Türkiye'de kadınlar obezitede erkekleri ikiye katladı

Beslenme Uzmanı Özlem Çiçek, yapılan araştırmalara bakıldığında Türkiye’de kadınların yüzde 41’inin, erkeklerin yüzde 21’inin, geçlerinde ise yüzde 8’inin obez olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de kadınlar obezitede erkekleri ikiye katladı

Beslenme Uzmanı Özlem Çiçek, yapılan araştırmalara bakıldığında Türkiye’de kadınların yüzde 41’inin, erkeklerin yüzde 21’inin, geçlerinde ise yüzde 8’inin obez olduğunu söyledi. Çiçek, “Obezite, tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, hipertansiyon, beyin kanaması, felç, uyku bozuklukları, adet düzensizlikleri, kısırlık, solunum bozuklukları gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır.” dedi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Beslenme Uzmanı Özlem Çiçek, son zamanlarda Türkiye’de önemli ölçüde artış gösteren obezite hakkında bilgi verdi. Obeziteyi vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu oluşan durum olarak tanımlayan Çiçek, “Obezite metabolizmayla ilgili gibi görünse de, aslında diğer pek çok organı da etkilemekte ve başka hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, obezitenin zarar vermediği organ neredeyse yok diyebiliriz. Obezite, tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, hipertansiyon, beyin kanaması, felç, uyku bozuklukları, adet düzensizlikleri, kısırlık, solunum bozuklukları gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle, obeziteye neden olan etkenler hayattan uzaklaştırılmalı ve uzman bir hekimden profesyonel destek alınmalıdır.” diye konuştu.

Dünya üzerinde yapılan araştırmalara bakıldığında 2008 yılında dünya nüfusunda 400 milyon obez bulunurken, bu rakamın 2015 yıllarında 700 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyleyen Çiçek, şöyle devam etti: “Türkiye’de de aynı durum geçerli kadınlara baktığımızda yüzde 41’inin, erkeklerin yüzde 21’inin, geçlerin ise yüzde 8’inin obez olduğu ortaya çıktı. Bu çok ciddi bir rakam obezitenin yaşının küçülmesi demek gelecek nesillerde obezitenin daha da artacağını gösteriyor.”

Obezitenin sadece erişkinlerin değil, aynı zamanda çocukların da içinde bulunduğu önemli bir sağlık sorunu olduğunu hatırlatan Çiçek, “Erişkin yaştaki obezlerin yaklaşık yüzde 30'unun çocukluk döneminde de obez olduğu gözleniyor. Buradan yola çıkarsak obeziteyle ilişkili hastalıkların temellerinin çocukluk çağında atıldığı görülecektir. Dolayısıyla sağlıklı nesiller yetiştirmek ailelerin en önemli görevleri arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Obezitenin birçok nedeni olduğunu belirten Çiçek, şunları kaydetti: “Obezitenin genetik, metabolik, depresyon, dengesiz beslenme gibi birçok nedeni var. Yetişkinler teknolojik aletleri çok fazla kullandığı için obeziteye maruz kalmaya başladı. Obeziteden korunmak için Fast-Food yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Çünkü yeme alışkanlığı obezitenin en büyük nedenidir. Hızlı yemek yemek, tokluk hissini yaşamadan yemeye devam etmek anlamına geleceğinden doymuş olsak ta yemeye devam edeceğimiz dolayısı ile kilo alacağımızın sonucunu doğurur. Yemek çeşitliliğine önem vermeliyiz. Tek türde besin kaynakları ile beslenen kişilerde obezite olması muhtemeldir.” şeklinde konuştu.

Çocukların beslenme alışıklıklarına da çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, “Çocuklarımızı hazır gıdalardan uzak tutmalıyız. Onlara besin değerleri yüksek yiyecekler yedirmeliyiz. Bakkal ve marketlerde satılan çikolata, cips, bisküvi gibi yiyeceklerden uzak tutmamız gerekiyor.” dedi.
CİHAN

Yorumlar