Türkiye’de 766 tesis büyük endüstriyel kaza riski taşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’de 766 tesisin büyük endüstriyel kaza riski taşıdığını bildirdi. Güllüce, “Olası bir büyük endüstriyel kazada, zararı en aza indirmek için halkı ve sanayiciyi bilgilendirmek için...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de 766 tesis büyük endüstriyel kaza riski taşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’de 766 tesisin büyük endüstriyel kaza riski taşıdığını bildirdi. Güllüce, “Olası bir büyük endüstriyel kazada, zararı en aza indirmek için halkı ve sanayiciyi bilgilendirmek için broşür ve kitapçıklar hazırlanıyor. Ayrıca ilerleyen günlerde yayınlanmaya başlayacak 5 kamu spotu ile de tüm toplum kesimlerinde farkındalık oluşturacağız. İnsanımızı bu tür kazalara karşı korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, endüstriyel kazaları önlemeyle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Güllüce, olası bir büyük endüstriyel kazada zararı en aza indirmek için hazırladığı yönetmelik ile çeşitli önlemler almaya hazırlandığını dile getirdi. Bu kapsamda bakanlık Türkiye genelinde yaptığı geniş çaplı araştırma da 353 adet üst seviyeli, 413 adet alt seviyeli olmak üzere toplam 766 adet tesisin, büyük endüstriyel kaza riski taşıdığını saptadı.

BAKANLIK EL İLANLARI, BROŞÜRLER VE KAMU SPOTU İLE DUYARLILIK OLUŞTURACAK

Türkiye’de 766 tesis, büyük endüstriyel kaza riski taşıyor. Kazaları önlemek ve zararı azaltmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, ilk kapsamda 24 parça eğitimi tamamladı. 120 kişi sertifikalandırıldı. 120 kişi içerisinden oluşturulan 40 kişilik çekirdek grup ülke genelinde eğitim verecek. TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi'ni pilot bölge seçen Bakanlık el ilanları, broşürler ve kamu spotu ile de duyarlılık oluşturacak.

Güllüce, 120 kişiden 40 kişilik bir çekirdek grup oluşturulacağını söyledi. Güllüce, “40 kişiden oluşacak çekirdek grup aldığı tüm eğitimlerin devamı niteliğinde Türkiye genelinde eğitim çalışması gerçekleştirecek. TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi pilot bölge seçildi. Bakanlık TÜPRAŞ’ta 10 hafta sürecek bir dizi çalışma gerçekleştirecek.” açıklamasında bulundu

Güllüce, konuşmasını şu şeklide sürdürdü: “Olası bir büyük endüstriyel kazada zararı en aza indirmek için halkı ve sanayiciyi bilgilendirmek için broşür ve kitapçıklar hazırlanıyor. Ayrıca ilerleyen günlerde yayınlanmaya başlayacak 5 kamu spotu ile de tüm toplum kesimlerinde farkındalık oluşturacağız. İnsanımızı bu tür kazalara karşı korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” dedi.

YAPILAN ÇALIŞMALARLA GÜVENLİK EN EN ÜST NOKTAYA ÇEKİLECEK

Bakanlık, çıkardığı yönetmelik ile daha önce uygulamaya geçmemiş, ‘Büyük Kaza Önleme Politikası, Güvenlik Raporu, Güvenlik Yönetim Sistemi, Risk Değerlendirmesi, Kaza Modellemeleri, Acil Durum Planlaması ve Büyük Endüstriyel Kazalara ilişkin Proses ve Güvenlik Denetimleri’ gibi uygulamaları 2016 yılında hayata geçirecek. Yapılacak bu çalışmalarla tesislerdeki güvenlik seviyesi en üst noktaya çekilecek.

CİHAN

Yorumlar