Türkiye’de ilk bine Afyon’dan 4 firma girdi

Türkiye’de 2013’ün en yüksek ihracat yapan ilk bin firması içinde Afyonkarahisar’dan 4 firma yer aldı. Firmaların ilk 3’ünü yumurtacılar, diğerini ise mermer sektörü oluşturdu. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de ilk bine Afyon’dan 4 firma girdi

Türkiye’de 2013’ün en yüksek ihracat yapan ilk bin firması içinde Afyonkarahisar’dan 4 firma yer aldı. Firmaların ilk 3’ünü yumurtacılar, diğerini ise mermer sektörü oluşturdu.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, 14. Olağan Meclis Toplantısında mayıs ayı ihracat rakamları ve yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi aktardı. Serteser, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan bin firma içinde Afyonkarahisar’dan 4 firma bulunduğunu, bu firmaların toplamda 116 milyon doları bulan bir ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

AFYON’DA YUMURTACILAR ŞAMPİYON

Serteser’in verdiği bilgiye göre, Afyonkarahisar’da en fazla ihracatı yumurta sektörü yaparken, onu mermer sektörü izledi. Afyon Yumurta İthalat İhracat ve Ticaret Anonim Şirketinin 46 milyon 204 bin dolarlık ihracat ile Türkiye de 413’üncü oldu. İhracat sıralamasında ikinci olan Hisar Yumurta ve Nakliyat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi 25 milyon 519 bin dolarla Türkiye de 814’üncü oldu. 23 milyon 83 bin dolarla Yumurtacılar Zahire Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Türkiye de 908’inci olurken, Tureks - GM Mermer Granit Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ise 21 milyon 655 bin 742 dolar ile Afyonkarahisar da 4’üncü, Türkiye de ise 962’nci oldu.

Ayrıca Türkiye de Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri Sektöründe Afyon Yumurta İthalat İhracat ve Ticaret Anonim Şirketi sektörler sıralamasında 5’inci, Hisar Yumurta ve Nakliyat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ise sıralamada 12’nci oldu.Madencilik Ürünleri Sektöründe Tureks - GM Mermer Granit Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Sektörel Sıralamada Türkiye 31’incisi oldu.Yumurtacılar Zahire Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ise Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe Türkiye 72’ncisi oldu.

2013 yılında Türkiye genelinde ihracatçı ilk bin firma arasında 154 firma ile en çok hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yer alırken, bu sektörü 95 firma ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 91 firma ile çelik sektörünün takip etti.

CİHAN

Yorumlar