Türkiye’de son bir yılda 237 bin kadın iş bıraktı

Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADUM) Müdürü Prof.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de son bir yılda 237 bin kadın iş bıraktı

Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADUM) Müdürü Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, düşük ücret ve sosyal güvencesizlik nedeniyle son 1 yılda 237 bin çalışan kadının işini bırakarak ev kadını olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ağrıdağ’a göre çocuk ve yaşlı bakımındaki yetersizlikler de, kadının işini bırakması için en büyük etken.

Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Kadın, emek ve Özgürlük” konulu konferans düzenlendi. KADUM Müdürü Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ ve ÇÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası ilişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, “Cinsiyet ayrımcılığı, cinsiyetçi iş bölümü, kadın emeği’’ konuları ele alındı.

Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ konuşmasında istatistik bilgilere yer verdi. Türkiye’de 18 yaşından önce evlenme oranının, şehirde yüzde 14, kırsalda yüzde 28 olduğunda dikkat çekti. Evlenme oranlarının ekonomik özgürlüklere göre değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ağrıdağ’a göre ekonomik alım gücü düşük olan toplumlarda, erken yaşta evlilikler daha fazla görülüyor. Kadın istihdamına yönelik açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, 1988'de yüzde 34,3 olan kadın çalışma oranının, 2008 yılında yüzde 21,6'ye düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Ağrıdağ ayrıca TİSK çalışması sonucunu da açıklayarak, son bir yılda 237 bin kadının işgücü piyasasından çıkarak, ev kadını olduğunu söyleyerek, “Bunun nedeni ise, çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin yetersizliği, düşük ücret ve sosyal güvencesiz çalıştırılmak.“ dedi.

Konuşmasında TÜİK 2013 Ağustos ayı iş gücüne katılma oranları ile ilgili bilgiler de veren Pof. Dr. Ağrıdağ, “11 bin 501 hâkim ve savcıdan 2 bin 555’i kadın. Adli Tıp Kurumu’nda, ikinci görevli dahil yönetici pozisyonundaki 292 personelden 83’ü kadın. Özlük İşleri Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında 27 bin 313 kişiden, yönetici kadrosunda görev yapan kadın sayısı sadece 34. İşte bu rakamlar kadının durumunu ortaya koyuyor.’’ şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar