için) 26 Temmuz-10 Ağustos 2014, (ikinci tur için) 17 Ağustos- 24 Ağustos 2014.

SEÇİMİN MALİYETİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLMEDİ

Berlin Büyükelçiliği Basın Müşavirliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Seçimlerle ilgili (Alman makamlarına) başvurumuz maliyet konularını içermemektedir. Seçimlerin düzenlenmesine ilişkin mali konulardaki kararlar seçimlerin düzenlenmesi konusunda en yüksek mercii olan Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınmaktadır.”

ALMAN MAKAMLARINDAN ONAY ÇIKTI

Diğer taraftan ise Alman Federal Dışişleri Bakanlığı “Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine Almanya’da katılabilmeleri için kendilerine izin için başvuran Türk Büyükelçiliğine 28 Mayıs 2014 tarihinde resmi onayın verildiğini” kaydetti. “İlgili onayın Türk tarafının sunduğu seçim konseptinin yetkili federal ve eyalet mercilerince incelendikten sonra verildiği” de ifade edildi. Alman Federal İçişleri Bakanlığı da, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Almanya’da 7 şehirde düzenlenmesinin Almanya tarafından onaylandığını ve 7 seçim bölgesinden sorumlu yetkili makamlardan alınan bilgilere göre seçimlerin yapılacağı yerlerde büyük çapta polis birliklerine gereksinim duyulmayacağını" belirtti.

POLONYA VE İTALYA BÜYÜKELÇİLİKLERİ KENDİ UYGULAMALARINI ANLATTILAR

Polonya Büyükelçiliği ise Almanya’da yaklaşık 532 bin vatandaşının yaşadığını belirterek, “kendi ülkelerindeki seçimlere Almanya’da yaşayan vatandaşlarının büyükelçilik ve konsolosluk binalarında oy kullandıklarını” hatırlattı. Büyükelçilik ayrıca, “Polonyalı adayların Almanya’ya gelerek seçim propagandaları yapmadıklarını” da kaydetti. Aynı konuda bilgi veren İtalya Büyükelçiliği ise Almanya’da yaklaşık 700 bin İtalya’nın yaşadığını hatırlatarak, "İtalya vatandaşlarının ülkelerinde yapılan seçimlere Almanya’da sadece posta yolu ile iştirak edebildiklerini" kaydetti. CİHAN

Yorumlar