Türkiye’nin Dahi Çocukları Robotlarını Yarıştırdı

Gediz Üniversitesi 1. Ulusal Robot Yarışması, teknolojiye meraklı gençleri buluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin Dahi Çocukları Robotlarını Yarıştırdı

Gediz Üniversitesi 1. Ulusal Robot Yarışması, teknolojiye meraklı gençleri buluşturdu. Yarışmaya, Türkiye genelinden 34 lise ve 17 üniversite katıldı. Çevresini gören, şartlara göre karar verip uygulayabilen akıllı robotlarla iki gün boyunca mücadele edildi. Birinciliğe, İzmir’den Takev Koleji ulaştı.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, bilime ve teknolojiye meraklı genç beyinleri teşvik etmek için bir kez daha kolları sıvadı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri öğrencilerinin oluşturduğu Gediz Robotik Kulübü’yle birlikte Ulusal Robot Yarışması düzenlendi. İlk kez yapılan organizasyona, Türkiye genelinden 34 lise ve 17 üniversite katıldı. Yaşları 14 ile 21 arasında değişen dahi çocuklar, akıllı robotlarıyla iki gün boyunca karşı karşıya geldi. Sensörleri aracılığıyla parkurdaki beyaz ve siyah çizgileri takip eden, engellerle tuzakları farkedip nereden gitmesi gerektiğine karar verebilen esnek yapay zekaya sahip robotların mücadelesi nefes kesti. Zorlu parkuru en hızlı tamamlayan “Tosuncuk” adlı robotun mimarı Takev Koleji birinciliğe ulaştı. İkinciliği, “Esnaf” isimli robotlarıyla İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi elde etti. Şampiyon Takev Koleji, diğer robotları “Takev”le de üçüncü sırada yer aldı. Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri, “Roadrummer” ile jüri özel ödülüne lâyık görüldü.

Dereceye giren ekipler, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik tarafından ödüllendirildi. Bütün katılımcıları kutlayıp örnek gösteren Çevik, şunları söyledi: “Liseli ve üniversiteli gençlerimizi izlerken gurur duyduk. Teknolojiye bu kadar meraklı evlatlarımızı görünce, ülkemizin geleceğinin aydınlık olduğunu da görmüş olduk. Eminim ki ileride çok daha iyilerini yapacaklar, Türkiyemiz'in adını teknolojide duyuracaklar. İşte bu amaçla Gediz Üniversitesi olarak onları her alanda desteklemeye, ihtiyaç duydukları imkanları sağlamaya devam edeceğiz. Tüm katılımcılara robot teknolojileri üzerine eğitimler verdiğimiz, yarışma dışındaki zamanlarda eğlenceli etkinlikler de düzenlediğimiz Gediz Üniversitesi Ulusal Robot Günleri’ni geleneksel hale getireceğiz.” 

Yorumlar