‘Türkiye’de eğitim sisteminin başarısız olduğu konusunda herkes hemfikir’

İzmir Küçük Millet Meclisi (İkMM)'nde, kapatılmak istenen dershaneler konusu tartışıldı.

Google Haberlere Abone ol
‘Türkiye’de eğitim sisteminin başarısız olduğu konusunda herkes hemfikir’

İzmir Küçük Millet Meclisi (İkMM)'nde, kapatılmak istenen dershaneler konusu tartışıldı. Moderatörlüğünü izmirizmir.net Genel Yayın Koordinatörü Pervin Mısırlıoğlu’nun yaptığı meclis toplantısında, dershane temsilciler ve sivil toplum kuruluşları görüşlerini ifade etti. Okullarda verilen eğitimin çocukları sınavlara hazırlayabildiğinin sürekli tartışıldığını belirten Mısırlıoğlu, “Herkesin hemfikir olduğu konu, Türkiye’nin eğitim sisteminin başarısız olduğudur.” dedi.

İkMM’de dershanelerin üstlendiği görevi anlatan İzmir Özel Dershaneler Birliği (İZ-Ö-DER) Başkanı Sezai Özel, daha çok öğrenme isteğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. Dershanelerin öğrenme isteğini karşılamak amacıyla ortaya çıktığını belirten Özel, “Öğrenme isteği, özel ders gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Dershaneler sadece ülkemize has bir durum değil, özel dershaneler dünyanın birçok ülkesinde vardır. Dershanenin ve özel derslerin çok yaygın olduğu ülkelerin ortak özelliği, eğitim kademeleri arasındaki geçişte rekabete dayalı sınav sistemlerinin olmasıdır. Güney Kore, Hong Kong, Yunanistan, Japonya, Tayvan gibi ülkelerde üniversiteye giriş, merkezî sınavlarla yapılmaktadır.” dedi. Özel dershaneleri sistemin oluşturduğu problem olarak değil, sonuç olarak görmek gerektiğini ifade eden Özel, "Her fırsatta dershane karşıtlığı yapılmaktadır. Özel dershane kurucuları, kim ne derse desin öncelikle onurlu ve kutsal bir görev yapmaktadır. Sonuç olarak dershaneler, bu sistemin yasal eğitim öğretim kurumlarıdır.“ şeklinde konuştu. Yalnızca dershaneye yönelişi azaltma odaklı önlemlerin bugüne kadar sistemi rahatlatmadığını kaydederek, “Nitelikli eğitim talebini karşılama gibi temel sorunları çözmeden atılacak adımlar yarar sağlamayacaktır. Dershanelerin merdivenaltına çekilmesi, daha pahalı ve kontrolsüz eğitim modeline dönüşmesi tehlikesi hiçbir zaman unutulmamalıdır. Eğitim öğretimin olduğu yerde, ölçme değerlendirme vardır. Ölçmenin tek aracı sınavlardır.” dedi.

'DERSHANEYE GİTMEYENİN GİDECEĞİ YER TELEVİZYON BAŞIDIR'

Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Hakkı Erten de dershaneye gitmeyen öğrencilerin büyük bölümünün, hafta sonunu ya televizyon ya bilgisayar ya da internet başında geçirdiğini söyledi. Dershaneye gidemeyen öğrencilerin, sosyal devlet anlayışıyla cumartesi ve pazar günleri sanat, spor ve akademik okullara yönlendirilmesi halinde problem söz konusu olmayacağını vurgulayan Erten, “Fakat dershaneye gidemeyen öğrenciler kahvehaneye, internet kafe köşelerine gidecekse, kötü alışkanlıklar edinecekse bu çok olumlu bir korelasyon olmayacaktır.” diye konuştu. Dershanelerin bu dönemde yasak olamayacağına yönelik afişlerin, bir firmanın yöneticileri tarafından, "Başımızı ağrıtır" diyerek yayınlanmak istemediğini iddia eeden Erten, “Yasaklarla bir yere varılabilir mi? İnsanların özel teşebbüs hürriyetleri engellenebilir mi?” dedi. Erten, dershanelerin kaldırılması halinde gelecek yıl sınava girecek 2 milyon öğrencinin kaos çıkaracağını, dershanelerin kaldırılmasının özel okula ve özel ders alanlara yarayacağını öne sürdü.

Toplantıda görüşlerini ifade eden reklam yazarı Meltem Ruscuklu ise kimsenin ayıla bayıla çocuğunu dershaneye göndermediğine dikkat çekerek, hükümetin okulları olağanüstü hale getirmesi halinde dershaneye gerek kalmayacağını ancak mevcut durumun farklı olduğunu belirtti. Dershanelerin özel girişim olduğunu hatırlatan Ruscuklu, “Özel girişim olarak dershane kapatmayı, Türkiye yasalarına göre nasıl uygulamayı düşünüyorsunuz? Şu anki Anayasa’da özel teşebbüs bir güvenceye kavuşturulmuş, ayrıca AİHM ayağı var. Bunları nasıl organize etmeyi planlıyorsunuz?” diye sordu.

İZDİM Başkanı Ömer Aytekin de, “Dershaneler kendi halinde devam etse, hükümet çalışsa çabalasa, verilecek teşvikler hükümetin okullarına verilse, laboratuvarlar kurulsa, öğretmenlerin maaşı artsa ve Türkiye’de eğitimi tamamen düzelterek dershaneye ihtiyaç kalmayacak hale getirsek. Yasaklama, kapatma doğru değil. Dışarıda, Türkiye’de özel teşebbüsün kapatılması algılanamıyor. Bunlara çözüm bulmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise partisinin görüşlerini dile getirdi. Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanunun Anayasa Mahkemesi’ne ve AİHM’ye gitmesi halinde buna saygı duyacaklarını belirterek, “Geri dönerse düzeltiriz.” dedi. Özdağ, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay’ın dershanelere yönelik KCK benzetmesinin şık olmadığını ve maksadını aştığını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar