Türkiye ve Almanya arasında bilim köprüleri kurulacak

Türkiye ile Almanya arasında iletişim, bilgi, nano ve bio-teknolojileri alanında işbirliklerinin hayata geçirileceği "Türk-Alman Bilim Yılı" başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve Almanya arasında bilim köprüleri kurulacak

Türkiye ile Almanya arasında iletişim, bilgi, nano ve bio-teknolojileri alanında işbirliklerinin hayata geçirileceği "Türk-Alman Bilim Yılı" başlıyor. 2014'te Almanya’da birçok üniversitede ‘Türkiye Haftası’ düzenlenirken Alman-Türk araştırma kuruluşlarının, işletmelerin, eğitim kurumlarının nasıl ve hangi alanlarda işbirliği yapabilecekleri konusunda yeni fikirler geliştirilecek.

Federal Bilim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka ve Türk meslektaşı Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla 23 Ocak'ta başkent Berlin’de açılışı yapılacak Türk-Alman Bilim Yılı’nda bilgi, iletişim, nano ve bio teknoloji alanında ortak projeler hayata geçirilecek.

Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla açıklama yapan Federal Bilim Bakanı Prof. Wanka Türkiye ile Almanya’nın işbirliği potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Almanya’da üç milyon Türk yaşıyor. Türkiye’de de beş binden fazla Alman firması yatırım yapmış durumda. İki ülke arasındaki işbirliği yoğun ve geleneksel. Bilim Yılı ile işbirliklerimizin çıtasını biraz daha yükselteceğiz.” dedi.

2014 Türk- Alman Bilim Yılı’nın kendileri için büyük bir hedefleri olan bir yıl olduğunu söyleyen Bakan Wanka, “İki ülke arasında yeni köprüler kuracak. İki ülke üniversiteleri arasında işbirliğine ilgi büyük. Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel işbirliğinin en önemli temelini 1930’larda Nazi baskısından kaçan profesörler attı. Türkiye ve Almanya arasında şu an 848 farklı alanda yürüyen işbirliği var." açıklamasını yaptı.

Bio, nano, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki projelerin yanında Alman- Türk araştırma kuruluşlarının, işletmelerin, eğitim kurumlarının nasıl ve hangi alanlarda işbirliği yapabilecekleri konusunda yeni fikirler geliştirilecek. Türk ve Alman bilim insanların katılacağı konferanslar, çalıştaylar gerçekleştirilip birçok üniversitede Türkiye Haftası düzenlenecek.

İstanbul’da öğretim hayatına başlayan Türk-Alman Üniversitesi’ni ‘En heyecan verici proje’ olarak nitelendiren Federal Bilim Bakanı Wanka, “Türk ve Alman bilim bakanlıklarının ortak finansa ettiği Türk- Alman Üniversitesi, işbirliğimizi farklı bir boyuta taşıyor. Şuan üniversiteye 130’dan fazla öğrenci kayıt yaptırdı.” dedi.

Wanka, üniversitenin dışında iki ülke hükümetinin ‘2+2 Proje’ sloganıyla bir işletme ve iki ülkede akademik ortağı olan yatırım alanında çalışmalar yapan projeyi desteklediklerini merkezi Berlin ve İstanbul’da olan ‘Türk-Alman Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi’nin’ buna örnek olduğunu söyledi.

Uluslararası bilim yıllarıyla Almanya’nın bilimi ve araştırmayı uluslararası alana taşımayı hedeflediğini belirten Federal Bilim Bakanı Wanka, “Bu defa biraz daha farklı. Türk-Alman Bilim Yılı sadece bilim dünyası için değil aynı zamanda Almanya’da yaşayan üç milyon Türk kökenli içinde önemli bir mesaj içeriyor. Almanya’daki Türk kökenliler kendilerini burada evlerinde hissediyorlar ve huzurlular. Ülkemiz için bir zenginlik oluşturuyorlar. Birçoğu bilimde ve ekonomide başarılara imza attılar. Tabi ki zorluklarda var. Uzun zamandır iki kültürde kendilerini huzurlu hisseden ve birçok dili konuşan insanların yeteneklerinin farkındayız. Özellikle gençlerin ülkemiz için önemli bir şans olduğu konusunda şüphem yok.” ifadeleriyle Bilim Yılı’nın Almanya’daki Türk toplumuna önemli bir mesaj verdiğini kaydetti.

Aynı zamanda Türkiye’de beş binden fazla Alman firmasının yatırım yaptığını hatırlatan Prof. Wanka, Türkiye’nin dinamik ve ekonomik olarak güçlü olduğunu ve milyonlarca Almanın Türkiye’de tatil yaptığının unutulmaması gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar