Türkiye’de binden fazla böbrek hastası çocuk var

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Dr.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de binden fazla böbrek hastası çocuk var

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Osman Dönmez, Türkiye’de şu anda bilindiği kadarıyla binden fazla çocuğun böbrek hastası bulunduğunu söyledi. Dönmez, “Bu buz dağının bilinen kısmı, bilinmeyen daha çok hasta olduğu görülüyor. Ailelerin bu konuda daha duyarlı olarak erken teşhis için dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

    Diyaliz hastası çocuklar için Botanik Park'ta düzenlenen etkinlikte Cihan Haber Ajansı’na konuşan Dönmez, kendi hastanelerinde çok sayıda diyaliz ve böbrek nakli hastası olduğunu, bunların diyet ve su kısıtlamasına gittiklerini anlattı. Dönmez, bunu dengeli bir şekilde götürdükleri zaman sonuçların olumlu olduğunu bildirdi.

    Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların önündeki yaşam seçeneğinin ya diyaliz ya da böbrek nakli olduğunun altını çizen Osman Dönmez, “Böbrek nakli yapılan hastalarını uzun yıllar bunların izlenmesi çok önemli. İzlenimde ilacı kullanması uyum, çok önemli. Bunları izleyerek hastaların normal, sağlıklı yaşama kavuşmasına çalışıyoruz.” diye konuştu.

    Böbrek hastalığının en önemli nedeninin idrar yolu enfeksiyonu olduğunun altını çizen Dönmez, “Vatandaşın öncelikle bu duruma yol açan nedenleri göz ardı etmemesi lazım. Çocuklarda ilk sırada tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Bunun sonucu da böbrek nakline veya diyalize kadar gidiyor. Bu duruma gelmeden ve farkındalığın oluşması çok önemli. Ailelerden de bu yönde hastalığın başında tanı konulup tedavilerinin yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Merkezi olarak hemen her ay böbrek nakli yaptıklarını anlatan Dr. Dönmez, şunları söyledi: “Böbrek hastalığının farkında olmayan bir çok hasta var. Bunlar bazen son dönemde ortaya çıkıyor. Bu farkındalığı ailelerde oluşturmamız gerekiyor. Belirtileri zayıf oluyor böbrek hastalığının. Çocuğun büyümesinde gerilik olabiliyor, çok su içebiliyor, çok idrara çıkabiliyor, gelişme geriliği olabiliyor, iştahsızlık, hastalar halsiz ve soluk renkli olabiliyor. Ailelerin farkında olup bir hekime başvurmasında ve bunun erken tedavi ile en kötü sonuçlara gitmeyi engellemiş olabilirler. Bizim şu anda bildiğimiz böbrek yetmezliği olan hastaların sayısı çok fazla. Bir de bunun görünmeyen, buz dağının görünmeyen kısmı var. Görülen kısımlarla biz şu anda uğraşıyoruz.”

    Böbrek yetmezliğine erken dönemde teşhis konulmasının çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Osman Dönmez, sözlerini şu uyarılarla tamamladı: “Çocuk hastalarla ilgili şu anda Türkiye genelinde en azından binin üzerinde böbrek bekleyen çocuk hastamız bulunuyor. Bunların bir kısmı diyaliz oluyor, bazıları böbrek nakli ile izleniyor. Bir kısmı da diyaliz öncesi evrede. Bu görünen kısmı, görünmeyen ve adı konmamış bir çok hasta var. Onunda ailelerin bu konuda dikkatli olup bu işin önlemini alması gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar