‘Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme Ortadoğu barışına katkı sağlar’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İsrail arasındaki normalleşme ile ilgili görüşmelerin bir yıldır sürdüğünü belirterek, “Böyle bir gelişme Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacaktır. Filistinli kardeşlerimizin karşılaştıkları...

Google Haberlere Abone ol
‘Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme Ortadoğu barışına katkı sağlar’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İsrail arasındaki normalleşme ile ilgili görüşmelerin bir yıldır sürdüğünü belirterek, “Böyle bir gelişme Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacaktır. Filistinli kardeşlerimizin karşılaştıkları insani sorunların önlenmesi ve Türkiye’nin yardımlarının ulaşması konusuna önemli katkı sağlayacaktır. Bu görüşmeler, bu çerçevede sürüyor. Ümit ediyorum neticeye ulaşırız. Zaman vermek mümkün değil. Türkiye şartlar ne zaman gerçekleşirse, böyle bir anlaşma yapabilir.” dedi.

Bakan Davutoğlu, ‘Birleşmiş Miller(BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi’nin Sheraton Otel’deki ‘Kudüs’ konulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu, Türkiye'nin Filistinliler arasında her türlü uzlaşıyı desteklediğini söyledi. Bu konuda Ortadoğu’daki herkesi destek vermeye teşvik ettiklerini belirten Davutoğlu, “Filistinler arası uzlaşmanın zararı olmaz, katkısı olur. Bütün tarafları uzlaşıyı desteklemeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye-İsrail arasında yapılan görüşmelerin Filistin meselesine yansıması olur mu?” sorusuna da Davutoğlu, şöyle cevap verdi:

“Türkiye İsrail arasındaki ilişkiler, bu çerçevede ilkesel olarak normalleşmenin şartlarının parametrelerini ortaya koşmuştur. Geçen sene özür şartı yerine geldi. 1 senedir, görüşmeler devam ediyor. Filistin’e yönelik kısıtlamaların kaldırılması ile Türkiye‘nin yardımlarının götürmesinin müzakereleri sürüyor. Belli bir aşamaya gelindi. Ümit ederiz ki, önümüzdeki günlerde olumlu bir İsrail tarafı yaklaşım sergiler. Böyle bir gelişme Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacaktır. Filistinli kardeşlerimizin karşılaştıkları insani sorunların önlenmesi ve Türkiye’nin yardımlarının ulaşması konusuna önemli katkı sağlayacaktır. Bu görüşmeler bu çerçevede sürüyor. Ümit ediyorum neticeye ulaşırız. Zaman vermek mümkün değil. Türkiye şartlar ne zaman gerçekleşirse, böyle bir anlaşma yapabilir.” diye cevap verdi.

“AHİM’İN ALDIĞI KARARIN BAĞLAYICILIĞI YOKTUR”

“AİHM’in Kıbrıs Barış Hareketi ile ilgili ceza vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Bakan Davutoğlu şu cevabı verdi:

“Bu konuda çalışma yürüttük. AİHM’de yürüyen davalar konusunda ilkesel pozisyonunu sürdürmüştür. Bu dava, 10 yıl sonra tekrar gündeme getirildi. Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında ne bağlayıcıdır ne de bizim açımızdan kıymet ifade eder. Hukuk açısından sakıncalarının olmasının yanında zamanlaması yanlıştır. Çıkması durumunda tabi bu karar. Tam Kıbrıs’ta kapsamlı barış kapsamında müzakereler ivme kazanmışken Türkiye’nin öncülüğünde bir süreç başlamışken, kapsamlı müzakerelerin psikolojik açısından doğru olmamıştır. Bu karar alınacak olursa, bu Kıbrıs Barış Müzakereleri konusunda da şu ana kadar oluşan psikolojik atmosfere uyumlu değil.”

“HER KARARI FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZLE İSTİŞARE EDERİZ”

“İsrail ile yapılan görüşmeleri Filistinlilerle yaptığınız görüşmelerde ele aldınız mı?” sorusuna da Davutoğlu,“Biz her zaman bu konuları Filistinli kardeşlerimizle istişare ederiz. Özür dilendiğinde, bütün Filistinli taraflar memnuniyetlerini ifade etmişlerdir. Filistinli kardeşlerimizi etkileyen her gelişme karşısında, Filistinli kardeşlerimizle istişare ederiz. Nihai kertede, Türkiye İsrail ilişkilerinde gerilim Türkiye İsrail arasındaki ikili ilişkiler bağlamından ziyade Filistin sorunundan ortaya çıkmıştır, destek dolayısıyla çıkmıştır. Filistin parametre olmaya devam edecektir. Bu konuda atılan adımlar ikili ilişkileri etkiler. Biz bu konuları, başta Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas olmak üzere, Filistinli kardeşlerimizle bu konuları her zaman istişare ederiz.” diye cevap verdi.

CİHAN

Yorumlar