Türkiye Twitter'ı korkakça karanlığa gömdü

Türkiye'deki Twitter yasağı tüm dünya basınında geniş yankı buluyor. Haberlerde, Twitter yasağının Türkiye'de yolsuzluk iddialarının artmasından sonra geldiğine dikkat çekiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Twitter'ı korkakça karanlığa gömdü

"Türkiye'deki yasak Twitter'ı patlattı".

Twitter yasağı haberini, "Türkiye Twitter'ı korkakça karanlığa gömdü" başlığıyla veren Avustralya gazetesi The Australian, "Ülkedeki birçok yolsuzluğun ortaya çıkarılmasında önemli etkisi olan Twitter, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'kökünü kazıyacağız' tehdidinden yalnızca saatler sonra karanlığa gömüldü" dedi.

Gazete haberinde, Türkiye'yi 2003 yılından bu yana yöneten karizmatik lider Erdoğan'ın, kendisini ülkedeki büyük yolsuzluk skandalının ortasında olduğunu iddia eden tapeler yayınlandıkça, "otoriterleştiği"ne işaret edildi.

Avrupa Birliği'nden gelen ilk tepkiye de yer verilen The Australian haberinde, AB Dijital Medya Sorumlusu Neelie Kroes'in konuyla ilgili tweetinde, Türkiye'deki Twitter yasağını, "Dayanaksız, amaçsız ve korkakça" diye nitelediğine dikkat çekildi. Neelie, hükümetin bu hamlesinin, kendi vatandaşları ve uluslararası toplum tarafından "sansür" olarak görüleceğini vurguladı.

Türkiye'deki Twitter yasağı haberine, "Türkiye Twitter'ı yasakladı, Twitter patladı" başlığıyla duyuran Amerikan gazetesi The Washington Post da, yasağın Başbakan Erdoğan'ın "kökünü kazıyacağız" sözlerinin ardından geldiğine dikkat çekti.

Gazete Erdoğan'ın, "Twitter'ın kökünü kazıyacağız. Uluslararası toplumun ne dediği umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne şahit olacak" sözlerine yer verdi. Haberde, Türkiye'de büyük yolsuzluk skandalının patlamasından sonra, Erdoğan'ın sosyal medyaya yönelik tehditlerinin arttığına dikkat çekildi.

Türkiye'de yasaklandıktan sonra Twitter'da #TwitterisblockedinTurkey (Twitter Türkiye'de yasaklandı) hashtag'inin büyük bir patlama ile yayıldığına dikkat çekilen haberde, onbinlerce kişinin bir anda yasağı protesto eden eleştiri twitleri attıkları vurgulandı.

"TÜRKİYE OTORİTER REJİMLER GRUBUNDA"

Amerikan The Wall Street Gazetesi, Türkiye'deki Twitter yasağını "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kapatma tehdidinden yalnızca saatler sonra Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" diye duyurdu.
Türkiye'nin dünyadaki en çok Twitter kullanılan ilk 10 ülke arasında olduğu anımsatılan haberde, hükümete karşı muhalefetin hızla büyümekte olduğuna dikkat çekildi.
Haberde, "Twitter yasağı, Türkiye'yi Suriye, Kuzey kore ve İran'dan oluşan küçük otoriter rejimler grubu içine soktu" denildi. 

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times da, Meclis'ten yeni geçirilen internet yasasının, Türkiye'deki Twitter yasağına yasal dayanak olabileceği kaygıları anımsatıldı.
Başbakan Erdoğan'ın, "Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız" sözlerine dikkat çekilen Financial Times haberinde, Türkiye'de 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde yükselen muhalefete dikkat çekildi. Financial Times, Erdoğan'ın daha önce de YouTube ve Facebook'a erişimi engelleyebileceklerini söylediği de vurgulandı.
Gazetede, Erdoğan'ın bazı televizyon kanallarının, meclisteki yolsuzluk tartışmasının yayınını kestiği de anımsatıldı.

"TWITTER YASAĞI İÇİN İRAN VE KUZEY KORE BENZETMESİ"

İngiliz Guardian Gazetesi, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyanın 'kökünü kazıma' tehdidi ardından, Türkiye'de Twitter'a erişim kaldırıldı" dedi. Gazete, sosyal medyaya sızan kayıtların (tapeler) yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına büyük zarar verdiğini vurguladı. Guardian Gazetesi ayrıca, Twitter'ın kapatılmasının Türkiye'yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığına dikkat çekti.
Guardian haberinde, Erdoğan'ın yolsuzluk yaptığı iddia edilen konuşmaların ses kayıtlarının sızdırılması ardından, sosyal medya sitelerini kapatma tehdidini tekrar tekrar dile getirdiği vurgulandı. Bazı sosyal medya kullanıcılarının uygulamayı protesto etmek için sokağa dökülme çağrısı yaptığına da işaret edilen Guardian haberinde, bunun yanında sükûnet çağrılarının da yapıldığı belirtildi.

Bir başka İngiliz gazetesi The Times da Türkiye'deki Twitter yasağını, "Otoriter Erdoğan, sosyal medya platformunun kökünü kazıyacağını söylemesi üzerine Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" diye duyurdu. Gazete, Erdoğan'ın kendisini yolsuzluk skandalı ile ilişkili gösteren ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter'ı kapatacağını ifade ettiğine dikkat çekti.
Erdoğan'ın, "Uluslararası kamuoyunun ne diyeceği umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne şahit olacak" " sözlerine de yer verilen The Times haberinde, Twitter'ın Türkiye'de 10 milyondan çok kullanıcısı olduğu belirtildi.

İSVİÇRE DEVLET TELEVİZYONU TÜRKİYE’DEKİ TWİTTER YASAĞINI KARKATÜRLER EŞLİĞİNDE BİRİNCİ HABER OLARAK VERDİ

Türkiye’deki Twitter yasağı İsviçre’de geniş yankı buldu. Almanca yayın yapan İsviçre Devlet Televizyonu SRF 1 sabah yayınlanan ana haberde Türkiye’deki Twitter yasağını karikatürler eşliğinde verdi. İsviçre internet ve görsel medyası haberi sıcak haber olarak duyurdu

Yorumlar