Türkiye’nin ilk Sokak Hayvanları Çalıştayı Kocaeli'nde gerçekleştirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları konusunda duyarlılığını bir kez ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin ilk Sokak Hayvanları Çalıştayı Kocaeli'nde gerçekleştirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları konusunda duyarlılığını bir kez ortaya koydu. Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında Türkiye’ye model olan çalışmalara imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yine büyük bir duyarlılık örneği sergiledi. Büyükşehir Marmara illerini kapsayan Türkiye’nin ilk "Sokak Hayvanları Çalıştayı"nı gerçekleştirdi.

Başiskele Welborn Otel’de düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul, Adapazarı, Bursa, Yalova ve Düzce illerinin ilgili müdürlük yetkilileri, yerel yönetimlerde görevli veteriner hekimler, Kocaeli Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin öğretim görevlileri katıldı. Toplantıya sivil toplum kuruluşları ve hayvan sever vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Başkan Karaosmanoğlu hayvan haklarına dikkat çektiği konuşmasında “Hayvanların sokakta başı boş kalmasına gönlümüz razı değil. Kedilerimizi, köpeklerimizi korumak hepimizin görevidir. Eğer bunu yapmazsak dünya olumsuzluklarla taşar ve çekilmez olur. Onun için hayvanlarımıza sahip çıkalım. Hiçbir canlı yoktur ki insana hizmet etmesin”dedi.

Köpeklerin sadık bir dost olduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu "Onu çok sever, değer verirseniz iyi bir arkadaş olur. Maalesef insanoğlu bu hayvanları teknolojiyle kendi eliyle bozuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanlarına yönelik elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Sokak hayvanlarımız için büyük bir tesis inşa ediyoruz. Bu havyan barınağımızı şubat ayının sonuna doğru hizmete geçirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Orman ve Su İşleri 1. İstanbul Bölge Müdürü Haluk Özder de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanları konusunda yaptığı çalışmalara övgüler yağdırdı. “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un önünde de bir örnek. Bize çalışmalarımızda Kocaeli yol gösterici oldu”dedi.

Konuşmaların ardından konunun yetkilileri ve uzmanları sokak hayvanlarının sorunları üzerinde öneriler ortaya koydu. Sahibi olmayan sokak hayvanlarının sorunları ile yerleşim yerlerinde çevreye ve insanlara verdiği rahatsızlıklar masaya yatırıldı. Sokak hayvanı nüfus kontrol sistemi kurulması üzerinde duruldu.

Sahipsiz hayvanların ilçeler bazında envanterinin yapılması için izlenecek yol haritası belirlendi. İlçelerde beslenme noktalarının belirlenmesi için komisyon oluşturulmasına karar verildi. Ve bu konularda dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Pet shoplarla ilgili denetimlerin arttırılması gerektiğine de dikkat çekilen toplantıda hayvanların satışı sonrasında da takip edilmesi kararlaştırıldı.

Kayıt dışı evcil havyan üretimi yapıp internet üzerinden satış yapanlara karşı da mücadele yöntemleri konuşuldu. Hayvan sevgisiyle ilgili halkı bilinçlendirme amacıyla izlenecek yöntem belirlendi. Bakımının uygun koşullarda yapılmadığı belirlenen evcil hayvanların da sahiplerinden alınması önerisi yapıldı.
CİHAN

Yorumlar