Türkiye, sualtı ve suüstündeki haberleşme güvenliğini artıracak

Türkiye’nin geliştirme aşamasında olduğu ‘Sualtı Akustik Modem’ sayesinde artık sualtı ve suüstü gemilerde haberleşme daha da güvenli şekilde yapılabilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Sualtı Akustik Teknolojileri alanında...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, sualtı ve suüstündeki haberleşme güvenliğini artıracak

Türkiye’nin geliştirme aşamasında olduğu ‘Sualtı Akustik Modem’ sayesinde artık sualtı ve suüstü gemilerde haberleşme daha da güvenli şekilde yapılabilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Sualtı Akustik Teknolojileri alanında ‘Sualtı Akustiği Mükemmeliyet Merkezi’ yaklaşımı ile 2009 yılında görevlendirdiği Meteksan Savunma, geliştirdiği sayısal sualtı akustik modem testlerini başarı ile tamamladı. Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara, söz konusu proje ile geliştirilen suatlı akustik modemin, bundan sonraki aşamalarda ürüne dönüştürülmesiyle sualtı ve suüstü gemilerinin ve sualtı sensörlerinin sualtında güvenli haberleşmesini sağlayacaklarını açıkladı.

Özgür Cankara, geliştirmek için uğraş verdikleri projeye ilişkin yazılı değerlendirmesinde, Türkiye’de yakın zamana kadar sualtında sadece analog olarak sesli (voice) haberleşme mümkünken, milli olarak geliştirdikleri Sayısal Sualtı Akustik Modem ile veri haberleşmesinin mümkün hale geldiğini aktardı.

Bu konuda henüz uluslararası bir standartın oluşmadığına işaret eden Cankara, ancak kendilerinin oldukça erken bir aşamada NATO standartlarında geliştirdiğini söyledi. Cankara, “Bu sayede NATO sistemleri ile uyumlu çalışabilecek, yurt dışı ürünlere bağımlılığı ortadan kaldıracak ve yurt dışına ihraç edebilecek nitelikte bir ürün tasarımının ilk yapıtaşları ortaya çıktı. Düşük güç tüketimi, kısa haberleşme süresi, tespit edilme zorluğu, tespit edilmesi halinde bile alınan mesajın çözülememesi, sualtı tanıma-tanıtma maksatlı kullanımındaki çift yönlü avantajları, sensör ağ sistemleri arasında kısa menzil-emniyetli haberleşme gibi pek çok avantajları sebebiyle kritik önemdeki sistemlerin güvenli sualtı haberleşmesinde önemli rol oynayacak bir kazanımdır.” bilgisi verdi.

BİR SONAR ŞİRKETİ OLMA HEDEFİ

‘Elektronik Alt Sistemleri’, ‘Yazılık Bilgi Teknolojileri ve Simülasyon’ çalışmaları yanında bir sonar şirketi olmayı da hedefleyen Meteksan Savunma, Bilkent Üniversitesi Kampüsündeki Bilkent Göleti üzerine Sualtı Akustik Sistemlerin test ve kalibrasyonuna yönelik Bilkent Göleti Açık-Su Test ve Kalibrasyon Tesisi yatırımı gerçekleştirdi. Buradaki yatırımlarını sürdüren şirket diğer yandan Akustik Algılayıcı Tasarım ve Akustik Algılayıcı Üretim ve Test Laboratuvarları’nı faaliyete geçirdi.

Şirket öncelikle; sonar sistemleri, sualtı haberleşme sistemleri, sualtı erken uyarı ve sensör ağ sistemleri ile muhtelif sualtı akustik sistemleri projeleri üzerinde araştırma ve çalışmalar yapıyor.

CİHAN

Yorumlar