Türkiye sandık başında

YEREL seçimde oy verme işlemi yurdun doğusundaki 32 ilde saat 07.00'de, diğer illerde ise saat 08.00'de başladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye sandık başında

Önümüzdeki 5 yıl süreyle görev yapacak yerel yöneticilerin belirleneceği seçimde oy verme işlemi, bir saat erken başlayan illerde saat 16.00'da, diğer illerde saat 17.00'de sona erecek.

Mitinglerde siyasi parti liderleri tarafından gündeme getirilen telefon dinlemeleri, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, casusluk ve ihanet suçlamalarıyla bugüne kadar benzeri görülmedik sertlikte, genel seçim havasında geçen seçim kampanyasının ardından, artık son sözü seçmen söylüyor. 26 siyasi partinin katıldığı seçimde 81 ilde kayıtlı 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanıyor. Büyükşehir olan 30 ilde seçmenler biri büyükşehir olmak üzere iki belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti seçerken, diğer 51 ildeki seçmenler de bunlara ilave olarak il genel meclisi üyeleri için de oy kullanıyor.

DHA muhabirlerinin oy verme işleminin başladığı illerden verdikleri haberlere göre, sandık başlarında kuyruklar oluştu. Bu da seçime yüksek katılım olacağının işareti olarak değerlendiriliyor.

Yerel seçimde, belediye başkanlıkları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlıklar için oy kullanılacak olması da oy verme işlemini yavaşlatıyor. Bu nedenle sandık önlerinde kuyrukların ilerleyen saatlerde daha da uzaması bekleniyor.

Seçim nedeniyle tüm illerde yoğun güvenlik önlemi alındığı gözleniyor. Özellikle sandıkların bulunduğu binaların çevresinde, çıkabilecek olaylara anında müdahale için ekipler bekletiliyor.

EKSİ 10 DERECEDE SANDIK BAŞINA GİTTİLER

ERZURUM'da iki gündür etkili olan kar yağışı bugün sabah saatlerinde yerini soğuk havaya bıraktı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü Erzurum'da özellikle yaşlılar erken saatlerde sandık başına gitti.
Baharın yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi Cumartesi akşamında itibaren başlayan kar yağışı nedeniyle yeniden beyaza büründü. Tipini de etkili olduğu kentte karayolu ulaşımında aksamalar meydana geldi. Tüm bunlara rağmen bugün yapılan yerel seçimlerde vatandaşlık görevini yerine getirmek için sabahın erken saatlerinde uyanan Erzurumlular sandık başına gitti. 07.00'de oy verme işleminin başladığı kentte, saatlerini bugünden ileri alanlar oy kullanacakları yerlere bir saat öncesinden gitti. Görevlilerin uyarıları üzerine vatandaşlar tekrar evlerine döndü.
Kar yağışının gün içerisinde hafif şekilde yağacağını belirten Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar kalınlığının 11 santimi bulduğu Erzurum'da hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğünü açıkladı. Yetkililer, gün içerisinde beklenen sıcaklığını ise 5 derece olacağını bildirdi.

Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)


VAN, BİTLİS VE HAKKARİ'DE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Hakkari, Bitlis'te oy verme işlemi saat 07.00'da başladı. Van ve Hakkari'de oy kullanma işleminin başlamasının ardından seçmenler sandıkların önünde kuyruk oluştururken, Bitlis'te ise yoğun kar yağışı tipi nedeniyle çok az sayıda vatandaş sabah sandık başına gidebildi.
Yerel seçimler için oy verme işlemi Van, Bitlis ve Hakkari'de saat 07.00'de başladı. Van'da 577 bin 186 seçmen 2 bin 227 sandıkta, Hakkari'de 148 bin 424 seçmen 533 sandıkta, Bitlis'te ise 185 bin 261 seçmen 843 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işleminin başlamasıyla Van ve Hakkari'de seçmenler oy kullanacakları okullara akın etti. Sandık önlerinde uzun kuyruklar oluşurken, Bitlis'te yoğun kar yağışı ve fırtına vatandaşların evlerinden çıkmasına izin vermedi. Bitlis'te çok az sayıda seçmen evlerine yakın olan okullarda sandık başına gidebildi.

VAN-HAKKARİ-BİTLİS, (DHA)-VAN


BİTLİS'TE YOĞUN KAR YAĞIŞI

Van, Hakkari, Bitlis'te oy verme işlemi saat 07.00'da başladı. Van ve Hakkari'de oy kulanma işleminin başlaması ardından seçmenler sandıkların önünde kuyruk oluştururken, Bitlis'te ise yoğun kar yağışı tipi nedeniyle çok az sayıda vatandaş sabah sandık başına gidebildi.

Yerel seçimler için o yverme işlemi Van, Bitlis ve Hakkari'de saat 07.00'de başladı. Van'da 577 bin 186 seçmen 2 bin 227 sandıkta, Hakkari'de 148 bin 424 seçmen 533 sandıkta, Bitlis'te ise 185 bin 261 seçmen 843 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işleminin başlamasıyla Van ve Hakkari'de seçmenler oy kullanacakları okullara akın etti. Sandık önlerinde uzun kuyruklar oluşurken, Bitlis'te yoğun kar yağışı ve fırtına vatandaşların evlerinden çıkmasına izin vermedi. Bitlis'te çok az sayıda seçmen evlerine yakın olan okullarda sandık başına gidebildi.

SEÇİM SABAHI KAR SÜPRİZİ

SAMSUN'da yerel seçimde oy kullanmak için sabah erken kalkanlar, kar sürpriziyle karşılaştı.

Karla karışık yağmurun ardından havanın soğumasıyla birlikte kara dönüşen yağış aralıklarla devam ediyor. Baharın gelmesi beklenirken kentte otomobillerin üzeride ve ağaçlarda kar birikti.

Meteoroloji Bölge müdürlüğü Samsun'da hava sıcaklığının -2 derece olduğu ve hafta içinde havanın soğuk ve yağmurlu geçeceğini belirtirken, yüksek kesimlerde kar kalınlığının 5 santimetreyi bulduğu belirtildi.

İsmail AKDUMAN/SAMSUN,(DHA)

DOĞU İLKBAHAR'DA KAR HAPSİNDE 

DOĞU Anadolu Bölgesi Mart ayının son günlerinde kar hapsine girdi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 11 dereceye kadar düştüğü bölgede seçmenler kar altında oy kullanmaya gitti.
Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı iki gündür etkisini sürdürüyor. Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş ve Iğdır'da aralıksız devam eden kar yağışı, soğuk havayı da beraberinde getirdi. Gecenin en düşük hava sıcaklığı sıfırın altına 11 derece ile Ardahan ve Kars'ta ölçüldü. Termometreler sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 10, Erzincan'da ve Ağrı'da 6, Muş'ta 5 ve Iğdır'da 3 dereceyi gösterdi.

SEÇMEN SANDIKLARI HAVA MUHALEFETİ NEDENİYLE HELİKOPTER YERİNE KARAYOLUYLA GÖNDERİLDİ

Kars, Ağrı ve Muş'ta kar ile birlikte etkili olan fırtına nedeniyle seçmenler oy kullanacakları yerlere güçlükle gitti. Muş Üçevler bölgesinde ise dün askeri helikopterle gönderilecek sandıklar, hava muhalefeti nedeniyle karayolu ile ulaştırıldı.
Özel idare, karayolları ve belediye ekipleri yol açma çalışmalarını aralıksız devam ederken, Kars'ın Kağızman ilçesinde buzlanma nedeniyle kaza meydana geldi. Iğdır'dan Kağızman'a gelen Mehmet Bozkurt (39) yönetimindeki 76 AT 428 plakalı otomobil, buzlanma nedeniyle karşı yönden gelen yolcu otobüsünün altına girdi. Kazada Mehmet Bozkurt olay yerinde hayatını kaybetti. Iğdır'a gelen baharın müjdecileri leylekler de kardan nasibini aldı.
Öte yandan Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düştüğünü bildirdi. Yağışlı havanın devam edeceğini kaydeden uzmanlar, vatandaşları fırtına, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

TRAKYALI SEÇMENLER SANDIĞA GİTTİ

EDİRNE, Tekirdağ ve Kırklareli’nde yerel seçimler için sabah 08.00’den itibaren sandık başına gidenler oy kullanmaya başladı. Trakya genelinde seçmenler yerel seçimlere yoğun katılım gösterdi.Edirne’de mahalli idareler genel seçimleri sabah 08.00’da başladı. Seçmenlerden bazıları yaz saati uygulamasının bir gün sonra uygulanacağından habersiz olarak sandığa erken gidince beklemek zorunda kaldı. Edirne genelinde 302 bin 578 seçmen için toplam bin 80 sandık kuruldu. Seçmenlerin sabah erken saatlerinden itibaren oy kullanmaya gittikleri görüldü. Oy kullanma işlemi sırasında seçmenler kamera özelliği bulunan cep telefonlarını sandık görevlilerine teslim etti.
Belediye başkanlığı seçimi için mavi zarf ve oy pusulası, il genel meclisi üyeleri için turuncu zarf kullanırken, köy muhtarları ve mahalle muhtarlığı içinde mor renkli zarflar kullanıldı. Seçmenler oy pusulasına üzerinde ‘evet’ yazılı kaşelerle oy kullanarak şeffaf sandıklara attı.
Kırklareli’nde de oy verme işlemi sabah 08.00’da başladı.
Yerel seçimlerde 261 bin 537 oy kullanacak seçmen için 932 sandık kuruldu. Sabah saatlerinden itibaren seçmenlerin, yerel seçimlere yoğun katılım gösterdiği gözlendi.

İLK KEZ BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE OY KULLANDILAR

Tekirdağ’da sabah 08.00’de başlayan yerel seçimlerde sandık başına gidenler ilk kez büyükşehir belediye başkan adayları içinde oy kullandı. Kent genelinde 634 bin 941 seçmen için 2 bin 195 sandık kurulurken, vatandaşların seçimlere yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. Oy kullanma işleminin ardından hakkında arama ya da yakalama kararı olduğu tespit edilen 5 kişide polis ekiplerince gözaltına alındı.

POLİSİN ÇADIR NÖBETİ

Tekirdağ’ın Malkara İlçesi’ndeki dün gece Hükümet Konağı bahçesine 95’nci Zıhlı Tugay Komutanlığı tarafından sandık başkanlarının bekleme alanı olarak 7 adet sahra çadırı kuruldu. Çadırların zarar görmemesi için polis ekipleri sabaha kadar başında nöbet tuttu.
Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı Trakya’da oy verme işlemi sürüyor.

Yorumlar