Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslar'ın bilim merkezi oluyor

İtalya merkezli Uluslararası Teorik Fizik Merkezi (ICTP)’nin, Brezilya’dan sonra ikinci bölgesel merkezi Türkiye’de açılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslar'ın bilim merkezi oluyor

İtalya merkezli Uluslararası Teorik Fizik Merkezi (ICTP)’nin, Brezilya’dan sonra ikinci bölgesel merkezi Türkiye’de açılıyor. ICTP modeliyle yönetilecek Uluslararası Araştırma Merkezi (ICTP-ECAR), 5-7 Mayıs 2014 tarihleri arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kütüphane Gösteri Merkezinde gerçekleşecek açılış konferansı ile faaliyetlerine başlayacak.

Merkezin başkanlığını İran asıllı Prof. Seifallah Randjbar yapacak. İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, merkezin yönetim kurulunun 5 kişiden oluşacağını, bunların da ağırlıklı yabancıların oluşturacağını söyledi. Merkezin başına ICTP’de yıllarca çalışan İran kökenli Prof. Seifallah Randjbar’ın getirileceğini kaydeden Prof. Dr. Güden, “Randjbar’ı yabancı öğretim üyesi olarak İYTE’ye alacağız. Merkezin müdürlüğünü de o yapacak. Yönetim kurulunda ben ve Johannes Kepler Üniversitesi’nden Serdar Sarıçiftçi olmak üzere iki Türk olacak. Bilim konseyinde de 3 Türk, diğerleri yabancı olacak. Yönetim kurulu olarak ilk yöneleceğimiz konulardan birisi ileri teknoloji olacak.” bilgilerini verdi.

Nobel ödüllü bilim insanlarıyla sürekli etkileşim içinde olan (ICTP) ve İYTE işbirliğiyle kurulan ICTP-ECAR, (Eurasian Center forAdvanced Resarch) Türkiye ve Avrasya’nın bilim insanlarına destek vererek, bölgenin bilim dünyasındaki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor. ICTP-ECAR Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyelerinin yanısıra yurt içi ve yurtdışından çok sayıda önemli bilim insanlarının da katılımı ile gerçekleşecek olan konferansta, ICTP-ECAR’ın yapısı, işleyişi, Türkiye’ye ve çevre ülkelere kazandıracakları ve çalışma alanları tartışılacak. Açılış sonrası iki gün sürecek bilimsel kongrelerde dünyanın önde gelen bilim insanları farklı alanlarda sunumlar yapacak.

İzmir, ev sahipliği yaptığı 9 üniversite, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Araştırma merkezleriyle üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleştirilebilmesi açısından büyük potansiyele sahip olması nedeniyle tercih ediliyor. Bilim ve teknoloji üretimi için gerekli altyapı ve insan kaynağına sahip olan İzmir’de açılacak olan ICTP-ECAR ile bölgede lider konumda olan Türkiye’nin aynı zamanda bilimsel platformda otorite sahibi olması hedefleniyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ BİLİM İNSANLARI DERS VEREBİLECEK

Rektör Prof. Dr. Mustafa Güden, kapasitesi yüksek beyinleri, bilgiyi üreten temel bilimlere ve teknolojiyi geliştiren mühendislik alanlarına çekmek için, uluslararası merkezlerle işbirliğinin önemine inandıklarını dile getirdi. Bu doğrultuda ICTP Avrasya Bölgesel Merkezin Türkiye’de kurulması için ICTP ile ICTP-ECAR mutabakat zaptı imzaladıklarını kaydeden Prof. Dr. Güden, “Bu yöntemle yurt dışındaki çalıştaylara katılamayan yetenekli genç araştırmacılar ve nitelikli öğretim üyeleri, ulaşım ve konaklama desteği sayesinde ICTP-ECAR’ın düzenlediği seminerlere katılabilecek. Farklı ülkelerden gelen ve normalde yüksek ücretler karşılığında konferans vermeyi kabul eden Nobel ödüllü bilim insanları Türkiye’de ücretsiz ders verebilecek. ICTP modeli temel alınarak, aktif ziyaret programlarını da içeren yaz ve kış okulları, kurslar, çalıştaylar ve konferanslar gibi etkinlikler düzenlenecek.” diye konuştu.

'BİLİM KURULU AĞIRLIKLI YABANCILARDAN OLUŞACAK'

Bağımsız bir kurum olan ICTP-ECAR’ın faaliyetleri, aralarında Nobel ödüllü Prof. KalusvonKlitzing’in de bulunduğu tanınmış saygın bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu tarafından belirlenecek. Uluslararası seviyede tanınmış, bilim insanlarının görev aldığı merkezin bilim kurulunda şu isimler yeraldı;

Prof. Gabriel Aeppli (Başkan), London Centre for Nanotechnology Direktörü
Prof. Ignatios Antoniadis, CERN Teori Bölümü Sürekli Üyesi
Prof. Baha Balantekin, Wisconsin-Madison Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Nihat Berker, Sabancı Üniversitesi Rektörü
Prof. Athanasios Fokas, Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Ramin Golestanian, Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Rahmi Güven, Boğaziçi Üniversitesi/TÜBA Üyesi
Prof. Klausvon Klitzing, MPI-Stuttgart/1985 Nobel Fizik Ödülü sahibi/MaxPlanckEnstitüsü, Katı Hal Araştırma Merkezi Direktörü ve Bilimsel Üyesi
Prof. Seifallah Randjbar-Daemi, ICTP Direktör Yardımcısı
Prof. Mehmet Sarıkaya, Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi/GEMSEC (GeneticallyEngineeredMaterialsScienceandEngineering Center) Direktörü
Prof. Manfred Sigrist, ETH Zürich Teorik Fizik Enstitüsü Başkan Yardımcısı CİHAN

Yorumlar