Türkiye'den Dev Operasyon Hazırlığı

Musul Operasyonu'na katılacağı belirtilen Türkiye'nin, askeri üsleri hava operasyonlarına açacağı ve Musul'a Türk savaş uçaklarını göndereceği konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Dev Operasyon Hazırlığı

ABD başta olmak üzere, IŞİD karşıtı koalisyona destek verici ülkelerin, terör örgütünü Musul'dan çıkarmak için başlatacakları harekâta Türkiye'nin katılıp katılmayacağı Ankara'da birkaç gündür yüksek sesle konuşuluyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, dün bu konudaki sorulara, 'Türkiye'nin koalisyon üyesi şekilde zaten somut yardım verdiği, milli faydalar gözönüne alınarak sorumlulukların yerine getirilebileceği' yanıtını vermesi de Türkiye'nin var katkısının ne bulunduğu ve ne bunun şeklinde katkılar verebileceği konularında soru işaretlerine yol açtı.

Ankara'da Türkiye sebebi ile eğitilen peşmergenin kara harekâtına katılacak olmasının zaten verilen katkıyı gösterdiğini düşünülüyor. Operasyonun başlamasıyla İncirlik başta olmak üzere askeri üslerin hava operasyonları için açılmasına 'sıcak bakıldığı' belirtilirken, Türk harp uçaklarının operasyona katılması meselesinde da 'sürpriz olmaz' görüşü dillendiriliyor.

Türkiye'nin kara operasyonuna askeri birlikleriyle katılması meselesinde ise Ankara'da 'Henüz verilmiş karar yok' deniliyor, fakat bu ihtimale de kapı kapatılmıyor. Kaynaklar, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesi operasyonu ve operasyonun zamanlaması meselesinde ise Türkiye'nin Musul harekatına vereceği katkılar itibarı ile IŞİD'in türbeye saldırma olasılığına da işaret ediyor.

MUSUL HAREKATI

Ankara'da birkaç gündür gündemin en ciddi başlıklarından bir tanesi ABD başta olmak üzere IŞİD karşıtı koalisyonun, Musul'u IŞİD işgalinden kurtarmak için gerçekleştireceği harekât oldu. Harekât kapsamında, kocaman kısmı merkezi Irak Ordusu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü bulunan peşmergeden oluşacak 20 bin benlik bir ordu savaşa hazırlanıyor. Ordu, IŞİD'i Musul'dan çıkarmak için koalisyon ülkelerinin havadan vereceği destekle devinim edecek. Kara birliklerinin arasında de ABD başta olmak üzere değişik ülkelerden az sayıda da olsa asker bulundurabileceği belirtiliyor. Operasyonun gayesi IŞİD'i yalnızca Musul'dan değil, Irak'ın tamamından söküp atmak. Suriye'de de Kobani'de uğradığı yenilgiyle gerileyen örgütü Irak'tan bütünüyle temizlemek ve Suriye'de dar bir bölgeye hapsetmek.

IRAK ZİYARETİ

Musul Valisi Esil Nuceyfi, önceki gün yaptığı izahatda, 'Türkiye Musul operasyonuna katılmaya karar verdi' dedi, fakat desteğin boyutlarının ne olabileceği meselesinde net bir izahat yapmadı.

Bu soru dün Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a yöneltildi. Yılmaz, 'Türkiye, bu koalisyonun üyesi olmakla somut yardım vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne bunun şeklinde bir yardım olur, milli faydalar göz önüne alınarak vakti geldiğinde bir değerlendirme yapılmaktadır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir' dedi.

Yılmaz, 'ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direk karadan girmesi. Böyle bir alternatif gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi' sorusu üzerine, 'Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üstüne düşeni yaparsa Türkiye de üstüne düşeni yapmaya hazırdır'' ifadelerini kullandı. Yılmaz, çarşamba günü (yarın) Irak'a gideceğini, Erbil ziyaretinin de programında olduğunu da kaydetti. Yılmaz'ın ziyareti, Türkiye'nin operasyona vereceği desteğin boyutlarının netleşmesi açısından ciddiyet taşıyor.
Yılmaz, her ne kadar ziyaretin Musul harekâtıyla ilgili olmadığını söylese de Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağı heyetin, bu konu ile ilgili kritik görüşmeler yapmasına kati gözüyle bakılıyor.

'SÜRPRİZ OLMAZ'

Yılmaz'ın sözlerindeki, 'Türkiye somut yardım vermeye başlamıştır' ve 'sorumluluklar yerine getirilir' ifadelerinin ne açıya geldiği dün Ankara'da azami cevabı aranan soruydu. Ankara, şu evrede verilen somut yardım konusunda, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyonun zaten üyesi olmasına ve hususi kuvvetlerin uzunca bir süredir Kuzey Irak'ta peşmergeye eğitim vermesine işaret ediyor.

Eğitim verilen peşmergenin de harekâta etken şekilde katılacağına dikkat çekiliyor. Peki dolaylı verilen bu yardım dışında Türkiye'den beklenenler ve karşılanacak beklentiler hangileri?

Kaynaklar, evvela üslerin kullanımının masada olacağına işaret ediyor. İncirlik başta olmak üzere üslerin koalisyon uçaklarına açılmasına Ankara'nın da sıcak baktığına işaret ediliyor. Türkiye'nin hava operasyonlarına katılıp katılmayacağı, Hava Kuvvetleri'nin Musul harekâtının parçası olup olmayacağı meselesinde ise, 'Verilmiş bir karar bulunmaz fakat sürpriz olmaz' yorumu yapılıyor. Bu vaziyet Türkiye'nin ABD ve koalisyon ülkeleriyle konuyu müzakere ettiği biçiminde de yorumlanabilir. Kara birliklerinin harekâta katılması meselesinde ise, 'Verilmiş bir karar yok' deniliyor. Ancak bu ihtimale de kapı kapatılmıyor.

ŞAH FIRAT OPERASYONU

Mart yada nisanda Musul harekâtının yapılmasına yönelik planlamaların, Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu için şubatta düğmeye basmasına yol açtığına işaret ediliyor. Türkiye'nin, Musul harekâtına vereceği destek itibarı ile IŞİD'in türbeye saldırma ihtimalini de gözönüne alarak operasyonu gerçekleştirdiği kaydediliyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar