Türkiye’de ilk defa çene protezi kemiği takıldı

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, ağız, diş ve çene cerrahisi öğretim üyesi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de ilk defa çene protezi kemiği takıldı

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, ağız, diş ve çene cerrahisi öğretim üyesi Prof.Dr. Umut Tekin, alt çene kemiğinin kırılması sonrası tedavi görmemiş ve bunun sonucunda çene kemiğinin kafa tabanına kaynaması nedeniyle ağzını zorlayarak en fazla 1,5 cm kadar açabilen Salih Uygurtaş'a, Türkiye'de bir ilk olan 'kişiye özel çene eklemi protezi' ameliyatı yapıldı.

Trafik kazası, çarpma, bölgeye alınan ciddi bir darbe gibi nedenler sonucunda çene ekleminin kafa tabanına kayması olarak tanımlanan çene ankilozunun tedavisinin zor ve ciddi bir problem olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, "Özellikle bu durumdaki hastalar beslenirken, konuşurken çok ciddi problem yaşarlar ve ağrı çekerler. Bu da hastaların yaşam kalitesini çok olumsuz etkiler. Tedavisi kesinlikle cerrahi yöntemlerdir ve uzun yıllar takip gerektirmektedir. Çünkü çene ankilozu tekrarlama olasılığı olan bir durumdur. Bu ameliyatlar genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Tedavi prensibi kemikleşen eklem kısmının cerrahi olarak açılmasıdır. Tedavide amaç etkin ağız açıklığının elde edilmesi ve daha da önemlisi elde edilen ağız açıklığının korunmasıdır.” dedi.

Tekin, “Çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde fabrikasyon çene eklemi protezleri hali hazırda kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerle kişiye özel protezler oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bu teknoloji kullanılarak üretilen kişiye özel eklem protezinin, çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde kullanımı ise Türkiye’de bir ilktir.” diye konuştu.

ÜRÜNÜN TASARIMI PROF. DR. UMUT TEKİN'E AİT

Ürünün tasarımı kendisine ait olan Prof. Dr. Umut Tekin, hastanın üç boyutlu kafatası tomografisinden elde ettiği, üç boyutlu kafa modeli üzerinde çalışarak, eklem protezinin modelini dizayn etmiş olduğunu ve bu dizaynı titanyumdan ürettirip çene kemiğindeki boşluğa birebir yerleştirdiğini belirterek, "Yaklaşık 3 yıl öncesinde bir yıl süreyle TÜBİTAK bursu ile Amerika Birleşik Devletleri Mayo Klinik’te bir araştırma yürütme şansım oldu. Bu süre zarfında çene eklemi cerrahisi ve kişiye özel çene eklemi protezleri ile ilgili çalışmalar yürüttüm. En büyük hedefim bunu ülkeme döndükten sonra uygulayabilmekte. Döndükten sonra hızla çalışmalara başladım ve yaklaşık 2 ay önce bu hedefime ulaştım, bunun için çok mutluyum" şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar