Türkiyeli Abhazlar, Cumhurbaşkanı Gül’ün sözlerine üzüldü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Güney Osetya ve Abhazya sorunlarına Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına inanıyoruz ve bu çerçevede desteğimizi her zaman veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" açıklaması Türkiye.

Google Haberlere Abone ol
Türkiyeli Abhazlar, Cumhurbaşkanı Gül’ün sözlerine üzüldü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Güney Osetya ve Abhazya sorunlarına Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına inanıyoruz ve bu çerçevede desteğimizi her zaman veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" açıklaması Türkiye'de Yaşayan Abhazları üzdü.

    Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen yeni Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Marghvelashvil ile yapılan ortak basın toplantısı Türkiye'de yaşayan Abhazların tepkisine neden oldu.

    Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Gürcistan Devlet Başkanı ile yaptığı ortaklaşa basın toplantısında "Güney Osetya ve Abhazya sorunlarına Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına inanıyoruz ve bu çerçevede desteğimizi her zaman veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz." şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

    Anadolu’da 150 yıldır yaşayan Abhazların bu açıklamadan üzüntü duyduğunun altını çizen Koç, şunları söyledi: "Öncelikle Abhazya Gürcistan toprak bütünlüğünde değerlendirilecek bir ülke değildir. Abhazya sahip olduğu sınırları canıyla kanıyla çizmiştir ve bağımsızlığını elde etmiştir. Aynı kurtuluş savaşında Misakı Milli sınırlarımızın çizildiği gibi.”

    Abhazya’nın Kuzey Kafkasya’nın bağımsız bir ülkesi olduğunu aktaran Cengiz Koç, “Abhazya siyasi varlık olarak birkaç bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Ortaçağlarda Abhazya ve Gürcistan iki bağımsız, komşu ülke idi. Abhazya SSCB’nin ilk on yılında ‘Kurucu’ Cumhuriyetlerden biri idi. 1931 yılında Gürcü asıllı Stalin tarafından Gürcistan SSC içinde, Özerk Cumhuriyet statüsüne düşürüldü. Abhazya’nın Sovyet döneminden önce de bağımsız bir ülke olarak uzun bir tarihi vardı.” dedi.

    Abhazların Abhazya’nın Otokton halkı olduğunun altını çizen Abhaz Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, “Abhazya, Abhazların yegane vatanıdır. Abhazya ve Gürcistan en başından beri farklı dil ve kültürleri ile ayrı ülkeler olarak var olmuştur. 1003-1323 yılları arası bugünkü Gürcistan Abhazya krallığının bir parçası idi. 1931-1991 yılları arasında Abhazya Gürcistan SSC’nin bir parçası yapıldı. Bu dönemde her iki ülke de SSCB’nin idari yapısı altındaydılar. Abhazya bağımsız bir Gürcistan’ın parçası değildi.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar