Türkiye’nin ilk yerli tek kişilik denizaltısı mavi sulara indi

Elektrik teknisyeni bir işadamı tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli tek kişilik denizaltısı mavi sulara indi. 10 kişilik ekip tarafından 2 yıllık çalışma sonucu üretilen Adrenalin Scuba Doo’yu (Deniz altı motosikleti) üreten...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin ilk yerli tek kişilik denizaltısı mavi sulara indi

Elektrik teknisyeni bir işadamı tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli tek kişilik denizaltısı mavi sulara indi. 10 kişilik ekip tarafından 2 yıllık çalışma sonucu üretilen Adrenalin Scuba Doo’yu (Deniz altı motosikleti) üreten firmanın sahibi Burçin Doğan, "Türkiye’ye 20 bin dolara ithal edilen cihazı biz 5 bin dolara mal ettik." dedi.

Yat ve tekne üretimi sektöründe faaliyet gösteren Türk Denizaltı Sanayi (TURKSUB) firmasının sahibi Burçin Doğan, 10 kişilik bir ekiple 2 yıl üzerinde çalıştığı tek kişilik deniz altını Bursa’nın Mudanya ilçesinde görücüye çıkardı. Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli tek kişilik deniz altısı olduğu belirtilen ‘Adrenalin Scuba Doo’ hakkında bilgi veren Burçin Doğan, "Elektrikli motorunun şarjı yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Normalde denizin 25 metre derinliğine inebiliyor. 5 ileri ve 2 geri vitese sahip motor olmasına rağmen Scuba Doo’nun hızını gezi maksatlı olduğu için suyun altında bir dalgıcın hızına göre sabitledik. Yaklaşık 2,5 deniz mili hızla gidebilen Scuba Doo şimdilik 5 metreye inebiliyor. Günde 3 tane üretebilecek kapasiteye sahibiz. Turizm firmalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Yurt dışından 20 bin dolara getirilen deniz altının fiyatı 5 bin dolar olacak. Yurt dışında 20 dakikalık kiralama bedeli 79 Euro civarında. Ancak bu rakamın Türkiye’de ise 30 dakikalık bir tur için 100 dolar olması tahmin ediliyor." diye konuştu.

Dünya genelinde özellikle turizm merkezlerinde kullanılan cihazın, Türkiye’de olmadığını fark ederek çalışmalara başladıklarını anlatan Doğan, 1994 yılında Amerika’da cihaz üretilmiş olmasına rağmen Türkiye pazarına hiç girmediğini fark etmeleri üzerine çalışmalara başladıklarını söyledi. Dalış turizmine bir alternatif getirdiklerini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti: "Yönetmelikteki yaş sınırını net bilmiyoruz ama dünya genelinde bu alet, 8 yaşından itibaren kullanılabiliyor. Yaş sınırlaması yok. Sağlık durumu elveren, yüzme bilen, bilmeyen herkes kullanılabilir. Patent için müracaatımızı yaptık. Yurt dışında en yakın rakibimiz 20 bin dolarla Türkiye’ye gönderirken biz bunu 5 bin dolarla piyasaya sunacağız. Üzerinde standart kullandığımız 12 litrelik hava tankımız (oksijen tüpü) var. Aküde de iki seçeneğimiz var. 8-9 saat mesafeye çıkarabiliyoruz. 4 metre derinlikte 1 saat suyun altında kalacağımızı düşünürsek 5-6 kilometrelik bir yol alabiliriz. Eğitimsiz bir kullanıcı ise maksimum 5 metre inebiliyor. Profesyonel kişiler 25 metreye kadar inebilir."

Cihazın satışıyla ilgili turizm firmalarıyla görüşmelerin sürdüğüne dikkat çeken Doğan, şunları kaydetti: "Biz bu ürünü dalış korkusunu gidermek için getirdik. Yüzme bilmeyen veya az yüzebilen insan suyun altına girmekten ürkebiliyor. Alette omuz itibariyle bir kuru ortam var. Öndeki oksijen tüpünden serbest bir hava akışı sağlıyor. Sonra bir atmosfer basıncı oluşuyor. İçinde bir elektrik motorumuz var. Elektrik motorunun çevreye hiçbir zararı yok. Tamamen kapalıdır. Dümen kanatlarımız ve palamız var. Suyun altında yatay hareket ettiğimiz gibi yukarı-aşağıya a hareket edebiliyoruz. Dalışlarda 5 metre uygun görülüyor. Yoldan geçen adamın deneme dalışı için 5 metre uygun görülüyor. Bunda da bir denge şamandırası kullanıyoruz ve alet 5 metrede asılı kalıyor. Suyun üzerine yükselirken, altına inmesini kesiyoruz. Altında ağırlık merkezi var. Ağırlık merkezi aşağıya kaçmaya çalışırken, kafanın üzerindeki oksijen yukarıya çıkmaya çalışıyor. Bu yüzden alet dengede kalıyor. Serbest hava akışı da var. İçindeki kullanıcı ağzında cihaz olmadan serbest şekilde nefesini alabiliyor. İki parmağı çalışan herkes bu alete binebilir."

Açıklamanın ardından dalış eğitmeni Mesut Dağdagül nezaretinde Burçin Doğan, tek dkişilik denizaltıyla dalış gerçekleştirdi. Doğan, dalış sonrası, deniz altından çekilen görüntüleri ise basın mensuplarıyla paylaştı.

CİHAN

Yorumlar