Türkiye’nin en büyük otomatik otoparkında deneme başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, otomatik çok katlı otoparkı şehre kazandıran ilk kamu kurumu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin en büyük otomatik otoparkında deneme başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, otomatik çok katlı otoparkı şehre kazandıran ilk kamu kurumu oldu. Şair Eşref Bulvarı, Alsancak Hocazade Camisi karşısında bulunan 939 metrekarelik arsada, kamulaştırma dahil 20 milyon lira maliyetle tam otomatik katlı otopark inşa eden belediye, mekanik sistem ve asansör montajını tamamlayarak denemelere başladı. Otopark, Alsancak bölgesinin ihtiyacının karşılanması için 280 araba kapasiteli ve 11 katlı inşa edildi. Aynı anda dört arabaya işlem yapabilen otoparkta, her birinin park edilmesi 3 dakika sürüyor.

Projenin yüklenicisi Otomatik Otopark Sistemleri sahibi Müştak Ağrıklı, Büyükşehir Belediyesi’nin arsaların küçük ve kıymetli, otopark ihtiyacının da yoğun olduğu bir bölgede çok akılcı bir yatırım yaptığını söyledi. Kapasitesiyle de Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı olduğunun altını çizen Ağrıklı, “Biz hem Türkiye’de hem dünyada örnek olan bu projenin bir parçası olmaktan çok mutluyuz. Bu sistemde dört tane giriş çıkış ünitemiz ve birbirinden bağımsız dört taşıyıcı ünitemiz var. Maksimum 3 dakika içinde, çağırdınız arabanız size teslim edilecek. Sürücüler, arabasını bıraktıktan sonra tamamen araçtan ayrılıp lobi bölgesine geçip işlerine vakit kaybetmeden gidebilecekler.” dedi.

EL DEĞMEDEN PARK

Toplam 616 metrekarelik alan üzerine çelik konstrüksiyon ve giydirme cephe olarak yapılan tam otomatik otopark dikey hareket eden dört adet taşıyıcı asansör, asansör üzerine döner platformlar, hareket eden yatay taşıyıcılar, otomatik açılır kapanır kapılar ve bunlara bağlı elektronik ekipmanların çalışmasını kumanda eden entegre yönetim sisteminden oluşuyor. Ünitelerin kendi içinde ve birbirleriyle iletişimi, gelişmiş endüstriyel donanım ve yazılımlarla sağlanıyor. Otoparka gelen sürücü, arabasını asansörlerden birine park edecek. İşlemi teyit ettikten sonra araba, otomatik taşıyıcılar tarafından alınarak en uygun park yerine yerleştirilecek. Sürücü dilediğinde, arabayı geri verme işlemi de otomatik olarak yapılacak. CİHAN

Yorumlar