Türkiye'de 10 Kadından 4'ü Dayak Yiyor

Türkiye'de evli kadınların yüzde 36'sı aile içi şiddet mağduru. Fiziksel şiddetin en fazla olduğu bölge Orta Anadolu bölgesi. En az olduğu bölgeyse Doğu Karadeniz.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de 10 Kadından 4'ü Dayak Yiyor

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ancak Türkiye'de kadına karşı bitmek bilmeyen şiddet, bu anlamlı günde de gündemin ilk sıralarında! Ülkemizde kadına şiddet ne yazık ki durdurulamıyor. Dayaksız, cinayetsiz, tecavüzsüz bir zamanımız bile geçmiyor! Türkiye'de evli bayanların yüzde 36'sı aile içi şiddet mağduru. Fiziksel şiddetin en çok bulunduğu bölge yüzde 43'le Orta Anadolu bölgesi. En az bulunduğu bölgeyse Doğu Karadeniz.

Kadına yönelik aile içi şiddetin boyutlarını ortaya koyan ilk kapsamlı inceleme 2008 yılında yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, altı sene aradan sonra yani 2014 yılında bir kere daha evlere girdi. Kapalı kapılar peşinde kalan, mahrem diye dillendirilmeyen şiddete ayna tuttu.

Bu araştırma, yurt genelini temsil eden en geniş örneklemli ikinci araştırma. Saha çalışması Nisan-Temmuz 2014 tarihleri içerisinde 78 şehirde yapıldı. Araştırma kapsamında, 7 bin 462 hanım ile sima yüze konuşuldu. Kadınların yaşları 15-59 yaşları arasında. Cevaplama kuru de yüksek: % 83,3.

ŞİDDETİN DERECESİ

Araştırma kadınların, eşlerinden hangi derecede şiddet gördüğüne de fer tutuyor. Kadınların yüzde 19'u şiddeti yüzüne inen bir tokat, yüzde 16'sı da böğrüne atılan bir tekme biçiminde görüyor. Bu yüzde 16'lık dilimdeki bayanların yaşadığı şiddet çok aşırı ağır. Yerlerde sürükleniyor, boğazı sıkılıyor, bıçak ve silahla tehdit ediliyorlar. Eşlerine ağır şiddet uygulayan erkekler, daha çok aşırı Orta ve Batı Anadolu Bölgelerinde.


(Tabloda, hanım cinayetlerinin son 3 yılda tavan yaptığı görülüyor)

Türkiye genelinde evli bayanların yüzde 12'si cinsel şiddete maruz kalıyor. Bunun en çok dile getirildiği bölge de Kuzeydoğu Anadolu bölgesi.

Eğitim kuru arttıkça bayanların maruz kaldığı şiddet azalıyor. Ama lise düzeyindeki bayanların dörtte birinden fazlası; üniversite ve üzeri eğitimli bayanların beşte birinin de fiziksel yada cinsel şiddete maruz kalmış olması dikkat çekici.

ŞİDDET NEDENİYLE KURUM YA DA KURULUŞA BAŞVURMA

Türkiye genelinde fiziksel yada cinsel şiddete maruz kalmış bayanların yüzde 89'u herhangi bir müessese yada kuruma başvurmadı. Sadece yüzde 7'si polise gitti. Can müşteri nokta, polise gitme süreci.

Polise yapılan başvuruların yüzde 29'u kadının eşiyle barıştırıldı. Yani, eşinden gördüğü fiziksel yada cinsel hücum itibariyle polise başvuran bayanların takribî üçte biri, polis sebebi ile evine art gönderildi. Bu bayanların ve hanım hakları savunucularının en iyi üstünde durduğu nokta. Kanun uygulayıcıların, kanuna müsait devinim etmemesi.
Polise yansıyan kadına yönelik şiddet olaylarının yüzde 23'ü Önlem kararı alınmasıyla, yüzde 41'i polisin başka müessese kuruma yönlendirmesiyle sonuçlandı. Başvuruların yüzde 13'ünde hiç bir şey yapılmadı.

TEDBİR KARARLARI

Meclis içerisinde kadına yönelik şiddetin araştırılması için kurulan komisyonun 21 Ocak 2015 tarihindeki toplantısında konuşan Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, belirgin rakamlar açıkladı.

Ustaoğlu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2014 yılı içerisinde 17 bin 14 şiddet mağduru hanım için koruyucu Önlem kararı alındığını açıkladı. Yine tıpkı yıl, 294 bin 363 bey meselesi için da giderici Önlem kararları alındığını anlatım etti. Korunan insana yönelik şiddet muhteviyatlı söz ve davranışta bulunmama tedbiri, konuttan uzaklaştırma tedbiri, iş yerine ve konuta yaklaşmama bu şeklinde önlemleri içeriyor.
Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hanım cinayetlerinin 2002-2009 yılları içerisinde % 1400 oranında arttığını açıklamıştı.

23 KADIN, DEVLET KORUMASI ALTINDAYKEN HAYATINI KAYBETTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner de komisyonun bir sonraki toplantısında geçici koruma tedbiri uygulanırken 23 kadının yaşamını kaybettiğini açıkladı.

'Bunun ikisi de tıpkı gün olmuştu, vakayı çok aşırı iyi hatırlıyorum, 12 Mart 2014 tarihinde birisi İstanbul'da, birisi Elazığ'da olmak üzere. Hatta bu olayın bir tanesinde, İstanbul'da kadının yanındaki polis arkadaşımız da şehit olmuştu. Dolayısıyla, 23 kadından ikisi hayatını kaybetmiş, başka 21 hanım ise, çağırma üstüne koruma kararı olduğundan ötürü yani birden gelişen bir hadise sonrasında çağırma bırakması gerekiyor yada kolluğu araması gerekiyor 'Böyle bir tehlike var' diye. O vakti kendisine yaratamamış, bulamamış, ondan ötürü yani polise haber vermeden başına gelen, birden gelişen bir hadise sonucunda hayatını kaybetmiş şekliyle bilgimiz var. Olaylar sonrasında çağrıda bulunamadığı için hayatını kaybetmiştir.'

Çetiner'in komisyona verdiği bilgiye göre, 124 hanım ile 101 çocuk da kimliğini değiştirdi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar