Türkiye'de Yeni Kertenkele Türü Bulundu

Van'da araştırma yapan herpetologlar, sadece İran'da yaşadığı bilinen İran kertenkelesine rastladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de Yeni Kertenkele Türü Bulundu

Van'da tetkik oluşturan herpetologlar, yalnızca İran'da yaşadığı adlandırılan İran kertenkelesine rastladı. Kertenkele türünün, Türkiye'de ilk kere Van'da yaşadığını belirleyen herpetologlar ilk kaydı aldı.

SADECE İRAN'DA YAŞADIĞI BİLİNİYORDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü yönünden desteklenen ve Van Şube Müdürlüğü yönünden yürütülen 'Van Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme' projesi kapsamında Türkiye'de yeni bir kertenkele şekli saptama edildi. Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız ile Ankara Üniversitesi'nden deneyimli biyolog Naşit İğci yönünden yapılan arazi çalışmalarında, yalnızca İran'da yaşadığı adlandırılan ve bilimsel ismi 'Iranolacerta brandtii' bulunan İran kertenkelesinin Van'da yaşadığını saptama etti.

TAMAMEN ZARARSIZ HATTA FAYDALI BİR TÜR

Herpetologlar, Van'ın 4 değişik branşında gözlemledikleri kertenkelenin tam olarak zararsız olduğunu ve böceklerle beslendiklerinden ötürü faydalı bir çeşit olduğunu da belirledi. İran kertenkelesinin Türkiye'de yaşadığının ilk kaydını saha herpetologlar, yaptıkları araştırmanın sonuçlarını da uluslararası bir dergide yayınladı.

KERKENTELE TÜRÜ 66'YA YÜKSELDİ

İran kertenkelesi ile müşterek yurdumuzdaki kertenkele çeşit sayısının 66'ya arttıği bildirildi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar