Türkiye'deki yabancı öğrenciler: Sağlık sigortasında mağduriyet yaşıyoruz

Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin sorunları masaya yatırıldı. Yabancı öğrencilerin sağlık, barınma ve resmi işlemlerde yaşadıkları sorunlar öne çıktı. Sağlık sigortalarında yapılan yeni düzenleme ile mağduriyet...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki yabancı öğrenciler: Sağlık sigortasında mağduriyet yaşıyoruz

Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin sorunları masaya yatırıldı. Yabancı öğrencilerin sağlık, barınma ve resmi işlemlerde yaşadıkları sorunlar öne çıktı. Sağlık sigortalarında yapılan yeni düzenleme ile mağduriyet yaşadıklarını söyleyen öğrenciler, "Önceden sağlık ile ilgili bir problem yaşadığımızda hastane masrafını üniversite karşılıyordu. Şimdi ise bütün öğrencilerin karşılanmıyor ve bu da maddi açıdan sıkıntı oluyor." dedi.

Mozaik Uluslararası Öğrenci ve Kültür Derneği, Avrasya Enstitüsü işbirliğiyle, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle, 'Türkiye'de Öğrenim Gören Uluslararası Öğrencilerin Sorunları ve Çözümleri’ başlıklı çalıştay İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü’nde gerçekleşti. Çalıştayda; yabancı öğrencilerin sağlık, barınma ve resmi işlemlerde yaşadıkları sorunlar öne çıktı. Rusya, Tacikistan, Pakistan ve Kosova gibi yaklaşık 20 ülkeden öğrenci Türkiye'de yaşadıkları bu problemlere çözüm önerileri sundu.

Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 50 binlerdeyken bu rakam 2014 yılında 67 bine çıktı. Mevcut öğrencilerin de sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Mozaik Uluslararası Öğrenci ve Kültür Derneği, Avrasya Enstitüsü işbirliğiyle çalıştay düzenledi. Uluslararası öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen çalıştayın moderatörlüğünü Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay yaptı. Çalıştayda, öğrencilerin başlıca eğitim, kültürel uyum, sosyal güvenlik, barınma gibi sorunları ele alındı. Ayrıca öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminin verimliliği de tartışıldı. Sağlık sigortalarında yapılan yeni düzenleme ile mağduriyetler yaşadıklarını söyleyen öğrenciler, "Önceden sağlık ile ilgili bir problem yaşadığımızda hastane masrafını üniversite karşılıyordu. Şimdi ise bütün öğrencilerin karşılanmıyor ve bu da maddi açıdan sıkıntı oluyor. Devlet yurtlarının şartları çok iyi değil. Özel yurtlar ise çok pahalı. Ayrıca ikametgah alırken de zorlanıyoruz. Vizemizi yıllık alırken her ay ikametgah çıkartmamızı istemeleri bizi zorluyor." ifadelerini kullandı.

Çözüm önerilerinin sunulduğu sonuç bölümünde konuşan Moğolistanlı yüksek lisans öğrencisi devlet yurtları kalabalık olduğu için odada kalan öğrenci sayısının azaltılmasını ve şartların iyileştirilmesini talep etti. Afganistanlı bir öğrenci de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na (YTB) bağlı olarak gelen öğrencilerin imkanlarının daha iyi olduğunu ifade ederken kendi imkanı ile gelen öğrencilerin zorluk yaşadığını dile getirdi. Resmi işlemlerde veya günlük sorunlarında yardım alabilecekleri bir ofis ihtiyacı duyan öğrenciler YTB'den bu noktada öğrencilere bilgi sağlayacak ve rehberlik edecek birimler kurmasını istedi.

CİHAN

Yorumlar