Türkiye'de ilk olacak

"Eskiden insanlardan kaçardım, şimdi tek isteğim yüz nakli olmak"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de ilk olacak

HENÜZ 10 günlükken yüzü yanan 16 yaşındaki Betül Kaya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki başarılı yüz nakillerini görünce hayata daha sıkı tutunduğunu söyledi. Betül Kaya, "Eskiden insanlardan kaçardım, şimdi tek isteğim yüz nakli olmak" dedi.

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yaşayan ve henüz 10 günlükken çıkan yangında yüzü ve eli yanan Betül Kaya, yüz nakli olmak için yaklaşık 6 ay önce Akdeniz Üniversitesi'ne başvurduktan sonra talebi kabul edildi. Şu anda bağışlanacak ve kendisi için uygun dokuya sahip yüzü bekleyen Kaya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 18 Temmuz'da yapılan ameliyat ile Türkiye'nin 5'inci yüz nakillisi olan 26 yaşındaki Recep Sert ile tanıştı. 

Betül Kaya, "Daha önce Uğur Acar'ı televizyonda görünce yüz nakli olmaya karar verdim. Kontrol için Antalya'ya geldiğimde hastanede Recep Sert ile tanıştım. İnternetten dünyadaki tüm yüz nakillerini gördüm. Fakat Uğur Acar ve Recep Sert'in ameliyatlarının çok doğal ve başarılı olduğuna şahit oldum. Daha önce cesaret edemediğim yüz nakli için karar verdim" diye konuştu.

NAKİL İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde aklına takılan soruların cevabını bulduğunu söyleyen Betül Kaya, yüz nakli olmak için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde tetkik ve hazırlıklarının devam ettiğini, Türkiye'de yüz nakli olan ilk kadın hasta olmak istediğini dile getirdi. Kaya, "Nakil haberlerini gazete ve televizyonlardan takip ediyordum. Yüz nakli olmaya karar verdim. Akdeniz Üniversitesi'nde olmak ve nakilli hastalarla sohbet etmek beni motive ediyor. Hayata daha pozitif bakıyorum. Daha önce karamsardım" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi'nin nakil olmak için güvenilir bir yer olduğunu ifade eden Betül Kaya, "Burada ameliyat olmayı hayal ediyorum. Yüz nakli olursam sosyal hayatın içinde olabilirim. İlişkilerimde daha cesur olacağım" dedi.

Kaya, ayrıca kendisi için olmasa bile herkesi organ bağışına davet ederek, organ bağışının bunu bekleyenleri hayata bağlayacağını kaydetti.

BAŞARILI BEŞ NAKİL

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından şu ana kadar 5 hastaya başarıyla yüz nakli yapıldı. Bu yüz nakillileriyle ilgili gelişmeleri yakından takip eden hastalar, Antalya'ya geliyor. Hastane yetkilileri, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı'na başvuru sayısında yüzde 70'e yakın artış olduğunu belirtti.

Yorumlar