Türkiye'de her gün sigara yüzünden bir Soma faciası yaşanıyor

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Fikret Şahin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanların yaşadığı en büyük sağlık sorunlarının sigara kaynaklı olduğunu belirterek "Dünyada her yıl 6 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir....

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de her gün sigara yüzünden bir Soma faciası yaşanıyor

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Fikret Şahin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanların yaşadığı en büyük sağlık sorunlarının sigara kaynaklı olduğunu belirterek "Dünyada her yıl 6 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Yani her 10 yetişkinden birinin ölümünden sigara sorumludur. Ülkemizde ise her yıl 100 bin insanımızı erken yaşta sigaraya kurban vermekteyiz. Sigara nedeniyle ülkemizde her gün bir Soma faciası yaşamaktayız ve sigara nedeniyle günde 300 kişiyi kaybediyoruz." dedi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından beri sigara kullanıcılarının sigarayı bırakmalarını sağlamak için 31 Mayıs'ın 'Tütünsüz Bir Dünya Günü' olarak ilan edildiğini bildirdi. Sigara dumanında vücudumuz için zararlı 4 binden fazla madde bulunduğunu ifade eden Şahin, "Boya sökücü olarak kullanılan aseton, temizlik maddesi olarak kullanılan amonyak, fare zehri olarak kullanılan arsenik, çakmak gazı olarak kullanılan bütan, öldürücü zehirler olan siyanür ve naftalin gibi pek çok zararlı maddeyi sigarayla birlikte vücudumuza almaktayız." şeklinde konuştu.

Havutçu, "Ayrıca sigara bilinen en sık kanser sebebidir. Özellikle kanser ölümlerinde birinci sırayı alan, akciğer kanserlerinin yüzde 90 nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir. Sigara akciğer kanseriyle birlikte, sıklıkla gırtlak ve yutak kanserlerine, yemek borusu ve mide kanserlerine de neden olmaktadır. Gırtlak kanserlerinin yüzde 99'u kronik sigara içen kişilerde görülmektedir. Sigara kanserin yanında koah, astım gibi kronik akciğer hastalıklarına, kronik kalp ve damar hastalıklarına, alerjik hastalıklara, kan hastalıklarına, cilt hastalıklarına, düşük doğum ağırlığına, doğum anomalilerine ve pek çok sağlık sorunlarına neden olmaktadır." diye konuştu.

    "HER YIL ÖMRÜ 3 AY KISALTIYOR"

40 yaşından sonra sigara içilen her yılın yaşam süresini 3 ay kısalttığını belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Fikret Şahin, "Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 20 yıl daha erken vefat etmektedirler. Sigara kullanmayan fakat sigara kullanılan ortamlarda bulunan pasif içicilerde aynen sigara kullananlar gibi sigaranın olumsuz etkilerine maruz kalmaktadırlar. Sigara içilen evlerdeki çocuklarda, kulak burun boğaz hastalıkları, akciğer hastalıkları, alerjik hastalıklar daha sık görülmektedir.

Yine Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigara önlenebilir en önemli hastalık ve ölüm etkenidir. Bu bağlamda ülkemizde de tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun, 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasıyla toplumda sigara tüketim oranı yüzde 12 azalmıştır." ifadelerini kullandı.

Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye'nin tüm dünyada örnek bir ülke olmasına rağmen son yıllarda bu başarı oranın düşme eğiliminde olduğu uyarısında bulunan Şahin, şöyle devam etti: "O nedenle tütün kontrolüyle ilgili yasaların tam olarak uygulanmasına yönelik denetimler aynı titizlikle devam etmelidir. Özellikle gençler arasında sigara kullanımı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde giderek artmakta ve sigara içmeyi deneyen her üç gençten biri sigara bağımlısı olmaktadır. Gençler, 'hayır sigara içmiyorum' demekle uzun ve sağlıklı bir ömür kazanacaklarını unutmasınlar. Sigara bırakma konusunda, toplumun kolay ulaşabileceği kamusal hizmetler bulunmaktadır. Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri bu konuda hizmet vermektedir. En doğrusu sigaraya hiç başlamamaktır." CİHAN

Yorumlar