Türkiye'de her yıl 20 bin kişi tüberküloza yakalanıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de her yıl 20 bin kişi tüberküloza yakalanıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özbay, ülkede her yıl yaklaşık 15-20 bin kişinin tüberküloz (verem) hastalığına yakalandığını söyledi.

Veremin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Özbay, "Bulaşıcı bir hastalıktır. Verem hastalığı derken aslında akciğer tüberkülozunu kastetmekteyiz. Akciğer veremi, öksürükle aksırıkla, damlacık çekirdekleriyle veremli bir hastadan, yakın temasta bulunan, aynı odada bulunan, aynı sınıfta, aynı işyerinde aynı havayı teneffüs eden kişilere damlacık yoluyla bulaşabilmektedir. Ülkemizde toplumun yaklaşık yarısında verem mikrobuyla karşılaşma vardır fakat her tüberkülozla karşılaşanda verem hastalığı gelişmez. Bağışıklık sistemi yeterli olmayanlarda, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hastalık hızla ilerleyebilir." dedi. Ağır alkol tüketimi, sigara bağımlılığı ve protein yetmezliğinin tüberkülozun canlanarak tekrar çoğalmaya başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Özbay, "Bağışıklık sistemini bozan diğer başka hastalıklar, diyabet ve kanser gibi hastalıkların birlikteliğinde tüberküloz mikropları tekrar canlanmaya ve çoğalmaya başlar. Başlangıçta 18-24 ay süren tüberküloz tedavisi, günümüzde 6 aylık sürekli ve düzenli bir tedaviyle tamamen kontrol altına alınabilen, bulaştırıcılığı ortadan kalkan bir hastalık haline geldi. Tüberküloz tanısı alıp tedavisi başladıktan sonra 15 gün içerisinde bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Gününüzde halen tüberkülozdan ölme vakası yaşandığını da vurgulayan Özbay, "Tüberkülozun her formu öldürücü değildir ama maalesef günümüzde halen tüberkülozdan ölme vakası yaşanmaktadır. Yılda yaklaşık 2 milyona yakın insan, özellikle Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere tüberkülozdan ölümler görünmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her yıl 15-20 bin kişi tüberküloz hastalığına yakalanmaktadır. Tüberküloz genelde erişkin yaşlarda, çocuklarda ve yaşlılıkta da görülür. Ne kadar erken yaşlarda tüberküloza yakalanıyor ise o toplumda tüberküloz o kadar yaygın demektir. Gelişmiş ülkelerde tüberküloz yaşı daha geniştir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar