Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi var

Mardin Cezaevi Müdürlüğünün isteği üzerine kurumda bulunan hükümlü, ve tutuklara yönelik alkol ve sigaranın zararları ile ilgili konferans düzenlendi. Konferansa katılan Mardin Yeşilay Başkanı Lütfü Günlüoğlu, başta sigara olmak üzere...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi var

Mardin Cezaevi Müdürlüğünün isteği üzerine kurumda bulunan hükümlü, ve tutuklara yönelik alkol ve sigaranın zararları ile ilgili konferans düzenlendi. Konferansa katılan Mardin Yeşilay Başkanı Lütfü Günlüoğlu, başta sigara olmak üzere alkol, kumar ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar dünyanın her tarafına yayılarak tehlikeli bir hal aldığını belirtti. Yeşilay Başkanı Günlüoğlu, sadece Türkiye’de 17 milyon sigara tiryakisinin bulunduğuna dikkat çekti.

Sigaranın büyük oranda tüketildiği cezaevlerindeki mahkûmlara, sigaranın zararlarının anımsatılması gerektiğinden hareketle konferansı düzenlediklerini belirten Günlüoğlu, cezaevinde düzenlenen konferansta 100 hükümlüye sigaranın zararları konusunda eğitim verdiklerini söyledi. Sigaranın insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar konusunda tüm dünya ülkelerinin bir araya gelerek bu sorunları çözmek zorunda olduğunu belirten Günlüoğlu, ”En kısa zamanda gereken tedbirlerin alınmaması halinde büyük felaketler ile karşı karşıya gelinecektir. Özellikle sigara firmaları tütün kullanımını yaymak için elinden ne geliyorsa yapmaktadır. Bu miktar bağımlının ülkeye ağır masraflar yüklediği bilinen bir gerçektir.” dedi.

'OKULLARDA ZARARLI ALIŞKANLIKLAR DERSİ VERİLMELİ'

Sigaranın zararları konusunda sadece okullarda seminer ve konferansların düzenlenmesi sorunu çözemeyeceğini ifade eden Günlüoğlu, şöyle konuştu: ”Aslında ilköğretim okullarından başlayarak okullarda zararlı alışkanlıklar derslerinin okutulması gerekmektedir. Sadece Türkiye’de 17 milyon sigara tiryakisinin bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için devlet kendisine ayrı bir politika üretmesi gerekir. Aksi takdirde 17 milyon sigara tiryakisi demek 17 milyon kanser hastası demektir. ”

'HER ANNE-BABA ÇOCUKLARI İÇİN ROL MODELDİR'

Cezaevi toplantı salonunda toplanan katılımcılara sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlatan kısa bir film izlettirildikten sonra mahkûmlara kısa bir konuşma yapan konuşan Mardin İl Sağlık Müdür Yardımcısı Salih Albayrak ise, “Sigara kullanımında anne ve babaların çocukları için rol model olduklarını söyledi. Albayrak, ”Çocuklar için anne ve babanın yaptığı her şeyin doğru olarak algılanıyor. Çocukların gördükleri her şeyi bilinçsiz bir şekilde taklit ediyor." dedi.

Konferansa Yeşilay Üyesi Lokman Günlüoğlu da katıldı. CİHAN

Yorumlar