Türkiye ‘sıfırıncı dakika’ya hazırlanıyor, afetlere anında müdahale edilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bir afet olması durumunda panik havası yaşanmadan, herkes ne yapacağını önceden bilip hazırlığını yaptığı ve olaya anında müdahale edecekleri ‘sıfırıncı dakika’ projesi üzerinde çalıştıklarını söy.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ‘sıfırıncı dakika’ya hazırlanıyor, afetlere anında müdahale edilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bir afet olması durumunda panik havası yaşanmadan, herkes ne yapacağını önceden bilip hazırlığını yaptığı ve olaya anında müdahale edecekleri ‘sıfırıncı dakika’ projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Oktay, projenin yıl içerisinde hayata geçirilip bir standarda kavuşturmak istediklerini belirtti.
    
    Türkiye’de olabilecek herhangi bir afet olayına anında müdahale edilebilmesi için AFAD tarafından proje hazırlandı. Aralık 2013’te Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanarak yönetmeliği çıkan projede olası bir afet olaylarına anında müdahale edilmesi planlanıyor. ‘Sıfırıncı dakika’ adı verilen çalışma hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’yi depreme hazır hala getirmeye çalıştıklarını belirtti. Proje üzerinde bir buçuk yıldır çalıştıklarını belirten Oktay, bütün bakanlıklar, Kızılay, TOKİ, YÖK ile kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının bu projenin içerisinde yer aldığını söyledi. Son olarak sendikalar, iş verenler ve belediyelerin de projeye dahil olmaya başladığını anlatan Oktay, “Orada yapmak istediğimiz şey afet olduğu anda herkesin ne yapması gerektiğini öncesinden her türlü planları hazırlayıp ısrarla uygulamaya konulması. Tatbikata dayalı olduğu anda biz sadece senaryoyu AFAD olarak belirtiyor koordine ediyor olacağız. Anında herkes harekete geçsin istiyoruz. Bu planı 2014 hayata geçirip standardize etmek istiyoruz. Eğer bunu hayata geçirebilirsek Türkiye’yi uluslar arası boyutta sınıf atlatmış olacağız. Buna da inanıyoruz.” dedi.

    Afetin olduğu anın ‘sıfır noktası’ olduğunu belirten Oktay projenin detaylarını şu şekilde açıkladı: “Afetin olduğu anda bir panik havası yaşansın istemiyoruz. Herkes şimdi ben ne yapacağım? desin istemiyoruz. Herkesin ne yapacağını önceden belirliyor olalım. Görevlerini netleştiriyor olalım. Herkes o görevleriyle ilgili yapması gereken her türlü hazırlığı önceden yapsın. Görevlendirmelerde dahil öncesinde yapıyor olalım. Olduğu an bizim için ‘sıfırıncı dakika’ herkes hazır hale gelsin ve hareket etsin.”

    Türkiye’nin afetlere müdahale noktasında geçmiş yıllara göre oldukça iyi durumda olduğunu belirten Oktay, daha iyi noktaya gelmek için de çalıştıklarını söyledi. Afetlere müdahale boyutunda dünyadaki en sistemli olan iyiler arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Oktay, Türkiye’nin dikkatini tehlike ve risklerin belirlenmesi, bunların azaltılması noktasına çekmek istediklerini kaydetti. Türkiye’yi AFAD’ın koordinasyonunda bütün tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte afete hazır hale getirmeye çalıştıklarını belirten Oktay, “5-10 yıl sonrasının 15 yıl sonrasının dönüşümünü gerçekleştirmek için bugün startı verdik. İnşallah bunu yapacağız. 800 bin öğretmenden, 17 milyon öğrenciden bahsediyoruz. 83 bin 703 okuldan bahsediyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız. Bunu başardığımız zaman Türkiye’yi afete hazırlık anlamında zihinsel anlamda davranışsal anlamda bir adım değil çok büyük bir adım daha yaklaştırmış olacağız. Afete hazır Türkiye projesi kapsamında aile ile başladık. Orada ailelerin eşler çocuklar hep birlikte nasıl davranacak bununla ilgili bir kampanya başlattık. Binaların afete hazır hale getiriliyor olması. Okulların iş yerlerin buna hazır hale getiriliyor olması. Derelerin ıslahı heyelan boyutunda ıslahı. Teknolojik afetler noktasında her türlü hazırlıkların alınıyor olması Türkiye’yi ciddi anlamda hazır hale getiriyor olacaktır. Buda uzun vadeli bir proje.” ifadelerini kullandı.

    NÜKLEER SANTRALLERDE OLASI AFETLER

    Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santrallerle ilgili olarak açıklama yapan Oktay, AFAD olarak teknolojik afetlerle ilgili hem kendi kapasitelerini yoğun şekilde artırdıklarını kaydetti. Suriye’de yaşanan kimyasal tehditle ilgili örnek veren Oktay, “Birkaç ay öncesinde baktığımızda Suriye’de bir kimyasal tehdit yaşadık. Orada bugün itibariyle baktığımız zaman kimyasal tehditlere karşı hazırlık kapasitesini neredeyse yüzde 100 artırmış durumdayız. Hem iller boyutunda hem de genel kapasite olarak baktığımızda. Bunu gerek ekipman araç gerek boyutunda gerekse eğitimler noktasında Türkiye’nin kapasitesiyle bütün gücümüzle tüm kurum ve kuruluşlarımızla artırmaya devam ediyoruz. Nükleer Santrallerle ilgili Enerji Bakanlığı ve AFAD olarak bu projenin, özellikle tehlike boyutunda, risk boyutunda tamamen içerisindeyiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar