Türkiye'yi Yasa Boğan Faciada Büyük Gün Yarın

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 Maden işçimizin hayatını kaybettiği, maden faciasına ait dava yaklaşık bir yıl sonra yarın başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'yi Yasa Boğan Faciada Büyük Gün Yarın

İZMİR (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'ta 301 işçinin ölümü 162 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan maden faciasıyla ilgili davanın görülmesine olaydan tam 11 ay sonra yarın başlanacak. 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisindeki Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yangın sonucunda, dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından biri yaşanmıştı. 

Eynez mevkisinde toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta 13 Mayıs Salı günü 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, bu sırada maden içinde bulunan işçiler mahsur kalmıştı. 

Olayın hemen ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda AFAD, TKİ'ye bağlı tahlisiye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatılmıştı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın kazanın olduğu gün, bizzat olay yerinde gelerek koordinasyonunu üstlendiği arama kurtarma çalışmaları, aralıksız 96 saat sürmüş ve ilk anda kurtarılan 162 işçi dışında kalan 301 madencinin cansız bedenine ulaşılmıştı. 

-Soruşturma sonucunda 8'i tutuklu 45 kişi hakkında dava açıldı 

Dünya madencilik tarihinin en büyük faciaları arasında yerini alan Soma'daki maden yangınıyla ilgili olayın hemen ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde 36 şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirkette yönetici ve madenci olarak çalışan 8 kişi tutuklanmış, maden mühendisi Yalçın Erdoğan'ın, bir üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucunda tahliye edilmesiyle tutuklu şüpheli sayısı 8'e düşmüştü. 

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 8 tutuklu sanığın yanı sıra şüpheli olarak belirlenen 37 kişi hakkında iddianame tanzim edilmiş ve iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle 8'i tutuklu 45 sanık hakkında dava açılmıştı. 

-Soruşuşturmada kamu görevlilerinin dosyaları ayrıldı 

Maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada, bilirkişi asli raporuna göre kusurlu bulundukları belirtilen kamu görevlileri, Maden İşleri Genel Müdürü (MİGEM), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Yönetim Kurulu Başkanı, TKİ İşletme Dairesi Başkanı, 2010 yılından olay tarihine kadar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Eynez İşletmesi projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren yetkili MİGEM kontrol ve denetleme elemanları ile olay tarihinden önceki iki yıl içinde maden işletmesinde denetim yapan İş Teftiş Kurulu iş müfettişlerinin dosyalarının ise "soruşturulmalarının izne tabi olması" nedeniyle ayrılmasına karar verilmişti. 

-İlk duruşma yarın başlayacak 

Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla maden şirketi yöneticileri ve bazı çalışanları hakkında yarınki ilk duruşmayla görülmeye başlanacak davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanacak. 

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talebiyle mahkemeye çıkacak.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşmasının, mahkeme heyetinin aldığı kararla 27 Nisan'a kadar, gerekirse hafta sonları da dahil olmak üzere her gün yapılacak oturumlarla sürmesi bekleniyor. 

-Tutuklu sanıklar mahkeme salonuna getirilmeyecek 

Dosyanın kapsamı itibarıyla mahkemenin Akhisar Adliye Sarayı'ndaki duruşma salonu yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek davada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların duruşmalara getirilmemelerini, ifadelerinin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile görüntülü olarak alınmasını kararlaştırdı.

-Salonun 1 kilometre çevresi güvenlik şeridine alınacak 

Dava nedeniyle duruşmaların yapılacağı salon etrafında geniş güvenlik önlemi alınacak. 

 Duruşma salonunun 1 kilometre çevresinde 3 aşamalı güvenlik şeridi oluşturulacağı dava nedeniyle Manisa, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale başta olmak üzere birçok il ve ilçeden gelecek takviye polis ekibi, güvenlik görevi yapacak. 

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 183. maddesi gereğince duruşma salonuna dönüştürülen kültür merkezine, dava süresince duruşmaları takip edecekler tarafından her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletlerin sokulmasına izin verilmeyecek, salona alınacaklar üzerileri aranarak içeri alınacak. 

 

Yorumlar