Türkiye’nin prestij projesi otoyolda, Bursa'ya kadar ki kısım 2015’de açılıyor

Karayolları Kamu Özel Sektör İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü İsmail Kartal, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolun Türkiye’nin prestij projelerinden biri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin prestij projesi otoyolda, Bursa'ya kadar ki kısım 2015’de açılıyor

Karayolları Kamu Özel Sektör İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü İsmail Kartal, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolun Türkiye’nin prestij projelerinden biri olduğunu söyledi. Kartal, “Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar Dilovası’ndan Bursa’ya kadar olan 77 kilometrelik kesimi trafiğe açmak.” dedi.

    Mimar ve Mühendisler Grubu, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafında birlikte organize edilen ‘Bursa’nın Ulaşım Sistemleri ve Lojistik Köy Projesi’ konulu toplantıya katılan Karayolları Kamu Özel Sektör İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü (Gebze İzmir Otoyolu Projesi) İsmail Kartal, İzmir Körfez geçişini de kapsayan Gebze Orhangazi İzmir otoyolun Türkiye’nin prestij projelerinden biri olduğunu savundu.

    Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun otoyolunun İstanbul-Bursa-İzmir olarak adlandırılmasına talebine olumsuz cevap veren Kartal, şöyle konuştu: “Resmi olarak Gebze Orhangazi İzmir otoyolu ismini kullanmak zorundayız. Bu projemizin yapım bedeli 6,3 milyar dolardır. Lansman maliyeti ile birlikte 9 milyar dolayı bulmakta. Bu dünyanın en büyük ikinci, Avrupa’nın en büyük projesidir. 22 yıl 4 aylığına tamamlandıktan sonra yap işlet devret olarak ilgili firmalara devri yapılacak. Bu projenin toplam uzunluğu Bursa çevre yoluna kadar 77 kilometre. Şuan hizmete açık olan 21 kilometrelik çevre yolunu da kaktığımızda projemizin toplam uzunluğu toplam 405 kilometredir.” dedi.

    İLK BÖLÜM 2015’DE HİZMETE GİRİYOR

    Hedefin 2015 yılı sonuna kadar Dilovası’ndan Bursa’ya kadar olan 77 kilometrelik kesimi trafiğe açmak olduğunun altını çizen İsmail Kartal, “2015 yılı Nisan ayında Altınova’dan itibaren biz İzmit güney kavşağına kadar bu yolu trafiğe açıyoruz. Yıl sonuna kadar Kasım ayının ortaları, Aralık ayının ilk haftası Körfez geçişini de tamamlamamız halinde Bursa’ya kadar ki kısmı da 2015 yılı sonuna kadar olağanüstü bir durum çıkmaması halinde burayı trafiğe açmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Bu projede çok büyük yapılar olduğunu anlatan Kartal, bunlardan birinin de dünyanın en büyük dördüncü köprüsü olduğunu belirtti. Bu köprüdeki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Kartal, köprünün bölgesinde kalan güney yaklaşım viyadüğünün ise tamamen çelikten olup bin 400 metre uzunluğunda olduğunu söyledi. Proje kapsamında Bursa’ya kadarki bölümde iki büyük tünelin bulunduğunu aktaran Kartal, “Orhangazi tüneli 3 bin 500 çarpı iki. 7 bin 20 metre uzunluğunda. Şubat ayının 20’sinde ise iki tüpü birleştiriyoruz inşallah.” dedi.

    "BU YIL İÇİN 1,2 MİLYAR DOLAR AYRILDI"

    Proje için 2013 yılı sonu itibari ile 1 milyar 110 milyon dolar yapım için para kullanıldığını anlatan İsmail Kartal, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca kamulaştırma olarak yüzde 80’ini tamamladık. Yaklaşık 1 milyar 70 milyon TL kamulaştırma ödeneği kullandık. 42 milyon metrekare kamulaştırma işlemi tamamladık. Projenin İzmir’e kadar olan kesiminde projenin tamamında yüzde 80’inde de kamulaştırma gerçekleştirdik. İzmir kesiminden çalışmalarımız, tüneller devam ediyor. Bu yılki program için ise yapım olarak 1,2 milyar dolar para harcamayı planlıyoruz. Bir de kamulaştırmam içinde 550 milyon TL gibi bir yatırım bedeli kullanmayı planlıyoruz.” CİHAN

Yorumlar