Türkiye'de 3 kat fazla tuz tüketiliyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin hipertansiyon ve tuz kullanımı ile ilgili olarak yürüttüğü araştırmaya göre Türkiye'de 3 kat fazla tuz tüketildiğinin belirlendiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de 3 kat fazla tuz tüketiliyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin hipertansiyon ve tuz kullanımı ile ilgili olarak yürüttüğü araştırmaya göre Türkiye'de 3 kat fazla tuz tüketildiğinin belirlendiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olmasını önerdiğini belirten Bakanlık açıklamasında, “Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında yaptığı ve ülke genelini yansıtan ‘Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması’na göre tuz tüketimimizin sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15 gram) Bu miktar günlük alınması gereken tuzun 3 katına karşılık gelmektedir.” denildi.

Sağlık Bakanlığı, ‘10-16 Mart 2014 Dünya Tuza Dikkat Haftası’ ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olmasını önerdiği belirtilen açıklama da, “Bu miktar, yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle de sağlanabilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan ‘Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması’na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğunun belirlendiği vurgulanan açıklamada, “2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15 gram) Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Aşırı miktarda tüketilen tuz, kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız 2011 yılının Kasım ayında “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015” başlatmıştır. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütü'nce de kabul gören ‘World Action on Salt (WASH)’ Kuruluşunca her yıl belirlenen faklı bir tarihte 'Dünya Tuza Dikkat Haftası'nın kutlandığı hatırlatılan açıklama şu ifadeler yer aldı: “Bu yıl her yıl Mart ayının ikinci perşembesi olarak kutlanan Dünya Böbrek Günü'nü de kapsayarak 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında olması kararı alınmıştır. Bu yılki tema ise gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da sodyum konusunda farkındalığın toplumda arttırılması belirlenmiştir. Bu bağlamda, Bakanlığımız 81 ilde 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında 'Tuza Dikkat Haftası' etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Tuzu azaltmak kronik böbrek hastalığından korunmada önemli bir faktördür. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.” CİHAN

Yorumlar