Türkiye tarihinin en önemli referandumu yapıldı, sonuç: Evet

Türkiye dün ülke tarihinin en önemli halk oylamalarından birini gerçekleştirdi. Büyük bir sukünet içinde geçen oylamaya halkın teveccühü son derece yüksekti. Yüzde 86 katılım oranıyla gerçekleşen oylamada halk kararını 'Evet'ten yana kullandı. Referandumun beklenmeyen neticeleri ise İstanbul ve Ankara'dan geldi. AK Parti ve MHP oylarının toplandığında yüzde 60'tan fazla 'Evet' çıkması beklenen İstanbul ve Ankara'da 'Evet' ve Hayır' tercihleri başa baş çıktı. Batı ve güney sahiller 'Hayır' oyu çıkarken, İç, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'de 'Evet' oyları önde çıktı. Sonuçları ilk yorumlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kazanan millet olmuştur" derken, Başbakan Binali Yıldırım da "Seçimin kaybedeni yoktur" dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ise "Milletin kararına saygılıyız ama milletin kararına YSK gölge düşürmüştür" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye tarihinin en önemli referandumu yapıldı, sonuç: Evet

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktasına girilmesine vesile olan ülkenin sekizinci halk oylaması dün yapıldı. Büyük bir olgunluk içinde geçen anayasa referandumunda yurdun bazı bölgelerinde ufak tefek olayları yaşandı. Diyarbakır'da ise HDP'lilerin toplu oy kullanma girişimleri nedeniyle çıkan gerginlikte 3 kişi hayatını kaybetti. Bunun dışında seçim nedeniyle herhangi bir olay adli kayıtlara geçmedi. Anayasa referandumuna dünya demokrasilerinin çok çok üzerinde bir katılım gerçekleşti, 58 milyon seçmenin yüzde 86'sı sandık başına gitti. 26 milyon seçmene yakını kararını 'Evet'ten yana verdi. Evet yüzde 51,4 ile önde çıktı. Bu sonuçla yeni anayasa paketi kabul edilmiş oldu. Seçimin sürpriz sonuçları bölgesel bazda Doğu ve Güneydoğu'dan, iller bazında ise İstanbul ve Ankara'dan geldi. Doğu ve Güneydoğu'da daha önce HDP'ye oy veren seçmen tercihini 'Evet'ten yana kullandı. Sonuçlara göre HDP önemli ölçüde seçmen kaybına uğramış durumda. İller bazında İstanbul ve Ankara'dan beklenmeyen sonuçlar çıktı. AK Parti ve MHP oylarının toplamda yüzde 60'ı geçmesi gereken İstanbul ve Ankara'da beklenen sonuç gelmedi. Her iki ilde de 'Hayır' oyları küçük bir farkla önde çıktı. 

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında saat 20.50 itibarıyla Türkiye genelinde sandıklardan yüzde 51,21 "evet", yüzde 48,79 "hayır" oyu çıktı. Halk oylamasında oyların sayımına geçilmesinin ardından yurt içinde sandıkların yüzde 99,97'si açıldı. Buna göre 24 milyon 326 bin 251 oy "evet" için kullanılırken 23 milyon 173 bin 124 kişi "hayır" oyu tercihinde bulundu. Kullanılan oyların 849 bin 447'si ise geçersiz oldu. Yurt içinde katılımın yüzde 87,28 olduğu halk oylamasında yüzde 51,21 "evet", yüzde 48,79 "hayır" oyu çıktı. Yurt dışı sonuçlarında ise açılan sandık yüzde 64,36 oldu. Buna göre 376 bin 493 oy ile yüzde 59,02 "evet", 261 bin 432 oy ile yüzde 40,98 "hayır" çıktı.

EVET VE HAYIR'IN EN YÜKSEK ÇIKTIĞI İLLER

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik halk oylamasında, saat 20.50 itibarıyla en çok "evet" oyu Bayburt'tan, en fazla "hayır" oyu ise Tunceli'den çıktı.

Oy dağılımına göre, "evet" oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,67 ile Bayburt olurken, en yüksek "hayır" oyu ise yüzde 80,35 ile Tunceli oldu.

Evet oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

1- Bayburt (81,67)

2- Rize (75,56)

3- Gümüşhane (75,16)

4- Erzurum (74,50)

5- Kahramanmaraş (73,95)

6- Çankırı (73,46)

7- Bingöl (72,67)

8- Konya (72,88)

9- Elazığ (71,82)

10- Sivas (71,30)

Hayır oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

1- Tunceli (80,35)

2- Şırnak (71,50)

3- Kırklareli (71,33)

4- Edirne (70,35)

5- Muğla (69,19)

6- İzmir (68,78)

7- Hakkari (67,62)

8- Diyarbakır (67,58)

9- Iğdır (65,14)

10- Batman (63,50)

Başbakan: Demokrasi tarihinde yeni bir sayfa

AK PartiGenel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, AK PartiGenel Merkezi'nin balkonunda vatandaşlara hitap etti.

Başbakan Yıldırım, "Bugün ilk kez bu halk oylamasında sandığa giden 1 milyon 269 bin gencimizi özellikle kutluyorum" dedi.

Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören halk oylaması, gayri resmi sonuçlara göre 'evet' ile neticelenmiştir. Cenabı Mevlam hayırlı uğurlu eylesin. Yüksek bir katılımla sandık başına giderek tercihini yapan, demokrasimize sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören halk oylaması, gayri resmi sonuçlara göre 'evet' ile neticelenmiştir. Cenabı Mevlam hayırlı uğurlu eylesin. Yüksek bir katılımla sandık başına giderek tercihini yapan, demokrasimize sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum" dedi.

Başbakan Yıldırım, "Huzur içinde neticelenen bu oylama, demokrasi tarihimizde milletin kendi kararıyla verdiği bir seçimdir. Demokrasi tarihimizde bu oylamayla yeni bir sayfa açılmıştır. Herkes emin olsun ki çıkan bu sonucu halkımızın refahı, huzuru için en güzel şekilde değerlendireceğiz" görüşünü dile getirdi.

"Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur kazananı aziz milletimdir"

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: "Yola çıkarken söylediğimiz gibi 'Halkın iradesi nasıl tecelli ederse o sonuç, başımızın tacıdır' dedik. Halkımız, seçimini yapmış, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'ne olur vermiştir. Bu ülke, bu millet, artık hiçbir vesayete, hiçbir harici müdahaleye, hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğini bir kez daha göstermiştir

Elbette farklı düşüncelerimiz, farklı çözüm önerilerimiz olacak ama neticede birliğimizi, beraberliğimizi gözümüz gibi koruyacağız. Demokrasimizin güzelliği de budur. Farklı fikirlere sahip olmak hiçbir şekilde birbirine üstünlük sağlamak demek değildir.

Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur. Kazanan Türkiye'dir, kazanan aziz milletimdir.

Bu seçimlerle 15 Temmuz alçak darbe girişimini yapan terör örgütüne, bölücü terör örgütüne, Türkiye'ye düşmanlık yapan dış mihraklara en güzel cevabı milletimiz sandıkta vermiştir.

Meydanlarda farklı şeyler söyledik, millete farklı şeyler anlattık ama son sözü millet söyledi, 'Evet' dedi, noktayı koydu.

Bu süre içinde Türkiye'ye müdahil olmak isteyenler, Türkiye'nin ayağına basmak isteyenler bugün bir mahcubiyeti yaşamışlardır. Onların dediği değil, Türkiye'nin, milletin dediği oldu."

Erdoğan: Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin referandumda kabul edilmesiyle ilgili olarak "Şimdi bazı televizyonlarda filan aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar’ı geçti, haberiniz yok" diye konuştu.

Muhalefetten 'usulsüzlük' itirazı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger "İki buçuk milyona yakın geçersiz sayılması gereken oy kabul edilmiştir" diyerek seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini duyurdu. Aksünger, "İstedikleri kadar balkon konuşması yapsınlar. Hiçbir arkadaşımız seçim kurulundan ayrılmasın. Şimdiden herkese hayırlı olsun diyorum" dedi. HDP de referandum sonuçlarına ititraz edildiği bilgisi geldi.

Tezcan: Sahtecilik, YSK eliyle yapılıyor

CHP  Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına yönelik açıklamasına ilişkin olarak, “Bu, seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir” dedi.

HDP: 3'te 2'sine itiraz edeceğiz

HDP Genel Merkezi’nin resmi Twitter hesabında da sandıkların 3’te 2’sine itiraz edileceği duyuruldu. HDP’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Sonuç evet de çıksa hayır da, sandıkların 3'te 2'sine itiraz edeceğiz. Bize ulaşan veriler, 3-4 puan düzeyinde manipülasyona işaret ediyor.”

Akşener: Yüzde 52 "Hayır"

MHP Genel Başkan adaylarından Meral Akşener, FOX TV'de şu açıklamayı yaptı. Akşener'in açıklaması şöyle:

"Sayın Özdağ’ın söylediği bu mühürsüz oy pusulalarıyla ilgili bu bir skandaldır. YSK’nın bunu kabul etmesi büyük bir skandaldır. Bu konu üzerinde arkadaşlarımız, 2 vekil arkadaşımız YSK’da. Gereken itirazları yapıyorlar. YSK bünyesinden aldığımız bilgi henüz çıkan sonuçları YSK girememiş. Yavaş veri giriliyor. Şu an itibarıyla 52 “Hayır” 48 “Evet” şeklinde görülüyor. Bu bilgiyi YSK’ya giden iki vekil arkadaşımız. Daha tamamlanmamış veriler."

YSK: Daha önceki kurulların aldığı karar

Muhalefetin iddialarıyla ilgili açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven, mühürsüz pusula ve zarfların seçmen kusurundan değil, sandık kurullarının ihmalinden kaynakladığını belirtirken, "mühürsüz pusula ve zarfların, 1990, 1994 ve 2004 yılları da dahil olmak üzere daha önceki seçimlerde de onlarca kere geçerli sayıldığını" açıkladı. Hatanın siyasi parti temsilcilerinden oluşan sandık kurullarından kaynakladığını belirten Güven, bu nedenle seçmenlerin anayasal oy verme hakkını engellemiş olmamak için mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli sayıldığını vurguladı. Güven, saat 23:30 sıralarında karşısına karşısına çıktığı gazetecilerin "Karar yasağa uygun mu" sorusunu yanıtsız bırakarak basın toplatısı düzenlediği salondan ayrıldı.

Yorumlar