Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan hattında devlet başkanları zirvesi

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 4. Zirvesi kapsamında Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan devlet başkanlarının üçlü görüşmesi gerçekleştirildi....

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan hattında devlet başkanları zirvesi

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 4. Zirvesi kapsamında Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan devlet başkanlarının üçlü görüşmesi gerçekleştirildi. Türkmen devlet ajansında yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in arasındaki görüşmede enerji ve ulaştırma sektöründeki işbirliği ön plana çıktı. Zirveye ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Gül, sözkonusu üçlü görüşmenin dost devletler arasındaki münasebetlerde yeni sayfa açılmasına katkı sağlayacağını söyledi. Üç ülkenin elverişli coğrafi ve jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın işbirliğinin arttırılması için önemli potansiyelin olduğunu söyleyen Gül, ülkeler arasındaki diyaloğun üst düzeyde olduğunu ve bundan dolayı bölge çapında dev projelere imza atmayı başardıklarını kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinin 'Açık Kapılar' siyaseti doğrultusunda bundan sonra da uluslararası işbirliğine açık olduklarını söyleyerek, enerji işbirliği konusunda ilk olarak enerji güvenliğinin sağlanması için uluslararası hukuk mekanizmasının kurulmasına önem verdiklerini söyledi. Enerji konusunda hem Azerbaycan hem de Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyleyen Berdimuhamedov, Türk şirketleriyle ülkesinde dev enerji sanayi tesislerin inşa edildiğini ve Azerbaycan ile Türkiye'nin ortaklaşa hayata geçirdiği TransAnadolu doğalgaz boru hattı projelerinin işbirliğinin örneklerinden bazıları olduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra ulaştırma sektöründe de önemli işbirliği potansiyelinin bulunduğuna dikkat çeken Berdimuhamedov, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, İstambul'daki boğazın altından geçen Marmaray projelerinin desteklediğini söyledi. Türkmenistan'ın da bu yönde önemli çalışmalarının olduğunu, Türkmenistan-Kazakistan-İran ve Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu, Özbekistan-Türkmenistan-İran-Oman ulaşım koridoru gibi uluslararası ve bölgesel projeleri hayata geçirmek için yoğun çalıştığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Bakü'de Türkmenistan-Türkiye-Azerbaycan Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılmıştı. CİHAN

Yorumlar