Türkiye-Polonya dostluğu 600 yıl sonra Türk örgülerinde

Türkiye-Polonya dostluğu, 600 yıl sonra Polonyalı öğrencilerin elinden Türk örgülerinde yeniden canlandı. Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yılı, kültür etkinlikleri kapsamında Polonya’nın en büyük ve önemli sanat okullarından...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Polonya dostluğu 600 yıl sonra Türk örgülerinde

Türkiye-Polonya dostluğu, 600 yıl sonra Polonyalı öğrencilerin elinden Türk örgülerinde yeniden canlandı. Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yılı, kültür etkinlikleri kapsamında Polonya’nın en büyük ve önemli sanat okullarından Varşova Güzel Sanatlar Akademisi ile Bursa Merinos Sanayi Müzesi ortak bir projeye imza attı. ‘Türk örgüleri-Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Kumaşları’ sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Sergi, 16. yüzyıldan bu yana, Polonya ve Türkiye ilişkilerinin en önemli yapı taşlarından birini oluşturan kumaş ticareti sebebiyle yaşanan kültür alışverişini günümüze taşıyor. Polonya ve Türkiye ortak miraslarını, çeşitli örneklerle sunan sergi, Doğu’dan ithal edilen kumaşlardan oluşan zengin bir Polonya dokuma koleksiyonu sunuyor. Sergide aynı zamanda Doğu kumaşlarının, Polonya cüppe ve ibadet nesnelerindeki ‘ikinci hayatı’ da sergileniyor.

Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı bir platform olan Culture. Pl işbirliğiyle, gerçekleşen ‘Türk örgüleri-Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Kumaşları’ sergisi büyük bir katılımla Şefik Bursalı Sanat Galerisinde beğeniye sunuldu.

600 YIL SONRA İLİŞKİLER YENİDEN BURSA’DAN BAŞLIYOR

Açılışta konuşan Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Varşova güzel sanatlar üniversitesinin birlikte bir proje geliştirdiğini belirterek, “Polonya Türkiye ilişkilerinin 600. yılı dolayısı ile bu etkinlikler devam ediyor. 600 yıl önce Bursa’da Çelebi Mehmet Döneminde bu ilişkiler başlıyor. Bu nedenle bu serginin ayrı bir önemi var. Bir yıllık bu projede 15 öğrenci görev aldı.” dedi.

Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesinden proje sorumlusu Dorka Budacz ise, atölye çalışmaları sırasında öğrencilerin Bursa’da ki en önemli müzeleri gezip yerli ustalardan da geleneksel Türk el sanatları konusunda eğitim aldığını anlatırken, “Polonyalı öğrenciler, bu ziyaret ve eğitimler kapsamında Türk geleneksel kıyafeti, oya, nakış ve ebru gibi sanatlardan da alanlarında da yardım aldılar. Bu eğitim kapsamında Türk kültüründen de Polonyalılar olarak Türk sanatından ilham aldı.” şeklinde konuştu.

Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Wojciech Zubala da, serginin çok özel bir önemi olduğunun altını çizerek, “Türkiye kültürü ile Polonya kültürü uzun yıllar birbirini etkilemiştir. Polonya kültüründe Türk izleri halen mevcuttur.” İfadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Karadağ ise dünyanın en önemli iki tane medeniyet şehri ve ülkesinin dostluğunun 600 sene önce başladığının altını çizerek, “Bu ne güzel dostluk ki 600 sene önce başlayan dostluk tekrar tazeleniyor, yenileniyor ve gelişiyor.” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından sergide bulunan ürünler protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından gezilip ziyaret edildi.

CİHAN

Yorumlar