Türkiye seçim sonuçlarını Cihan'dan takip edecek

Türkiye ve dünya, 30 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni Cihan Haber Ajansı’ndan izleyecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye seçim sonuçlarını Cihan'dan takip edecek

Türkiye ve dünya, 30 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni Cihan Haber Ajansı’ndan izleyecek. Seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için üç aydır hummalı bir çalışma yürüten ajans, çalışmalarını büyük oranda tamamladı.

Birçok medya kuruluşu, geride bıraktığı 6 seçim organizasyonundan başarıyla çıkan Cihan'dan aldığı verileri ekranlarına yansıtacak. Ulusal ve yerel TV'ler, gazeteler, siyasi partiler, radyolar ve internet siteleri de Cihan'ın verilerinden yararlanacak. Ülke genelinde sandık başında yapılan çalışma sayesinde medya, seçim sonuçlarını Türkiye geneli, il geneli ve ilçe bazında anlık olarak izleyicilerine ulaştıracak. Ulusal kanalların yanı sıra 150’ye yakın yerel ve bölgesel televizyon da Cihan’ın geliştirdiği grafikler ve ekran yüzüyle seçim sonuçlarını izleyiciye aktaracak. Seçim sonuçları iPad ve iPhone gibi platformlardan da grafik destekli takip edilebilecek.

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, altı seçim organizasyonunu başarıyla gerçekleştirerek kamuoyunun takdirini kazandıklarını, 30 Mart'ta da yayın yasağı bittiğinde sonuçların önemli bir kısmını ilan etmeyi hedeflediklerini söyledi. Abdülhamit Bilici, "2007 ve 2011’de yapılan genel seçimlerin yanı sıra 12 Eylül 2010’da yapılan referandumdaki başarımızı tekrarlamak istiyoruz. Seçim sonuçlarını Cihan'dan almak isteyen çok sayıda televizyon, gazete ve internet sitesi ile sözleşme imzalandı." dedi.

Seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde duyurma konusunda Cihan’ın bir marka haline geldiğini ifade eden Bilici, “Önceki seçimlerde Türkiye, sonuçları önce Cihan’dan öğrendi. Sonuçlar çok hızlı verildiği için ertesi güne sarkan seçim geceleri nostalji oldu. Sonuçları biraz daha yavaş verip veremeyeceğimizi soran kanallar bile oldu." diye konuştu.

Birçok medya kuruluşunun Cihan’ın bu hizmetinden yararlanmak için talepte bulunduğunu anlatan Bilici, sonucu hızlı öğrenmek isteyen bütün partilerin bu hizmetten faydalanabileceğini kaydetti. Haberlerin yanı sıra Cihan’ın seçim sonuçlarını aktarmada bir marka haline geldiğini belirten Bilici, şöyle konuştu: "Seçimden aylar önce birçok televizyon ve gazete, 'seçimde çalışma yapacak mısınız, biz sizinle çalışmak istiyoruz' teklifinde bulunuyor. Bu ajans için hem büyük onur hem de büyük bir sorumluluk. Seçimin en şeffaf şekilde ve huzur içinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Türkiye genelinde belli bir heyecan var. Dilerim, seçim sağlıklı bir şekilde gerçekleşir ve bir kez daha milletin iradesi sandıkta tecelli eder."

‘CİHAN DEMOKRASİNİN YANINDA’

30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere gölge düşürmek isteyen bazı çevreler, Cihan Haber Ajansı aleyhinde bir dizi asılsız haber ve karalama kampanyasına yöneldi. Bilici, gerçekleştirdiği organizasyonlarla, seçimlerin demokratik ve şeffaf bir ortamda geçmesine katkı sağladığı için farklı kesimlerin takdir ve güvenini kazanan Cihan Haber Ajansı’nı töhmet altında bırakma gayretleri olduğunu söyledi. Abdülhamit Bilici, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Cihan Haber Ajansı, bugüne kadar 6 seçim organizasyonu gerçekleştirdi. Her seçimde başarı çıtasını yükseltti. Seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine katkı sağladı. Son haftalarda, Cihan’ın seçimleri maniple edeceğine dair mesnetsiz, akla hayale gelmeyen tezviratları ise esefle karşılıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz hiçbir seçim çalışmasına en ufak bir şaibe bulaşmadı. Türkiye’de yayın yapan ulusal ve yerel TV kanallarının tamamına yakını, seçimleri Cihan Haber Ajansı'ndan takip etti. Nitekim birçok meslektaşımız önceki Cihan’ın seçim çalışmalarından övgüyle söz etmişlerdi. Cihan Haber Ajansı, 30 Mart yerel seçimlerinde de eskiden olduğu gibi hiçbir partinin değil, demokrasinin, yani halk iradesinin en şeffaf şekilde tecelli etmesinin yanında olacaktır."

SİYASETÇİ VE MEDYA YÖNETİCİLERİ CİHAN SEÇİM ÇALIŞMASI İÇİN NE DEDİLER?

Cihan’ın seçim başarısını karalamak isteyen marjinal çevrelere en güzel cevabı, farklı görüşlerden siyasetçiler ile üst düzey medya yöneticilerinin yaptığı açıklamalar veriyor. Ajansın doğru ve güvenilir seçim organizasyonlarından takdir eden siyasiler ve gazeteciler, Cihan’ın seçim organizasyonlarının, sandığa olası müdahalelerinin önünü kestiğini ifade ederek şu ifadeleri kullanmıştı:

Haluk İpek (AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı): Cihan Haber Ajansı, halk iradesinin sandıklara yansıması noktasında çok önemli habercilik görevi yaptı.
Dünyada seçimlerin çok hızlı bir şekilde sonuçlanması demokrasi açısından önemli bir gösterge. Bazı ülkelerde sonuçlar 15 güne yakın bir zamanda sonuçlanabiliyor. Türkiye'de sonuçlar 2 saatte duyuruluyor. Bu gelişmiş demokrasi için önemli bir gösterge. Bu durumda Cihan Haber Ajansı'nın rolü büyük.

Kemal Kılıçdaroğlu: Son yerel seçimlerin yapıldığı 29 Mart 2009'da partisinin seçim koordinasyon merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını tüm yurda duyuran Cihan Haber Ajansı'nın çalışmasını takdir etmişti. Kılıçdaroğlu, ekranlarla canlı yayınlanan toplantıda bir basın mensubunun, "YSK sisteminin bazı noktalarda çöktüğünü söylediniz. Cihan Haber Ajansı'nın tüm verileri sorunsuz şekilde yansıttığı belirtiliyor. Siz Cihan'dan sonuçları takip ediyor musunuz?" şeklindeki sorusunu "Bir haber ajansıdır. Kendileri kusursuz yansıtırsa onlara teşekkür ederiz." şeklinde cevaplamıştı.

Melih Gökçek (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı) : Cihan çok büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu kadar kısa bir zamanda yüzde 90-95 seçim sonuçlarını veren Cihan ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Seçimleri en sağlıklı takip eden grup. Büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Gerçekten bu seçimde çok büyük bir başarı elde edildi. Bütün çalışanlarınızı kutluyorum.

İbrahim Karagül (TVNet Genel Yayın Yönetmeni) : Zannediyorum bütün Türkiye bu olayı Cihan Haber Ajansı'ndan izledi. Biz başlangıçta hazırlıklarımızı iyi yaptık. Ajans hazırlıklarını iyi yapmıştı. Biz de televizyon olarak hazırlıklarımızı iyi yaptık. Ve çok hızlı bir şekilde akışlar gelmeye başladı. Bir aksama olmadı. Bir kesinti olmadı. Gayet memnunuz. Sonuçları çok hızlı bir şekilde elde ettik. Net ve doğru sonuçları elde ettik. Kendilerine teşekkür ederiz.

Yusuf Ziya Cömert (Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni) : Bu yıl Cihan Haber Ajansı bundan öncekilere göre daha başarılıydı. Zannediyorum bütün Türk medyasında Cihan Haber Ajansı'nın önceliği vardı. Bunu yakinen gözlemledim. Haberler en erken ve doğru, isabetli şekilde Cihan Haber Ajansı'ndan Türkiye'ye yansıdı. Biz de hem grup olarak, TVNet ve Yeni Şafak olarak bunu müşahede ettik.

Nazmiye Yılmaz (Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni): Cihan'ın bu seneki hızı biraz daha değil, çok daha fazla oldu. Veriler o kadar hızlı aktı ki, hem çok erken başladı akmaya hem de çok hızlı aktı. Biz o verilerin sonuçlarını okumakta ve değerlendirmekte bile zorlandık diyebilirim. Süper bir iş çıkardı Cihan Haber Ajansı.

Hasan Öztürk (Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni) : Gıpta edilecek muhteşem bir refleks sergiliyor Cihan Haber Ajansı. Cihan'ın bu hızı ve müthiş organizasyon yeteneği takdire şayan. Tebrik etmek lazım. Cihan Haber Ajansı'nın yaptığı iş büyük bir başarı.

Erdoğan Aktaş (Atv Haber Genel Yayın Yönetmeni): Cihan Haber Ajansı doğru ve hızlı veri iletimi sağladı. Bu seçimin siyasi galibi AK Parti ise ajans bazında galibi de Cihan Haber Ajansı'dır. Katkısı olanları takdir ve tebrik ediyorum.

Alper Tan (Kanal A Genel Yayın Yönetmeni ): Cihan Haber Ajansı aynı gün içerisinde seçim sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Saat 8.00 itibariyle büyük bir oy oranını açıklayarak büyük bir sürprize imza attı.

Mehmet Ali Birand (Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni) : Şimdiye kadar bütün seçimlerini Cihan’dan aldık. Çok zamanlı, çok profesyonel. Bundan sonra Cihan'dan almaya devam edeceğiz.

Metin Yıkar (Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni): Beklentilerimizi tamamen karşıladığını söyleyebilirim. Zaten bu konuda Cihan bir klasik haline geldi. Bilgi transferini düzgün bir şekilde müşterilerine aktaracak altyapıyı oluşturmuş durumda. Sandıklar kapandıktan hemen sonra sonuçlar gelmeye başladı.

Doğan Şentürk (FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni): Cihan Haber Ajansı'nın performansını çok iyi buluyorum. Tartışmasız Türkiye'de Cihan’ın verileri en güvenilir veriler. Bunu bu gece de gördük. Bu rahatlığı hissettik. Bundan sonra da başka tercih yapma inancında değiliz.

Tarık Toros (Kanaltürk Haber Direktörü): Cihan Haber Ajansı'nın başarısı karşısında şapka çıkarıyoruz. Cihan'ın son derece başarılı bir çalışma ile gerçekleştirdiği durum ortada. Sandıklar açıldıktan hemen sonra büyük oranda oranlar belli olmuştu. Yani 19.00'dan itibaren, 2 saat içinde sonuçları analiz eder duruma geldik. Bütün medyada Cihan'a karşı güven oluştu.

Ahmet Çavuşoğlu (TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı): 2011 seçimleri demokrasi tarihimizde bir dönüm noktası. Millet iradesinin çok kısa bir sürede kamuoyuna duyurulması noktasında Cihan'ın başarısı tartışılmaz. Cihan bu alanda artık kendini ispatladı. Cihan'la çalışmaktan son derece memnunum. 50 milyon seçmenin sandık sonuçlarını anında iletmek müthiş bir organizasyon işi. Bunu Cihan başarıyla yerine getirdi.

Ömer Özgüner (NTV Genel Yayın Yönetmeni): 3-4 yıldan bu yana Cihan Haber Ajansı ile çalışıyoruz. Seçim sonuçlarına 'reel time' olarak yani eş zamanlı olarak ulaşma imkânı bulduk. Yüksek Seçim Kurulu'nun yasağı sonuçlandırmasını beklerken neredeyse saat 21.00’da her şey sonuçlanmış oldu. Rakamların erken ortaya çıkması, üzerine yorum yapılmasını kolaylaştırdı. Şimdi isteyen ülkenin kaderini merak eden bu analizleri izleyecek. Sandıkların açıldığı an ile bizim sonuçları verdiğimiz an aynı oldu. Bu televizyonculuk için çok önemli.

CİHAN, DEMOKRATİK BİR SEÇİMİN YAPILMASINA ZEMİN SAĞLADI

Cihan, geride bıraktığı 6 seçim organizasyonuyla seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine katkı sağladı. Ajansın, açıkladığı tüm sonuçlar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından teyit edildi. Ajans, 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili seçimlerinde, seçim yasağının kalktığı 19.30'da sonuçların yüzde 42'sini abonelerine ulaştırdı.

Cihan, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde saat 20.00 itibariyle sonuçların yüzde 27'sini, gece 24.00'te ise Türkiye geneli sonuçların yüzde 95'ini duyurdu. 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimlerde başarısını perçinleyen ajans, yayın yasağının kalktığı saat 19.00'da Türkiye genelinin üçte birine ait sonuçları abonelerine iletti.

29 Mart 2009'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde de üstün bir performans ortaya koyan ajans, saatler 23.00'ü gösterdiğinde İl Genel Meclisi seçim sonuçlarının yüzde 56'sını, İlçe Belediye Başkanlığı sonuçlarının ise yüzde 66'sını ilan etti.

BEYOĞLU’NDA NE OLDU?

Beyoğlu ilçesinde, gerek CHP seçmeninin ağırlıkta olduğu semtlerdeki sandıkların önce açılması, gerekse birçok sandıkta itiraz ve tartışmalar sebebiyle sayımlara geç başlandığı için ilk saatlerde CHP önde görüldü. Sonradan AK Parti’nin etkili olduğu semtlerdeki sandıkların açılmasıyla da, AK Parti oyları sisteme seri şekilde girildi. AK Parti Beyoğlu’nda seçimi önde bitirdi. Cihan Haber Ajansı, hiçbir partinin tarafı olmadığı için, AK Parti’den gelen, 'Bize göre, Beyoğlu’nda biz öndeyiz. Size elimizdeki sandık sonuçlarını verelim, sisteme onları girin.' şeklindeki teklifi de geri çevirdi. Bu durum sonradan art niyetli çevrelerce yanlış yönlere çekildi. Cihan’ın sayım sonuçlarını maniple ettiği öne sürüldü. Oysa Türkiye genelinde yaklaşık 900 ilçede sayım sonuçlarıyla ilgili en ufak bir şaibeye rastlanmamış; Cihan’ın açıkladığı veriler, YSK’ın açıkladığı verilerle birebir örtüşmüştü.

Cihan Haber Ajansı (Cihan), 12 Eylül 2010’da yapılan referandum sonuçlarını da hızlı ve doğru bir şekilde kamuoyuna duyurarak yeni bir rekora imza attı. Saat 19.50 itibariyle sonuçların yüzde 98'i Cihan tarafından abonelerine servis edildi. Cihan, 2011 Genel Seçimleri'nde saat 19.00’da toplam oy miktarının yarısını açıkladı. Cihan'ın verileri Google aracılığıyla da bütün dünyaya ulaştı.

CİHAN

Yorumlar